Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Setter fingeren på Svalbard

Eva Therese Jenssen (Unis), Liv Asta Ødegaard (Sysselmannen) og Sofia Mercadal (Norsk Polarinstitutt) i arrangementskomiteen er klare med en ny serie populærvitenskapelige forelesninger. Foto: Eirik palm FOTO: Eirik Palm

Setter fingeren på Svalbard

Hvor sunn er egentlig fisk, sel og hval? Hva bør du gjøre og hva bør du la være på tur på Svalbard? Det håper disse tre at du skal få svaret på.

Tekst:

Publisert:

Svalbardseminarene har blitt en tradisjon i mørketida, der forskere og historikere utfordres til å underholde med populærvitenskaplige foredrag på Universitetet på Svalbard. Tirsdager og torsdager fra 21. januar og fram til de første taktene i Polarjazzen, er dørene åpne i Møysalen.

Svalbard-relatert
– Det har vært arrangert siden 1996. Det skjedde mindre i byen i mørketiden da arrangementet ble dratt i gang, forteller Eva Therese Jenssen, informasjonssjef på Unis og viser mer enn villig fram årets program.
Sammen med Liv Asta Ødegaard hos Sysselmannen og Sofia Mercadal fra Norsk Polarinstitutt utgjør hun programkomiteen.

Skredfare og geopolitikk
Svalbardseminarene er en forelesningsserie for innbyggerne i Longyearbyen, hvor temaene er Svalbard-relaterte, som natur, kultur og historie. Nå skjer det mer i mørketiden, men forelesningene er populære og trekker fremdeles tilnærmet fulle hus. Tilbudet er gratis og i snitt har det pleid å være 100 tilhørere på hvert av foredragene.

– Folk er veldig glade i Svalbard. Man er nok mer opptatt av stedet man bor på, framholder Jenssen.

Foredragsholderne og de øvrige deltakerne er også interessert, for her stiller alle opp gratis. Etter at sysselmann Odd Olsen Ingerø har foretatt åpningen, er Eva Fuglei og Åshild Ønvik Pedersen fra Norsk Polarinstitutt klar med foredraget «Dyrelivet på Svalbard under 'klimapisken'».

Om alt for alle
Første dag handler også om sikkerhet ute i den arktiske naturen: Hva bør du ha med og hvordan bør du opptre.

– Det er bestandig nye folk i byen, og kanskje har du ikke den helt store forståelsen for hvor viktig for eksempel en flaske varmt vann er, sier Sofia Mercadal, som er med på sitt første Svalbardseminar.

I år handler det særlig om skredfare.

– En veldig god introduksjon for de som er ny i byen, skyter Liv Asta Ødegaard inn.

Deretter går det slag i slag om geopolitikk i nordområdene og Svalbard, om hemmelighetene som skjuler seg under vann rundt Svalbard, om et dramatisk forlis utenfor Edgeøya i 1958, om gradmålingen, som var Svalbards største vitenskaplige ekspedisjon, om livet under isen i polarnatta, og om fisk, sel og hval som i hvert fall til nå har vært regnet som relativt sunn og naturlig mat.

I fjor endte det med til sammen 513, noe arrangørene er tilfreds med. Men hvor kommer publikum fra? Arrangørene mener forelesningene favner bredt, både i innhold og deltakelse.

– Det er stor entusiasme rundt det. Jeg er ganske sikker på at «alle» er representert, sier Jenssen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!