Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Setter i stand rasert hytte

Flere hytter er i sommer blitt rasert av isbjørn på østkysten. Nå jobber Longyearbyen Jeger og Fiskerforening med å sette i stand den ene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var på rundtoktet i august at Sysselmannen ble klar over hvor mye isbjørnen hadde ødelagt.
– Vi mener det er en og samme bjørn som har rasert fire hytter i Agardh-, Dunér- og Mohnbukta. Isbjørnen har herjet fælt, så hyttene er veldig ødelagte, sier sysselmannsførstebetjent Brynjulf Eide.
I tillegg er en hytte på Kongsøya ødelagt av isbjørn.

Vil komme i gang
Vinduene til Agardh-hytta, som LJFF disponerer, er tatt med til Longyearbyen for å bli reparert, og LJFF er nå i gang med å sette i stand hytta.
– Dette er en populær hytte som brukes mye, så målet er å få reparert den før det blir helt bekmørkt, sier leder for hytteutvalget i LJFF, Anders Lindseth.

Nye vinduer er bestilt fra fastlandet, og avhengig av hvor fort de kommer opp, kan folk fra LJFF kanskje dra ut med helikopter allerede neste helg for å sette inn vinduene.
– Jeg vet ikke hvor mye som er skadet innvendig, men de som har sett den sier at den er bra herpet. Vi kan få oss en overraskelse begge veier, sier Lindseth.

Utsettes til våren
LJFF ønsker også å prioritere hytta i Mohnbukta, men siden den er en gammel fangststasjon og et fredet kulturminne, må Sysselmannen på banen.
– Vi har ikke fått noen signaler om at de kommer til å gjøre noe med denne hytta med det første, sier Lindseth.

Ifølge kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert, skal det i løpet av våren tas en beslutning om hvilke hytter som skal settes i stand.
– Vi skrev en rapport etter rundtoktet som vi skal gå gjennom til våren. Da skal vi planlegge hva slags arbeid vi skal gjøre på hyttene neste sommer, sier Reymert.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!