Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sikrer SvalSat-veien

Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps sjekker snøforholdene rundt SvalSat-veien hver fredag. FOTO: Birger Amundsen

Sikrer SvalSat-veien

Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps gjør ukentlige snøundersøkelser langs veien opp fjellsiden til SvalSat, for å sikre de ansatte på satellittstasjonen.

– Det er fjerde året vi holder på med dette, så det er inne i faste former nå. Det vi gjør er å samle så mye informasjon som mulig om faren for snøskred, for å kunne gi våre anbefalinger til SvalSat, sier korpsleder Jørgen Haagensli i hjelpekorpset.

Undersøkelsene blir gjort hver fredag, hvor det blant annet blir tatt en snøprofil i fjellsiden. Den blir så lagt inn i et eget program for snøprofiler.

– Alt vi samler inn av data blir sammenfattet i en rapport til SvalSat. Den bruker de til å ta en beslutning. Vi anbefaler hva vi tror kan komme, og så er det opp til SvalSat selv å bestemme om veien skal stenges eller ikke, sier Haagensli.


Skredvarsel

Veien går i sikksakk opp det bratte fjellet, hvor det hver eneste vinter bygger seg opp mye snø. Mange skred har gått siden veien ble bygd i 1996, så langt uten personskade. For noen år siden ble den mest utsatte strekningen sikret med kraftige spuntvegger.

Daglig leder av satellittstasjonen, Sten-Christian Pedersen, forteller at så langt i vinter har veien vært stengt et par uker rundt årsskiftet.

– I den perioden brukte vi helikopter til å skifte ut folk på stasjonen, sier Pedersen.

Ifølge Jørgen Haagensli gjelder skredvarslet kun for SvalSat-veien, og kan ikke uten videre overføres til andre områder rundt Longyearbyen.

– Skal vi kunne gi varsler for større områder, må flere aktører i Longyearbyen legge noen kroner på bordet. Da kan vi utarbeide varsel for hele nærområdet til Longyearbyen.

– Det er enkelt for oss å få til det, uten for store kostnader, sier Haagensli.


Ingen hobby

Korpslederen mener at skredundersøkelser er for omfattende til å drives på dugnads- eller hobbybasis.

Hjelpekorpset har ansatt en egen koordinator i 60 prosent stilling, som økes til 80 prosent vinterstid i forbindelse med skredundersøkelsene.

Korpset driver kursvirksomhet for å spre kunnskap om snøskred, og deltok også under skredøvelsen sist lørdag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!