Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Seriøst fra Trusten

Samfunnet i Barentsburg er igang igjen, etter at Arbeidstilsynet har gitt tillatelse til gjenåpning av kullgruva. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Seriøst fra Trusten

Arbeidstilsynet mener Trust Arktikugol på en seriøs måte har fulgt opp påleggene de har fått. Gruva i Barentsburg er åpnet for drift igjen.

Tekst:

Publisert:

I sakens siste vedtak, ga Arbeidstilsynet Trust Arktikugol tillatelse til å åpne drift i kullgruva i Barentsburg igjen, etter lang tids stenging på grunn av at sikkerheten til arbeiderne ikke ble vurdert til å være god nok.

To vilkår
Men tilsynet stiller to ufravikelige vilkår til gjenåpningen.
– Trusten må lære opp mannskaper på en mer avansert type boring, som skal løse ut bergspenninger underveis i den daglige drifta. Dette mener vi vil redusere faren for bergslag, som det har vært en del av i gruva. Arbeidstilsynet har krevd at mannskapene skal være opplært før oppstart av ordinær drift, sier Johan Furebotten i Arbeidstilsynet.
Det andre kravet henger sammen med rutiner.
– Mens Store Norske, og andre sammenlignbare gruveselskap, har hatt tradisjon for å måle både vertikale og horisontale bergspenninger når sikkerheten skal vurderes, har russisk gruvedrift kun hatt tradisjon for å måle de vertikale spenningene. Arbeidstilsynet har krevd at Trusten introduserer nye rutiner for målinger, der de vertikale spenningene er en del av bildet. Vi innser at innarbeidelse av slike rutiner vil ta tid, og har gitt selskapet en frist til senere i år med å få dem på plass, sier Furebotten.
Arbeidstilsynet roser det arbeidet som Trusten har gjort i etterkant av de alvorlige ulykkene, og som følge av tilsynets pålegg.

Seriøs oppfølging
– Vi vurderer det slik at selskapet har fulgt opp påleggene våre på en seriøs og god måte. De har brukt ekstern hjelp kombinert med egen kompetanse til å få oversikt over bergspenningene. Selv om vi registrerer at Trusten i utgangspunktet er skeptiske til våre krav om horistontale målinger, ser vi at de følger opp påleggene, sier Furebotten.
Det vil ta litt tid før gruveselskapet har «justert seg inn» mot påleggene, da alle slike endringer i driftsform erfaringsmessig tar litt tid.
Fjoråret var rystende for Barentsburg, med flere alvorlige ulykker i kullgruva, deriblant to dødsfall.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!