Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sier opp 55 ansatte

Administrerende direktør i LNSS, Gudmund Løvli (t.h.) og prosjektleder Frank Jakobsen har denne uka informert de ansatte om oppsigelsene i LNS. Her er det snekkerne som får beskjed. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Sier opp 55 ansatte

Entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) sier opp 55 av sine ansatte på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nyheten kom som en bombe på de ansatte i LNS og underselskapet LNS Spitsbergen (LNSS) denne uka. Av totalt 240 ansatte i LNS-gruppa på Svalbard er det i verste fall 55 som blir sagt opp. Alle fra morselskapet LNS. Av de 55 er 28 snekkere, 15 jobber med kullskiping på Kapp Amsterdam, og tolv jobber inne i Svea Nord.

Få arbeidsplasser
En av årsakene er nedgangen i prisene på råstoff, en følge av den globale finanskrisen. LNS driver med utstrakt bergverksvirksomhet på fastlandet, og med synkende priser og lavere etterspørsel etter råstoff, strammes det inn også der. I tillegg er LNS i ferd med å ferdigstille to store prosjekter på fastlandet og trapper derfor ned på antall ansatte også der.
– Vi bruker mange sesongarbeidere på Kapp Amsterdam, som jobber fra juli til desember. Disse plasserer vi vanligvis på andre anlegg på fastlandet resten av året, men nå er det bråstopp i arbeidsmarkedet, og 15 mann blir overflødige, sier administrerende direktør i LNSS, Gudmund Løvli.

Byggetørke
Det samme er situasjonen for snekkerne. Med tørke i byggebransjen har ikke LNS råd til å ha så mange bygningsarbeidere i Longyearbyen, og selskapet sier derfor opp 75 prosent av staben.
– Det har oppstått et vakuum mens vi venter på oppstart av byggingen på Elvesletta Syd. Når vi starter opp der vil bemanningen av snekkere øke kraftig, det er nok den gruppa som kommer raskest tilbake i jobb, sier prosjektleder i LNSS, Frank Jakobsen.
Seks av snekkerne det gjelder er innleid hos Store Norske. De blir overflødige på grunn av de fremtidige planene til gruveselskapet.

Mindre kull
25 av oppsigelsene er en direkte konsekvens av nedtrappingen til Store Norske. Gruveselskapet har varslet at de vil kutte ned på innleide tjenester, som LNS og LNSS står for brorparten av. Etter første kvartal neste år kan det bli aktuelt å si opp de resterende fire fra LNS som jobber i gruva.
Store Norske har også varslet at de vil kutte i kullproduksjonen. Det kan føre til nedbemanning også i LNSS, som transporterer kullet mellom Svea Nord og Kapp Amsterdam.
– Når Store Norske går ned på tonnasjen trengs det ikke så mange kullkjørere, og på sikt regner vi med en reduksjon på åtte personer i kullkjøringa, sier Jakobsen.
Siden kullproduksjonen skal senkes gradvis, håper Jakobsen imidlertid at de skal slippe oppsigelser, på grunn av naturlig avgang.
– Her har vi litt mer tid på oss, sier Jakobsen.

Les mer i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!