Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sikrer SvalSat-veien

Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps sjekker snøforholdene rundt SvalSat-veien hver fredag. FOTO: Birger Amundsen

Sikrer SvalSat-veien

Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps gjør ukentlige snøundersøkelser langs veien opp fjellsiden til SvalSat, for å sikre de ansatte på satellittstasjonen.

Tekst:

Publisert:

– Det er fjerde året vi holder på med dette, så det er inne i faste former nå. Det vi gjør er å samle så mye informasjon som mulig om faren for snøskred, for å kunne gi våre anbefalinger til SvalSat, sier korpsleder Jørgen Haagensli i hjelpekorpset.

Undersøkelsene blir gjort hver fredag, hvor det blant annet blir tatt en snøprofil i fjellsiden. Den blir så lagt inn i et eget program for snøprofiler.

– Alt vi samler inn av data blir sammenfattet i en rapport til SvalSat. Den bruker de til å ta en beslutning. Vi anbefaler hva vi tror kan komme, og så er det opp til SvalSat selv å bestemme om veien skal stenges eller ikke, sier Haagensli.


Skredvarsel

Veien går i sikksakk opp det bratte fjellet, hvor det hver eneste vinter bygger seg opp mye snø. Mange skred har gått siden veien ble bygd i 1996, så langt uten personskade. For noen år siden ble den mest utsatte strekningen sikret med kraftige spuntvegger.

Daglig leder av satellittstasjonen, Sten-Christian Pedersen, forteller at så langt i vinter har veien vært stengt et par uker rundt årsskiftet.

– I den perioden brukte vi helikopter til å skifte ut folk på stasjonen, sier Pedersen.

Ifølge Jørgen Haagensli gjelder skredvarslet kun for SvalSat-veien, og kan ikke uten videre overføres til andre områder rundt Longyearbyen.

– Skal vi kunne gi varsler for større områder, må flere aktører i Longyearbyen legge noen kroner på bordet. Da kan vi utarbeide varsel for hele nærområdet til Longyearbyen.

– Det er enkelt for oss å få til det, uten for store kostnader, sier Haagensli.


Ingen hobby

Korpslederen mener at skredundersøkelser er for omfattende til å drives på dugnads- eller hobbybasis.

Hjelpekorpset har ansatt en egen koordinator i 60 prosent stilling, som økes til 80 prosent vinterstid i forbindelse med skredundersøkelsene.

Korpset driver kursvirksomhet for å spre kunnskap om snøskred, og deltok også under skredøvelsen sist lørdag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!