Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sikrer SvalSat-veien

Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps sjekker snøforholdene rundt SvalSat-veien hver fredag. FOTO: Birger Amundsen

Sikrer SvalSat-veien

Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps gjør ukentlige snøundersøkelser langs veien opp fjellsiden til SvalSat, for å sikre de ansatte på satellittstasjonen.

Tekst:

Publisert:

– Det er fjerde året vi holder på med dette, så det er inne i faste former nå. Det vi gjør er å samle så mye informasjon som mulig om faren for snøskred, for å kunne gi våre anbefalinger til SvalSat, sier korpsleder Jørgen Haagensli i hjelpekorpset.

Undersøkelsene blir gjort hver fredag, hvor det blant annet blir tatt en snøprofil i fjellsiden. Den blir så lagt inn i et eget program for snøprofiler.

– Alt vi samler inn av data blir sammenfattet i en rapport til SvalSat. Den bruker de til å ta en beslutning. Vi anbefaler hva vi tror kan komme, og så er det opp til SvalSat selv å bestemme om veien skal stenges eller ikke, sier Haagensli.


Skredvarsel

Veien går i sikksakk opp det bratte fjellet, hvor det hver eneste vinter bygger seg opp mye snø. Mange skred har gått siden veien ble bygd i 1996, så langt uten personskade. For noen år siden ble den mest utsatte strekningen sikret med kraftige spuntvegger.

Daglig leder av satellittstasjonen, Sten-Christian Pedersen, forteller at så langt i vinter har veien vært stengt et par uker rundt årsskiftet.

– I den perioden brukte vi helikopter til å skifte ut folk på stasjonen, sier Pedersen.

Ifølge Jørgen Haagensli gjelder skredvarslet kun for SvalSat-veien, og kan ikke uten videre overføres til andre områder rundt Longyearbyen.

– Skal vi kunne gi varsler for større områder, må flere aktører i Longyearbyen legge noen kroner på bordet. Da kan vi utarbeide varsel for hele nærområdet til Longyearbyen.

– Det er enkelt for oss å få til det, uten for store kostnader, sier Haagensli.


Ingen hobby

Korpslederen mener at skredundersøkelser er for omfattende til å drives på dugnads- eller hobbybasis.

Hjelpekorpset har ansatt en egen koordinator i 60 prosent stilling, som økes til 80 prosent vinterstid i forbindelse med skredundersøkelsene.

Korpset driver kursvirksomhet for å spre kunnskap om snøskred, og deltok også under skredøvelsen sist lørdag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!