Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Setter ut nye målestasjoner

Målestasjonen i Barentsburg. FOTO: AANII

Setter ut nye målestasjoner

Norsk-russisk samarbeid om klima i Isfjorden gir nye målestasjoner i Pyramiden, Barentsburg og på Finneset.

Tekst:

Publisert:

– Vi har hatt samarbeid i mange år. I 2011 signerte vi en avtale med den russiske meteorologiske institusjonen RosHydroMet. Avtalen ble i sommer forlenget fram til 2015, sier avdelingsleder Cecilie Stenersen ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Et av temaene i samarbeidet er prosjektet «Isfjorden – fortidens og dagens klima».

Ifølge Boris Ivanov i Arktisk og Antarktisk forskningsinstitutt i St. Petersburg, AARI, skal data utveksles og klimvariasjoner analyseres.

Pyramiden og Barentsburg

I fjor sommer satte russerne opp en automatisk værstasjon i Pyramiden på det samme stedet hvor det fra 1948 til 1957 var en sovjetisk værstasjon. I sommer ble det satt opp en automatisk værstasjon i Barentsburg. Det ble også satt opp en stasjon på Finneset, mer eller mindre på samme sted hvor det i årene fra 1911 til 1930 var en norsk meteorologisk stasjon i drift.

Boris Ivanov skriver i en epost at det også gjøres manuelle målinger av værdata i Barentsburg, blant annet måling av temperatur med tradisjonelle kvikksølvtermometre. Målingene fra de automatiske og de tradisjonelle stasjonene sammenlignes.

Automatisk værstasjon

Cecilie Stenersen ved Meteorologisk institutt forteller at det skal settes opp en automatisk værstasjon også på Isfjord radio ytterst i Isfjorden. Slike automatiske værstasjoner måler stort sett temperatur og lufttrykk. Enkelte stasjoner er også utrustet med vindmåler.

– Stasjonen på Isfjord radio blir også utstyrt med en automatisk nedbørsmåler, sier Stenersen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!