Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Setter kursen selv

Oppstilling: At interessen for det som skjer i Arktis er økende. får lokalstyret stadig eksempler på. Her bruker de pausen i lokalstyremøtet med fotografen i Kommunal Rapport. FOTO: Eirik Palm

Setter kursen selv

– Tidligere har man blitt fortalt hva man skal gjøre på Svalbard. Nå kommer det fra Svalbard hva vi skal gjøre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2014 kl 15:28

– Vi skal lykkes, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Tirsdag vedtok lokalstyret Strategisk næringsplan. Dette blir kompasset for ferden framover, og Kristoffersen peker på at det har vært store endringer siden den første næringsplanen ble laget for 25 år siden og fortsetter:

– Vi har ikke brukt nordområdepolitikken til å være passive mottakere, men å være aktive utviklere.

Hovedpillarene er som tidligere gruvedrift, reiseliv og forskning og undervisning.


«Relativt høyt»
Rapporten tar blant annet for seg potensialet i ulike næringer framover, og på det mest optimistiske er det snakk om inntil 700 nye årsverk (endringer i parentes):

  • Gruvedrift, industri og anlegg 643 (0)
  • Transport, logistikk og infrastruktur 102 (10-50)
  • Handel og tjenesteyting 319 (50-150)
  • Reiseliv og kulturnæringer 230 (50-100)
  • Offentlig sektor 349 (100-300)
  • Nye næringer (10-100)
  • Totalt spenner det seg fra 220 til 700 årsverk.

– Det er veldig mange elementer i planen som på ulikt vis kan styrke næringslivet. Det er ikke sikkert vi klarer å komme opp til makstallet, men så skal vi i hvert fall klare å komme relativt høyt, sier Kristoffersen som mener å merke en positivisme i lokalsamfunnet. Når ballen begynner å rulle, kan det komme ringvirkninger, sier Christin Kristoffersen, som også har rolle som næringssjef i Longyearbyen.


Usikkerhet med gruvene
Det er drøye to måneder siden den nye Lunckefjellgruva ble offisielt åpnet. Planen legger til grunn at gruvedriften fortsetter framover, men er samtidig åpen for at det kan gå mot en slutt på kullgruvene slik vi kjenner dem i dag. Stemningen i Stortinget er ikke kull-vennlig og prisene er lave. Det er allerede kjent at gruvene direkte og indirekte sørger for vel 600 årsverk, og i næringsplanen bli det også understreket at en eventuell nedtrapping må skje sakte og gradvis for å unngå hard landing.

– Det er et perspektiv jeg mener har vært veldig viktig å diskutere. Vi er nødt til forholde oss til det som en realitet, sier Terje Aunevik, leder i Svalbard Næringsforening.

– Og skulle det vise seg å bli en realitet på sikt, må man tørre å bruke ord som omstilling.

Det vil nok være en tyngre omstilling enn folk tror. Jeg tror ikke alle er klar over hvor viktig Store Norske er, framholder han.


Svalbard bestemmer
Arbeidet med næringsplanen startet i fjor høst og har pågått i nært samarbeid med politkerne, men det er nå det virkelige arbeidet begynner. Aunevik er opptatt av at det er et lokalt initiativ for å få til noe på Svalbard, og at politikerne bør lytte.

– Tidligere har man blitt fortalt hva man skal gjøre på Svalbard. Nå kommer det fra Svalbard hva vi skal gjøre. Og i det følger også betydningen næringslivet har og bør ha i forbindelse med norsk svalbardpolitikk.

Lederen i Svalbard Næringforening er også opptatt av den voksende interessen for Arktis og at Longyearbyen skal utvikle seg som arktisk hovedstad, med en infrastruktur som ingen så langt nord kan stille opp med.


Ikke stagnasjon
Det var lite debatt under den endelige behandlingen av Strategisk næringsplan for Longyearbyen. Da lokalstyret tok pause for at Kommunal Rapport skulle få ta gruppebilde på utsiden, var både dette og flere andre vedtak gjort.

Folketallet er viktig, og på 25 år har innbyggerne i Longyearbyen økt fra rundt 1.000 til det dobbelte. Likevel er det lite snakk om tall, og heller «kritisk masse» og «robusthet» for å sikre utvikling og stabil bosetning i Longyearbyen.

– Jeg er opptatt av ikke å nevne innbyggertall. Derfor snakker vi om stabilisering, en kritisk masse, som sikrer stabilisering i samfunnet. Hvis du ikke jobber for utvkling er det per definisjon en stagnasjon, og det vil vi ikke ha, sier Christin Kristoffersen.

Nøkkelord

Se bildet større

Christin Kristoffersen vil ikke snakke om folketall, og er heller opptatt av «kritisk masse». FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!