Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sikret seg kjeve fra spermhval

 

Sikret seg kjeve fra spermhval

Sysselmannen har sikret seg underkjeven til en ny spermhval som dukket opp i Van Mijenfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se flere bilder her!

Sysselmannen fikk melding om den døde hvalen torsdag i forrige uke.
– Han som meldte inn å ha funnet hvalen heter Arne Sivertsen. Han ringte torsdag og fortalte om en død hval på sørsiden av Van Mijen-fjorden. Den hadde kjeve, så det måtte være snakk om en annen hval enn den som var omtalt tidligere i sommer, sier naturvernrådgiver Ian Gjertz hos Sysselmannen.

Løse tenner
Gjertz rykket straks ut for å sikre seg underkjeven. Etter at en annen underkjeve ble stjålet fra en spermhval i Van Keulenfjorden for noen uker siden, turte han ikke la hvalen bli liggende i Van Mijenfjorden for lenge.
– Vi turte ikke vente lenger, så vi dro ut på fredag, sier Gjertz.
I rundt to timer jobbet han og flere andre fra sysselmannskontoret med å få løs kjeven. Først sagde de den løs, før de skar den ren for kjøtt.
– Problemet med en slik kjeve er at tennene ikke sitter fast i kjevebeinet, men løst i vevet. Derfor må vi snakke med en preparant for å se hva vi kan gjøre for å bevare kjeven, sier Gjertz.

Luktet vondt
Ifølge Gjertz veide kjeven rundt 100 kilo, og den luktet som kraftig rakfisk.
– Deler av kjeven lå under vann, det var mye fett fra hvalen i vannet og nokså mye sjø. Så det var en skikkelig drittjobb, sier Gjertz.

Han synes imidlertid det er veldig hyggelig at de har fått sikret seg underkjeven.
– Folk har tydeligvis merket seg det andre som skjedde, og det er hyggelig at de melder fra til oss når de ser slike hvaler. Meningen er fortsatt at underkjeven skal komme enten skolen eller museet til gode, sier Gjertz.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!