Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sier ja til observatorium

Her på Brandalpynten i Ny-Ålesund kommer det nye geodesianlegget til 219 millioner kroner. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sier ja til observatorium

Pengene er på plass, nå har også Sysselmannen gitt sitt ja til det nye geodesiobservatoriet i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.09.2012 kl 08:25

Sysselmannen har gitt Kartverket tillatelse til å bygge nytt geodetisk jordobservatorium med antennepark, instrumentbygning og adkomstvei på Brandalpynten i Ny-Ålesund.

– Nå kan byggingen starte, og det er vi glade for, sier prosjektleder Line Langkaas i Kartverkets geodesidivisjon i en pressemelding.

Penger på plass

Regjeringen bestemte allerede før jul i fjor at det skal bygges nytt geodetisk jordobservatorium i Ny-Ålesund og fulgte opp med bevilgning på revidert nasjonalbudsjett i mai. Det eneste som gjensto var konsekvensutredningen og en godkjenning fra Sysselmannen. Denne kom nå.

Klar i 2018

Kartverket starter nå organiseringen av byggeprosjektet og utlyser stillinger og anbud i høst.

– Målet er å inngå kontrakt med leverandør av antenner ved årsskiftet. Våren 2013 tar vi det første spadetaket, sier Langkaas i pressemeldingen.

Prosjektet har en total kostnadsramme på 219 millioner kroner, og det nye observatoriet skal være operativt i 2018. Dagens antenneanlegg skal fjernes.

Tillatelsen fra Sysselmannen gis på gitte vilkår, blant annet må Kartverket iverksette tiltak for å hindre skader på vegetasjon og landskap nær vei og observatorieområde. Det er også en forutsetning at delplanen for tiltaket blir godkjent.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!