Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Setter deadline for kullgruve

Mannskapet er godt i rute og Gruve 7 ligger foran budsjett, forteller gruvejef Ronny André Olsen (stående), som roser arbeidsgjengen. FOTO: Eirik Palm

Setter deadline for kullgruve

Ansatte i Store Norske står på for å bedre lønnsomheten. Men dersom ikke kullprisene bedrer seg, er det høyst usikkert om det noen gang blir drift i Lunckefjellgruva. Selskapet har gitt seg selv en siste tidsfrist.

Tekst:

Publisert:

«We dont’t grow when things are easy. We grow when we face challenges», står det på tavla på messeveggen i driftsbygningen til Gruve 7. Gruva, som leverer kull til Clariant i Tyskland, økte produksjonen med åtte prosent i første kvartal.

– Det handler bare om hvilken produksjonsform vi har. I første kvartal har vi gått i splitting, men utover det ligger vi veldig godt an. Vi ligger foran budsjettet, sier gruvesjef Ronny André Olsen i Gruve 7.


Storm
I mars gikk årets første last til kontinentet. Kullet brukes til kjemisk produksjon, og i begynnelsen av juni skipes nye 12.000 tonn ut fra Kullkaia i Longyearbyen.

– Stemningen er bra, men det er klart at folk tenker jo på situasjonen, sier Olsen.

For arbeidsplassen hans er stadig ute i storm. Tirsdag ettermiddag møttes styret i Store Norske for å behandle resultatet for første kvartal. Fasiten er et negativt resultat på 183,3 millioner kroner før skatt. Selskapet peker på lav produksjon og lavere kullpriser som de viktigste årsakene til det svake resultatet. Kvartalsregnskapet viser videre at den tilgjengelige likviditeten er redusert fra 269 til 175 millioner kroner på ett år.


Ikke fornøyd med totalen

Samtidig begynner hestekuren som ble bestemt i november i fjor, å vises i regnskapet. Samlet er kostnadene for lønn, produksjon i Svea, undersøkelse og «annen drift» redusert med 42,8 millioner kroner i første kvartal, sammenliknet med fjoråret.

Kostnadene i Gruve 7 er økt litt, men så har også produksjonen her gått opp med 1.000 tonn sammenliknet med de første tre månedene i fjor.

– Dette er i henhold til hvordan vi har budsjettert i 2015. Det var for så vidt litt bedre, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske.

Hun vil ikke gå detaljer, men bekrefter blant annet at Gruve 7 har levert veldig bra.

Men om resultatene sett under ett, sier hun:

– Jeg er langt fra fornøyd med det meste. Vi er fremdeles i en ekstremt alvorlig situasjon og det er det vi forholder oss til.

«Etter dette vil det kreves så store tilførsler av ekstra likviditet at det kan bli krevende å gjennomføre, og kullvirksomheten vil dermed opphøre i løpet av 2016»


Frist til våren 2016

Store Norske går på sparebluss, oppfaringen i Lunkefjell ble i fjor stanset, og selskapet tar nå kun ut det kullet i Svea Nord som er enklest og billigst å produsere. I den aktuelle tidsrommet ble det produsert 152.000 tonn netto mot 285.000 tonn året før. Til gjengjeld ble det bare fratrukket 47.000 tonn stein mot 177.000 tonn i samme periode i fjor. Kostnadene for rensing av kullet gikk dermed betraktelig ned.

Men om kort tid er Svea Nord tømt for drivverdige kullforekomster, og dersom kulldriften her skal fortsette må det gjøres ny oppfaring. Forutseningen er at mesteparten av de planlagte kostnadsreduksjonene er gjennomført og at kullprisen bedrer seg. I motsatt fall er det stor fare for at Lunckefjellgruva til 1,2 milliarder kroner kan bli stående.
Store Norske gir seg selv frist til våren 2016 med å komme i gang.

«Etter dette vil det kreves så store tilførsler av ekstra likviditet at det kan bli krevende å gjennomføre, og kullvirksomheten vil dermed opphøre i løpet av 2016», skriver Store Norske i kvartalsregnskapet.

Det er også på det rene at en eventuell oppfaring vil kreve at Store Norske må låne penger av banken for å finansiere arbeidet.

– Skal det kjøres ekstra oppfaring kreves det ekstra finansiering. Og da må det være et forretningscase som tilsier at man i hvert fall skal gå i null og at banken får pengene sine igjen, sier Ravlo.

«Hvis prisen i lang tid blir liggende på dagens nivå, kan det uansett være vanskelig å forsvare videre drift etter 2016»

Kun Gruve 7?
Selskapet viser videre til at det er en «betydelig risiko» i den videre utviklingen i kullmarkedet.

«Hvis prisen i lang tid blir liggende på dagens nivå, kan det uansett være vanskelig å forsvare videre drift etter 2016», heter det.

Sjansen er dermed stor for at Gruve 7 om to år kan være den eneste norske kullgruva i drift på Svalbard. I dag ligger framtidsprisene på rundt 60 dollar tonnet, 15 dollar under det kullselskapet har basert seg på.


– Strålende
Ravlo understreker imidlertid at forwardkurven – framtidsprisene – kan svinge og overraske. Derfor er det i dag umulig å si hvordan utviklingen faktisk blir. Hun peker også på at det er stor innsatsvilje. Onsdag hadde hun sitt siste møte i en serie med allmøter med ansatte i selskapet.

– Jeg synes folk er positive og vil være med å bidra. Det er lite klaging, og de er innstilte på å være med og bidra, det er det ingenting tvil om. Og så er stemningen litt avventende om hva som skjer videre, sier hun.

Inne i Breinosa har de gått i gang med en ny del av Gruve 7. Denne delen har det ikke vært drift i på mange år, men tidlig i mai startet produksjonen herfra.

– Fløtsen og alt ser bra ut så langt. Så kan vi bare krysse fingrene for at det er like bra innover, sier gruvesjef Ronny André Olsen og legger til om de ansatte:

– Det er strålende folk.


ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:

Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Se bildet større

Administrerende direktør Wenche Ravlo er ikke fornøyd med resultatene, sett under ett. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!