Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ser klimaendringer på svalbardreinen

Pause i Todalen. Åshild Ønvik Pedersen, Torgeir Kismul Matre og Øystein Overrein har funnet seg en fin plass i sola. FOTO: Eirik Palm

Ser klimaendringer på svalbardreinen

Klimaendringene kan gjøre tilværelsen lettere for reinstammen i Adventdalen og Reindalen, men for stammen på Brøggerhalvøya er framtida usikker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.07.2015 kl 16:36

Fem tellere står i halvsirkel og diskuterer ruta og fordelingen av terrenget. De neste dagene skal de tråle Adventdalen og sidedalene rundt på utkikk etter reinsdyr, som skal registreres etter kjønn og alder (ettåring eller voksen), og føres nøye inn i loggbøkene.

Så begynner Lukas Ulbrych, Aino Kokkonen, Øystein Overrein, Torgeir Kismul Matre og
Åshild Ønvik Pedersen å gå.

Lengre vekstsesong
Svalbardrein er en såkalt nøkkelart fordi den påvirker økosystemet på tundraen, er følsom for klimaendringer og fordi det drives jakt på den enkelte steder på Spitsbergen. Den er også en fetter av reinsdyrene på fastlandet, men finnes bare på Svalbard og er en prioritet art for overvåking under Conservation of Arctic Flora and Fauna.

Fjoråret ble rekordår. Aldri før har forskerne talt så mange dyr i og rundt Adventdalen, og på sikt har bestanden i snitt stabilisert seg på et langt høyere antall enn for bare 10-20 år siden.

– Vi venter at det går litt ned fra i fjor, sier Åshild Ønvik Pedersen som leder tellingen i regi av Norsk Polarinstitutt.

– Vi prøver å forstå produksjonen av biomasse, hva det betyr at produksjonen utvides i begge ender og hva en lengre vekstsesong gjør for dyrene. Kan det tenkes at de går inn i vinteren i bedre kondisjon? Vi håper å kunne si noe om dette om ikke så lenge, sier hun.

Døde dyr
I løpet av kort tid har lagene spredt seg. Aino Kokkonen som har deltatt «sju-åtte ganger», startet med telling i Ny-Ålesund, og har vært på Svalbard i en tiårsperiode nå. Lukas Ulbrych er med for tiende gang, og ble rekruttert som student, mens Torgeir Kismul Matre, tidligere Unis-student, er med for femte gang. I dag studerer han medisin i Bergen, men bruker deler av ferien til reintelling. Øystein Overrein er førstereisgutt, men har erfaring fra både rypetelling og overvåkning av isbjørnhi på Kvitøya.

Kokkonen og Ulbrych drar lenger opp, mens Overrein, Pedersen og Matre deler Todalen mellom seg i det de setter av gårde for å registrere.

– Jeg tror det vil bli en del døde dyr på grunn av vinteren. Samtidig har det vært høy produktivitet, framholder prosjektlederen, mens hun trekker fram kikkerten.
Litt lenger fremme står fem reinsdyr. Én okse og fire åringer, konstaterer hun.

Årlig
Telletoktene gjennomføres årlig og etter samme rute og mønster. De fem går faste ruter år etter år, og svingningene i bestanden på Brøggerhalvøya og Adventdalen er godt dokumentert.

I Adventdalen gjennomføres også et telletokt i regi av UiT Norges arktiske universitet. Nicholas Tyler er i ferd med å avslutte sine registreringer for 2015.

De to er ikke samarbeidstokt, men for utenforstående styrker de sammen dokumentasjonen.
Endringen påvirkes av værforhold og tilgang på mat, og forskerne konstaterer at klimaendringene har både positive og negative konsekvenser for reinstammen.

På den ene siden blir det flere vanskelige vintere med islokk over snøen, som gjør det vanskeligere for reinsdyrene å finne mat. Dette gjør dødeligheten høyere, og det er kalvene og de gamle dyrene som er mest utsatt.

På den andre- fører klimaendringene til lengre vekstsesong, som betyr at reinsdyrene får en lengre periode med sommerbeite, og dermed er bedre rustet til å møte vinteren.

I 2015 ble det talt rekordmange reinsdyr i Adventdalen og dalsystemene rundt, samtidig som dødeligheten var lav. Den samme konklusjonen trakk Nicholas Tylers team.

LES OGSÅ: Stabilt høy bestand


Blått lys på Brøgger

Stammen i Adventdalen ser ut til å klare seg godt. I tillegg er det fast telling av reinsdyr ved Ny-Ålesund om vinteren. Her er forskerne mer spente, for endringer i klimaet har begynt å gjøre det krevende for både dyr og tellere.

– Det har begynt å bli en utfordring, for reinen trekker høyere opp i terrenget, og vekk fra isen. Vi så det var et skifte på 2000-tallet, sier Åshild Ønvik Pedersen.

– Hvor mye rein er det egentlig på Svalbard?

– Det er jo det store spørsmålet. Det skulle jeg gjerne visst. Vi er i ferd med å skaffe en oversikt.

Det er imidlertid klart at reinstammen på Brøggerhalvøya har hatt tøffe år. Fjoråret var det første siden 2000 at reinstammen ikke hadde noen som helst reproduksjon. Forskeren mener det er en sjanse for at bestanden der kan dø ut på sikt.

– Hvis du tenker på veldig lang sikt, så kan den det, sier Pedersen og fortsetter:

- Fravær av havis om vinteren gjør at reinen er «stuck» på Brøgger. Får de framover dårligere og dårligere forhold kan de forsvinne – i ytterste konsekvens.

Endringerne fører også med seg nye strategier, og på Brøggerhalvøya spiser en del rein tang.

Oppstopper
Det er midt på dagen og tid for lunsj, og tellerne møtes ved ei rød hytte på et høydedrag inne i dalen. Her setter de seg ned.

– Vi trenger jo å kalibrere oss. Det er stor forskjell på dyrene. Noen har kommet mye lengre i utviklingen av geviret. Men simla har et litt mer feminint fjes med oppstoppernese, nesten som hos en pointer, sier Overrein som har over 40 års erfaring fra naturforvaltning, og var miljøvernrådgiver hos Sysselmannen fra 2001 til 2004.

Reintallet i Adventdalen har aldri vært høyere, og Åshild Ønvik Pedersen tror det kan tilskives klimaendringene ved at vekstsesongen forlenges i hver ende.

På vestkysten er situasjonen motsatt og på Brøggerhalvøya var det i vinter snørekord, panseris og null reproduksjon.

Se bildet større

Planlegging før dagens tokt. Øystein Overrein, Aino Kokkonen, Lukas Ulbrych, Torgeir Kismul Matre og Åshild Ønvik Pedersen tar en rask gjennomgang av traseen før de setter avgårde på dagens tur. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!