Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Seriøst fra Trusten

Samfunnet i Barentsburg er igang igjen, etter at Arbeidstilsynet har gitt tillatelse til gjenåpning av kullgruva. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Seriøst fra Trusten

Arbeidstilsynet mener Trust Arktikugol på en seriøs måte har fulgt opp påleggene de har fått. Gruva i Barentsburg er åpnet for drift igjen.

Tekst:

Publisert:

I sakens siste vedtak, ga Arbeidstilsynet Trust Arktikugol tillatelse til å åpne drift i kullgruva i Barentsburg igjen, etter lang tids stenging på grunn av at sikkerheten til arbeiderne ikke ble vurdert til å være god nok.

To vilkår
Men tilsynet stiller to ufravikelige vilkår til gjenåpningen.
– Trusten må lære opp mannskaper på en mer avansert type boring, som skal løse ut bergspenninger underveis i den daglige drifta. Dette mener vi vil redusere faren for bergslag, som det har vært en del av i gruva. Arbeidstilsynet har krevd at mannskapene skal være opplært før oppstart av ordinær drift, sier Johan Furebotten i Arbeidstilsynet.
Det andre kravet henger sammen med rutiner.
– Mens Store Norske, og andre sammenlignbare gruveselskap, har hatt tradisjon for å måle både vertikale og horisontale bergspenninger når sikkerheten skal vurderes, har russisk gruvedrift kun hatt tradisjon for å måle de vertikale spenningene. Arbeidstilsynet har krevd at Trusten introduserer nye rutiner for målinger, der de vertikale spenningene er en del av bildet. Vi innser at innarbeidelse av slike rutiner vil ta tid, og har gitt selskapet en frist til senere i år med å få dem på plass, sier Furebotten.
Arbeidstilsynet roser det arbeidet som Trusten har gjort i etterkant av de alvorlige ulykkene, og som følge av tilsynets pålegg.

Seriøs oppfølging
– Vi vurderer det slik at selskapet har fulgt opp påleggene våre på en seriøs og god måte. De har brukt ekstern hjelp kombinert med egen kompetanse til å få oversikt over bergspenningene. Selv om vi registrerer at Trusten i utgangspunktet er skeptiske til våre krav om horistontale målinger, ser vi at de følger opp påleggene, sier Furebotten.
Det vil ta litt tid før gruveselskapet har «justert seg inn» mot påleggene, da alle slike endringer i driftsform erfaringsmessig tar litt tid.
Fjoråret var rystende for Barentsburg, med flere alvorlige ulykker i kullgruva, deriblant to dødsfall.

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!