Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Setter fingeren på Svalbard

Eva Therese Jenssen (Unis), Liv Asta Ødegaard (Sysselmannen) og Sofia Mercadal (Norsk Polarinstitutt) i arrangementskomiteen er klare med en ny serie populærvitenskapelige forelesninger. Foto: Eirik palm FOTO: Eirik Palm

Setter fingeren på Svalbard

Hvor sunn er egentlig fisk, sel og hval? Hva bør du gjøre og hva bør du la være på tur på Svalbard? Det håper disse tre at du skal få svaret på.

Svalbardseminarene har blitt en tradisjon i mørketida, der forskere og historikere utfordres til å underholde med populærvitenskaplige foredrag på Universitetet på Svalbard. Tirsdager og torsdager fra 21. januar og fram til de første taktene i Polarjazzen, er dørene åpne i Møysalen.

Svalbard-relatert
– Det har vært arrangert siden 1996. Det skjedde mindre i byen i mørketiden da arrangementet ble dratt i gang, forteller Eva Therese Jenssen, informasjonssjef på Unis og viser mer enn villig fram årets program.
Sammen med Liv Asta Ødegaard hos Sysselmannen og Sofia Mercadal fra Norsk Polarinstitutt utgjør hun programkomiteen.

Skredfare og geopolitikk
Svalbardseminarene er en forelesningsserie for innbyggerne i Longyearbyen, hvor temaene er Svalbard-relaterte, som natur, kultur og historie. Nå skjer det mer i mørketiden, men forelesningene er populære og trekker fremdeles tilnærmet fulle hus. Tilbudet er gratis og i snitt har det pleid å være 100 tilhørere på hvert av foredragene.

– Folk er veldig glade i Svalbard. Man er nok mer opptatt av stedet man bor på, framholder Jenssen.

Foredragsholderne og de øvrige deltakerne er også interessert, for her stiller alle opp gratis. Etter at sysselmann Odd Olsen Ingerø har foretatt åpningen, er Eva Fuglei og Åshild Ønvik Pedersen fra Norsk Polarinstitutt klar med foredraget «Dyrelivet på Svalbard under 'klimapisken'».

Om alt for alle
Første dag handler også om sikkerhet ute i den arktiske naturen: Hva bør du ha med og hvordan bør du opptre.

– Det er bestandig nye folk i byen, og kanskje har du ikke den helt store forståelsen for hvor viktig for eksempel en flaske varmt vann er, sier Sofia Mercadal, som er med på sitt første Svalbardseminar.

I år handler det særlig om skredfare.

– En veldig god introduksjon for de som er ny i byen, skyter Liv Asta Ødegaard inn.

Deretter går det slag i slag om geopolitikk i nordområdene og Svalbard, om hemmelighetene som skjuler seg under vann rundt Svalbard, om et dramatisk forlis utenfor Edgeøya i 1958, om gradmålingen, som var Svalbards største vitenskaplige ekspedisjon, om livet under isen i polarnatta, og om fisk, sel og hval som i hvert fall til nå har vært regnet som relativt sunn og naturlig mat.

I fjor endte det med til sammen 513, noe arrangørene er tilfreds med. Men hvor kommer publikum fra? Arrangørene mener forelesningene favner bredt, både i innhold og deltakelse.

– Det er stor entusiasme rundt det. Jeg er ganske sikker på at «alle» er representert, sier Jenssen.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!