Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Serverer mat i en fart

Gode busser: Idet bussen passerer hundegården, får passasjerene servert tapas av Jeanette Hove-Nordhagen og Bent Heggen Larsen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Serverer mat i en fart

Nærmere bestemt mellom ti og femti kilometer i timen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.07.2013 kl 10:37

Kokk Stefan Winther står foran i bussen med en mikrofon i hånda. Det ser ut som han synger karaoke, men egentlig resiterer han dagens meny på svorsk.

– Och til slut har dere fått servert lam från Lyngen.

– Juhu! kommer det fra en venninnegjeng som åpenbart stammer fra dette området.


Skinnfeller

Vi har hoppet på Arctic Tapas, også kjent som «tapasbussen» på folkemunne. Jan Garbarek spiller mykt i bakgrunnen idet vi passer hundegården. Passasjerene sitter på myke skinnfeller og er allerede ferdig med halvparten av den to og en halv time lange turen. Noen betaler for seg, andre er invitert med fordi de har vært til hjelp i startfasen for tapasbussen.

Bussen kjører videre innover Adventdalen i vekslende tempo. Veldig sakte der hvor veien er humpete, og opp mot 50 kilometer i timen på de fine strekningene. Snart begynner oppstigningen mot Gruve 7.

Ved et av bordene sitter Eva Grøndahl og Anne Rakel Kristiansen. De har begge bodd i Longyearbyen i mange år, men har likevel sett omgivelsene med nye øyne.

– Når man bor her, er man ofte ufrivillig guide. Og ved Gruve 7 har jeg vært mange ganger med besøkende. Men med maten og musikken så fikk dette en helt ny dimensjon, sier Grøndahl.

Kristiansen nikker.

- Først var jeg skeptisk, og trodde at bussen måtte stå stille. Men det fungerer faktisk, sier Kristiansen.


Klirring i glass

Bussjåfør Bent Heggen Larsen griper mikrofonen.

– Jeg anbefaler alle…, begynner han.

Det klirrer i glassene i det bussen legger seg inn i den første venstresvingen på vei opp mot Gruve 7.

– At vi holder i glassene? kommer det kjapt fra et sete lenger bak.

Osten fra Åland gård i Lofoten er servert, men glasset med multe sliter med å holde seg på plass på den glatte trefjøla. Larsen forteller at de fortsatt jobber med å finne de beste løsningene for serveringen. Det er mulig gjestene fikk osten for tidlig denne gangen. Uansett er all maten som serveres fra nord for polarsirkelen. Målet til Arctic Tapas er å bygge opp verdens nordligste matvarebegrep.


En bussjåfør, en bussjåfør

Høyres Geir Hekne mente at det bare var å gi Arctic Tapas skjenkebevilling, siden de ikke ville klare å fylle opp glassene på de humpete veiene. Men på tilbaketuren begynner venninnegjengen fra Lyngen-området på en høylytt runde med «En bussjåfør, en bussjåfør». Ser ut til at Hekne tok feil.

Se bildet større

Ostefat: Janne Korneliussen tilbereder osteserveringa. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!