Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Seriøst fra Trusten

Samfunnet i Barentsburg er igang igjen, etter at Arbeidstilsynet har gitt tillatelse til gjenåpning av kullgruva. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Seriøst fra Trusten

Arbeidstilsynet mener Trust Arktikugol på en seriøs måte har fulgt opp påleggene de har fått. Gruva i Barentsburg er åpnet for drift igjen.

Tekst:

Publisert:

I sakens siste vedtak, ga Arbeidstilsynet Trust Arktikugol tillatelse til å åpne drift i kullgruva i Barentsburg igjen, etter lang tids stenging på grunn av at sikkerheten til arbeiderne ikke ble vurdert til å være god nok.

To vilkår
Men tilsynet stiller to ufravikelige vilkår til gjenåpningen.
– Trusten må lære opp mannskaper på en mer avansert type boring, som skal løse ut bergspenninger underveis i den daglige drifta. Dette mener vi vil redusere faren for bergslag, som det har vært en del av i gruva. Arbeidstilsynet har krevd at mannskapene skal være opplært før oppstart av ordinær drift, sier Johan Furebotten i Arbeidstilsynet.
Det andre kravet henger sammen med rutiner.
– Mens Store Norske, og andre sammenlignbare gruveselskap, har hatt tradisjon for å måle både vertikale og horisontale bergspenninger når sikkerheten skal vurderes, har russisk gruvedrift kun hatt tradisjon for å måle de vertikale spenningene. Arbeidstilsynet har krevd at Trusten introduserer nye rutiner for målinger, der de vertikale spenningene er en del av bildet. Vi innser at innarbeidelse av slike rutiner vil ta tid, og har gitt selskapet en frist til senere i år med å få dem på plass, sier Furebotten.
Arbeidstilsynet roser det arbeidet som Trusten har gjort i etterkant av de alvorlige ulykkene, og som følge av tilsynets pålegg.

Seriøs oppfølging
– Vi vurderer det slik at selskapet har fulgt opp påleggene våre på en seriøs og god måte. De har brukt ekstern hjelp kombinert med egen kompetanse til å få oversikt over bergspenningene. Selv om vi registrerer at Trusten i utgangspunktet er skeptiske til våre krav om horistontale målinger, ser vi at de følger opp påleggene, sier Furebotten.
Det vil ta litt tid før gruveselskapet har «justert seg inn» mot påleggene, da alle slike endringer i driftsform erfaringsmessig tar litt tid.
Fjoråret var rystende for Barentsburg, med flere alvorlige ulykker i kullgruva, deriblant to dødsfall.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!