Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Setter punktum for skoleboka

Historisk: Skolen i Longyearbyen har en spesiell historie. Nå bevilger Oppvekstforetaket ekstra penger for å ferdigstille historien og få den ut mellom to permer. FOTO: Anders Fjellestad

Setter punktum for skoleboka

Oppvekstforetaket går inn med en halv million kroner for å få bokprosjekt i havn. Leder Anne Ellingsen er sikker på at det nå blir bok.

Tekst:

Publisert:

Arbeidet med å lage en bok om Longyearbyen skole har blitt en langvarig affære. I 2007 ble det gitt midler og to år senere ble det ansatt en forfatter. Men de siste årene har prosjektet stått i stampe. I mars ble det meldt at den skulle bli klar til jul. Det løftet ryker nå.

Plan skal følges

Nå tar Oppvekstforetaket fatt i saken og foreslår en bevilgning på 450.000 kroner for å komme i havn. Det skal dekke forfatterhonorar, kostnader til veileder, bildearbeid og trykking. Hvis denne bevilgningen holder, har det gått med 1,5 millioner kroner i arbeidet med boka.

Leder Anne Ellingsen i Oppvekstforetaket er nå sikker på at punktum i denne saken er satt for godt.

–Den fremdriftsplanen vi har nå vil bli fulgt, sier Ellingsen.

Hun tar forbehold om at styret vedtar anbefalingen fra Oppvekstforetaket i dag.

Ekstern fagperson

Kjersti Strømmen, som begynte arbeidet i 2009, har takket ja til å fullføre verket med friske midler. En avtale ble signert i sommer, og siste frist for levering for Strømmen er 31. april 2014.

– Hun sitter med mye kunnskap som en ny person måtte ha tilegnet seg. Derfor fikk hun sjansen til å fortsette, og det synes vi var en gunstig ordning, sier Ellingsen.

I tillegg er det inngått en avtale med en person som skal fungere som ekstern fagperson og bistå fortfatteren med råd og veiledning. Ellingsen vil ikke gå ut med hvem det er før styret har fattet et vedtak.

Oppvekstforetaket forventer nå at boka skal gå i trykken i september/oktober 2014.

Ukjent opplag

Det er ennå ikke fastsatt hvor stort opplaget kommer til å bli.

– Det må vi komme tilbake til når vi får en avtale med et forlag. Men vi har allerede sondert terrenget da vi skulle beregne rammene for den nye bevilgningen, sier Ellingsen.

Faktaboks

›› Bakgrunn

• Skolen i Longyearbyen har en uvanlig historie. Fra 1920 ansatte Store Norske en prest som også skulle ta seg av undervisningen.

• Den første skolebygningen sto klar i 1938, dagens bygg sto ferdig i 1971. Staten drev skolen til 2007.

• I forbindelse med at Longyearbyen skole ble overført fra Staten til Longyearbyen lokalstyre, ga Store Norske en gave på 300.000 kroner øremerket bok om skolens historie. I tillegg fikk prosjektet 800.000 kroner i støtte fra Fylkesmannen i Troms, Kunnskapsdepartementet, Statsbygg Nord og Utdanningsdirektoratet.

• I februar 2008 startet arbeidet med bokprosjektet.

• I august 2009 startet Kjersti Strømmen på et årsengasjement. Avtalen var at manuset skulle ferdigstilles innen august 2010.

• Tre år senere er fondsmidlene brukt opp og bokprosjektet fortsatt ikke fullført. Per dags dato foreligger det et manus på rundt 140 sider. Den opprinnelige planen var at den skulle være på 200 sider.

• I en utredning tidligere i år skriver bokkomiteen: «I ettertid ser bokkomiteen at en i en tidlig fase i prosjektet, sammen med forfatter, trolig burde justert ned ambisjonene for boken og utarbeidet en strammere framdriftsplan.»

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!