Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ser ryper overalt

Hanna Kauko jobber på ett av rypepunktene, hvor hun foretar registreringer av rypestegg. FOTO: Ole Patrick Larsen

Ser ryper overalt

Det ligger an til tidenes rypehøst på Svalbard. Forskerne har aldri registrert så mye ryper, som i år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.06.2014 kl 17:32

Tellingen av svalbardryper i Nordenskiöldland ble første gang gjennomført i 2000 og har vært gjort ved bruk av rundt 130 ulike lytteposter. På et dårlig år har forskerne registert én stegg per kvadratkilometer. På et godt år, opptil tre.

– Jeg ble overrasket over hvor høy tettheten var, for vi har aldri registert så høye tall før. Men da vi telte i april, så vi veldig mange ryper, sier Eva Fuglei, forsker ved Norsk Polarinstitutt og ansvarlig for rypetellingene.

Ingen god forklaring
Registreringene som ble gjort i april og mai i år, viste en tetthet på 4,7 stegger for hver kvadratkilometer. Dette er den høyeste tettheten som er registrert i løpet av de de 15 årene tellingene har vært gjennomført, og nesten dobbelt så mange som i fjor.

Vinteren 2014 var det en periode med mildt vær og regn etterfulgt av kulde. Regn på snø fører til islokk og dårlige tider for både rype og rein fordi de ikke kommer til maten, men vinteren viser seg å ha vært bra.

– Hvis man ser på reindyra igjennom vinteren, så var de i veldig godt hold. De kom lett ned til beitene. Det betyr også at maten har vært lett tilgjenglig for rypa, sier Fuglei, som i en kronikk sammen med forsker og kollega Åse Ønvik Pedersen i Svalbardposten slår fast at det er rekordmange ryper på Svalbard.

Resultatene er også i tråd med tilbakemeldinger fra turfolk. Forskerne kan likevel ikke umiddelbart gi en god forklaring på den sterke økningen av rypebestanden. Undersøkelser i fjor høst viste at det ikke var en spesielt høy produksjon av rypekyllinger sommeren 2013. I tillegg til høy overlevelse blant voksne og ungfugler, kan det også ha vært innvandring fra andre områder. De kan også ha fløyet langt.

Langveis fra

– Vi vet at ryper kan fly langt. Vi kjenner til merket fugl som har blitt gjenobservert andre steder. Svalbardrypene finnes blant annet på Frans Josefs land. Grønland kan også være en mulighet, men dette vet vi for lite om, framholder Eva Fuglei, som oppfordrer folk til å være litt ekstra oppmerksomme i sommer og høst, og telle kullstørrelser.
Hver stegg har normalt én til to høner, men værforholdene om sommeren (temperaturer, regn, sludd osv.) har mye å si for at rypekyllingene skal vokse opp. Kullstørrelsene forteller derfor en del om overlevelsen.

De årlige rypetellingene ble igangsatt for å overvåke bestanden av svalbardrype, og dermed sikre uttaket av rypa, som også er den eneste overvintrende fuglen på Svalbard. Opptil 300 jegere jakter årlig på svalbardrypa, og uttaket har variert. På det meste har det blitt tatt ut om lag 2.100 fugler i løpet av én jaktsesong (se graf).

En annen årsak til overvåkningen er innvirkningen som klimaendringen kan ha på bestanden.

Revens brød
– Får vi en god sommer, kan det bli en formidabel jakt. Det avhenger av værforholdene, men sjansene nå for en god rypesesong er store, sier Åshild Ønvik Pedersen, som var med på å starte rypetellingene.

Selv er hun for tiden opptatt med reintellinger, og også her venter hun å møte en bestand som er riktallig og i godt hold.

– Nå skal vi ut på storrunden. Foreløpig har vi ikke funnet mange kadavere, og med den vinteren som har vært, har vi gode odds.

Under Svalbardseminaret i januar hadde de to kollegene i Norsk Polarinstitutt foredrag om samspillet i dyrelivet på Svalbard. «Reinens død – revens brød», var den røde tråden. Når Eva Fuglei nå drar ut for å overvåke revehi, forventer hun derfor ikke at det er så mange av dem i bruk på grunn av færre revehvalper. Årsaken er at reinkadavere er en viktig del av kosten til reven om vinteren.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Rekordmange ryper på Svalbard

Nøkkelord

Se bildet større

Grafen viser uttalet av ryper på Svalbard fra 1997 og fram til siste sesong.

Se bildet større

Eva Fuglei og Åshild Ønvik Pedersen fra Norsk Polarinstitutt. FOTO: Christopher Engås

Svalbardrype

• Svalbardrype (lagopus muta hyperborea) er den eneste fuglearten som lever på Svalbard hele året. Den er en underart av fjellrype og er større og tyngre enn lirype på fastlandet.
• Fuglen har evne til å lagre mye fett om høsten (500-550 gr. om sommeren og 900-1.200 gr. om høsten) som gjør at den kan klare seg uten mat i perioder. Fettet er også isolasjon mot kulde.
• Parer seg sent i mai og plasserer reiret i øvre del av territoriet på tørr mark.
• Jakttid 10. september til 23. desember.

Kilde: Miljøovervåkning på Svalbard og Jan Mayen (MOSJ)

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!