Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sier opp 55 ansatte

Administrerende direktør i LNSS, Gudmund Løvli (t.h.) og prosjektleder Frank Jakobsen har denne uka informert de ansatte om oppsigelsene i LNS. Her er det snekkerne som får beskjed. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Sier opp 55 ansatte

Entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) sier opp 55 av sine ansatte på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nyheten kom som en bombe på de ansatte i LNS og underselskapet LNS Spitsbergen (LNSS) denne uka. Av totalt 240 ansatte i LNS-gruppa på Svalbard er det i verste fall 55 som blir sagt opp. Alle fra morselskapet LNS. Av de 55 er 28 snekkere, 15 jobber med kullskiping på Kapp Amsterdam, og tolv jobber inne i Svea Nord.

Få arbeidsplasser
En av årsakene er nedgangen i prisene på råstoff, en følge av den globale finanskrisen. LNS driver med utstrakt bergverksvirksomhet på fastlandet, og med synkende priser og lavere etterspørsel etter råstoff, strammes det inn også der. I tillegg er LNS i ferd med å ferdigstille to store prosjekter på fastlandet og trapper derfor ned på antall ansatte også der.
– Vi bruker mange sesongarbeidere på Kapp Amsterdam, som jobber fra juli til desember. Disse plasserer vi vanligvis på andre anlegg på fastlandet resten av året, men nå er det bråstopp i arbeidsmarkedet, og 15 mann blir overflødige, sier administrerende direktør i LNSS, Gudmund Løvli.

Byggetørke
Det samme er situasjonen for snekkerne. Med tørke i byggebransjen har ikke LNS råd til å ha så mange bygningsarbeidere i Longyearbyen, og selskapet sier derfor opp 75 prosent av staben.
– Det har oppstått et vakuum mens vi venter på oppstart av byggingen på Elvesletta Syd. Når vi starter opp der vil bemanningen av snekkere øke kraftig, det er nok den gruppa som kommer raskest tilbake i jobb, sier prosjektleder i LNSS, Frank Jakobsen.
Seks av snekkerne det gjelder er innleid hos Store Norske. De blir overflødige på grunn av de fremtidige planene til gruveselskapet.

Mindre kull
25 av oppsigelsene er en direkte konsekvens av nedtrappingen til Store Norske. Gruveselskapet har varslet at de vil kutte ned på innleide tjenester, som LNS og LNSS står for brorparten av. Etter første kvartal neste år kan det bli aktuelt å si opp de resterende fire fra LNS som jobber i gruva.
Store Norske har også varslet at de vil kutte i kullproduksjonen. Det kan føre til nedbemanning også i LNSS, som transporterer kullet mellom Svea Nord og Kapp Amsterdam.
– Når Store Norske går ned på tonnasjen trengs det ikke så mange kullkjørere, og på sikt regner vi med en reduksjon på åtte personer i kullkjøringa, sier Jakobsen.
Siden kullproduksjonen skal senkes gradvis, håper Jakobsen imidlertid at de skal slippe oppsigelser, på grunn av naturlig avgang.
– Her har vi litt mer tid på oss, sier Jakobsen.

Les mer i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!