Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ser utenfor kullkraften

Store Norske-sjef Per Andersson håper at kullet i Lunckefjellet kan brukes til andre ting enn kullkraft. FOTO: Birger Amundsen

Ser utenfor kullkraften

Jo mindre av kullet som brukes til kullkraftverk, jo bedre er det for Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2014 kl 23:08

Kullselskapet jobber nå med flere prosjekter som på sikt kan gi miljøvennlig energi, og i 2014 starter målingene for å finne ut hvor mye energi det er mulig å hente opp av jorden og fra sola.

Solår
I Svea står pilotanlegget og venter på at sola skal dukke opp. Solcellepanelet ble montert i fjor høst, og målet er å se om solenergi kan få ned forbruket av diesel, som Store Norske i dag må bruke for å skaffe strøm til det lille gruvesamfunnet.

– Spørsmålet er om vi kan få redusert dieselforbruket og eventuelt hvor mye, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske.

Nå er det naturlig nok ikke mye aktivitet i panelet, men Andersson, som selv har ti år bak seg i solcelleprodusenten REC, sier kullselskapet vil bruke året til å finne ut hvor mye energi det er mulig å hente ut i løpet av et år.

– Noen vil vel si at det var relativt dramatisk å gå fra fornybar sektor og solindustri til kullproduksjon. Samtidig ser jeg at begge industriene har mange felles utfordringer. Sikker, effektiv og lønnsom produksjon i et marked som stadig utfordres av prispress og der det er vikig å utvikle kompetanse og teknologi for å henge med.

Solcelleprosjektet har fått støtte fra Enova og testanlegget skal i år gi svar på om det skal bygges ut i større skala.

Større verdier
I løpet av de første månedene blir det også klart om Store Norske får støtte fra Forskningsrådet til å gjennomføre et utviklingsposjekt samme med Sintef. Målet er å vurdere kvaliteten på kullet i Lunckefjellet opp mot ulike bruksområder for kull utover energiproduksjon. I Lunckefjellet har 60 prosent av kullet en renhet og kvalitet som gjør at den brenner renere enn vanlig kull, og har egenkaper som gjør at det kan brukes blant annet i metallurgisk industri.

Hvert solgte tonn kan dermed få større verdi, og betyr i praksis at Store Norske vil kunne øke inntjeningen.

– Det vil være veldig viktig hvis vi kan finne anvendelse av kullet vårt til annet enn energiproduksjon. Vi ser på tiltak som kan gjøre at produktet vårt treffer noen nisjer der det er mer verdt.

Flere kilder
Store Norske vil også vurdere flere ledd i kullutvinningen for å øke kvaliteten ytterligere for bestemte formål. Når styret møtes i februar blir trolig også dette en av sakene som skal drøftes.

Samtidig blir prosjektet med å bruke jordvarme til oppvarming på Svalbard fulgt med interesse.

20. desember skrev Svalbardposten at kullselskapet går igang med et prosjekt for å se om det er mulig å utnytte dyp geotermisk varme som energikilde. Forskningsstiftelsen Norsat og Christian Michelsen Research i Bergen deltar, og til Teknisk Ukeblad sier seniorforsker Kirsti Midtømme, som jobber ved Christian Michelsen-instituttet, at hun er begeistret for prosjektet.

– Det er et spesielt prosjekt fordi Svalbard er det stedet i Norge hvor det syndes mest med CO2-utslipp, både til oppvarming og elektrisitet. Og stedet har en sårbar natur. Derfor er det viktig at man feier for egen dør. Ut ifra de dataene vi har virker det som at det er relativt høye temperaturer, sier Midtømme, som roser Store Norske for å satse på grønn teknologi og håper Norges første storskalaanlegg for jordvarme bygges på Svalbard.

– Forholdene ligger til rette for å kunne nyttegjøre seg slik jordvarme i framtida. Alt som innenfor fornuftige rammer kan gi oss energi på en billigere måte og samtidig bidra til det store miljøregnskapet, er fantast

Se bildet større

Over halvparten av kullet inne i Lunckefjellet har en kvalitet som gjør at det kan brukes i metallurgisk industri. FOTO: Store Norske

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!