Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Setter ut nye målestasjoner

Målestasjonen i Barentsburg. FOTO: AANII

Setter ut nye målestasjoner

Norsk-russisk samarbeid om klima i Isfjorden gir nye målestasjoner i Pyramiden, Barentsburg og på Finneset.

– Vi har hatt samarbeid i mange år. I 2011 signerte vi en avtale med den russiske meteorologiske institusjonen RosHydroMet. Avtalen ble i sommer forlenget fram til 2015, sier avdelingsleder Cecilie Stenersen ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Et av temaene i samarbeidet er prosjektet «Isfjorden – fortidens og dagens klima».

Ifølge Boris Ivanov i Arktisk og Antarktisk forskningsinstitutt i St. Petersburg, AARI, skal data utveksles og klimvariasjoner analyseres.

Pyramiden og Barentsburg

I fjor sommer satte russerne opp en automatisk værstasjon i Pyramiden på det samme stedet hvor det fra 1948 til 1957 var en sovjetisk værstasjon. I sommer ble det satt opp en automatisk værstasjon i Barentsburg. Det ble også satt opp en stasjon på Finneset, mer eller mindre på samme sted hvor det i årene fra 1911 til 1930 var en norsk meteorologisk stasjon i drift.

Boris Ivanov skriver i en epost at det også gjøres manuelle målinger av værdata i Barentsburg, blant annet måling av temperatur med tradisjonelle kvikksølvtermometre. Målingene fra de automatiske og de tradisjonelle stasjonene sammenlignes.

Automatisk værstasjon

Cecilie Stenersen ved Meteorologisk institutt forteller at det skal settes opp en automatisk værstasjon også på Isfjord radio ytterst i Isfjorden. Slike automatiske værstasjoner måler stort sett temperatur og lufttrykk. Enkelte stasjoner er også utrustet med vindmåler.

– Stasjonen på Isfjord radio blir også utstyrt med en automatisk nedbørsmåler, sier Stenersen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!