Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sikret seg kjeve fra spermhval

 

Sikret seg kjeve fra spermhval

Sysselmannen har sikret seg underkjeven til en ny spermhval som dukket opp i Van Mijenfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se flere bilder her!

Sysselmannen fikk melding om den døde hvalen torsdag i forrige uke.
– Han som meldte inn å ha funnet hvalen heter Arne Sivertsen. Han ringte torsdag og fortalte om en død hval på sørsiden av Van Mijen-fjorden. Den hadde kjeve, så det måtte være snakk om en annen hval enn den som var omtalt tidligere i sommer, sier naturvernrådgiver Ian Gjertz hos Sysselmannen.

Løse tenner
Gjertz rykket straks ut for å sikre seg underkjeven. Etter at en annen underkjeve ble stjålet fra en spermhval i Van Keulenfjorden for noen uker siden, turte han ikke la hvalen bli liggende i Van Mijenfjorden for lenge.
– Vi turte ikke vente lenger, så vi dro ut på fredag, sier Gjertz.
I rundt to timer jobbet han og flere andre fra sysselmannskontoret med å få løs kjeven. Først sagde de den løs, før de skar den ren for kjøtt.
– Problemet med en slik kjeve er at tennene ikke sitter fast i kjevebeinet, men løst i vevet. Derfor må vi snakke med en preparant for å se hva vi kan gjøre for å bevare kjeven, sier Gjertz.

Luktet vondt
Ifølge Gjertz veide kjeven rundt 100 kilo, og den luktet som kraftig rakfisk.
– Deler av kjeven lå under vann, det var mye fett fra hvalen i vannet og nokså mye sjø. Så det var en skikkelig drittjobb, sier Gjertz.

Han synes imidlertid det er veldig hyggelig at de har fått sikret seg underkjeven.
– Folk har tydeligvis merket seg det andre som skjedde, og det er hyggelig at de melder fra til oss når de ser slike hvaler. Meningen er fortsatt at underkjeven skal komme enten skolen eller museet til gode, sier Gjertz.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!