Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ser endelig målstreken

Elise Strømseng (fra venstre), Linda Vassdal og Alexander Hovland gleder seg til hundegården endelig kan åpne FOTO: Eirik Amb Nysveen

Ser endelig målstreken

Om kort tid kan nærmere 40 hunder få flytte inn i sine nye hjem i hundegården.

Da Longyearbyen Hundeklubb fikk tildelt korkpenger i fjor høst bestemte de seg for å starte arbeidet med den nye hundegården.

— Da vi fikk 200.000 tok vi bare sjansen, og begynte å pæle. Så fikk det bare stå en skog her med pæler enten det tok ti eller to år før vi fikk mer penger, sier Elise Strømseng, Styreleder i Longyearbyen hundeklubb.

Heldigvis for hundeklubben tok det hverken to eller ti år før de fikk mer penger. Allerede i april fikk de tilsagn på 400.000 fra Svalbards miljøvernfond, og ifølge Strømseng fungerte dette som en vitamininnsprøytning for alle involverte

— Det har gått raskere enn vi hadde tenkt, det er bare et halvt år siden vi fikk midler, men alle har jobbet steinhardt for å bli ferdige til 1. januar. For når vinteren kommer har vi ikke lyst til å holde på med dugnad, da skal vi bare kjøre hund, sier Strømseng.

Snart ferdige
Med dugnaden førstkommende helg håper hundeklubben å få ferdigstilt den nye hundegården.Det som gjenstår er en runde til med netting i høyden rundt hele gården, samt lys.

— Med tanke på at det stort sett var her isbjørnen oppholdt seg for to uker siden, er vi svært klare for å få litt lys på plass, sier Strømseng.

Når netting og lys er på plass vil mange hunder få et nytt hjem. 19 nye bur, med plass til 38 hunder vil stå klare. Totalt vil hundegården ha plass til omlag 130 hunder.

I tillegg til de nye burene vil det også åpne en helt ny luftegård spesielt tiltenkt «byhunder», hunder, som bor hjemme, og ikke har fast bosted i hundegården.

Hundeklubben håper også at de nå skal ha muligheten å tilby folk midlertidige opphold for hundene i hundegården.

— Vi håper vi kan opprette midlertidige bur, slik at hvis folk for eksempel skal på ferie i 14 dager så kan de ha hunden her, forteller Strømseng

Dugnad
Hundeklubben har fått hjelp fra entrepenører med byggingen, men den største jobben har kommet i form av dugnadsinnsats.Det har blitt nedlagt over 750 dugnadstimer fordelt på mellom 20 og 30 personer for å få ferdigstilt hundegården.

I tillegg til hjelp fra LNS og Sjøhaug Byggservice, har TIPP ved Longyearbyen videregående laget alle slåene til alle de nye burene

Det har vært et stort engasjement blant lokalbefolkningen. Både privatpersoner og bedrifter har donert penger for å hjelpe hundeklubben å bli ferdige. Til og med folk som ikke har hund har deltatt på dugnadene.

— Det har vært et behov veldig lenge, og det har ikke vært noe motstand under høringer eller noe, sier Strømseng.

Hundeklubben har hatt svært stor etterspørsel etter bur, og vil endelig få hjulpet flere.

— Noen har stått på venteliste i over fire år, forteller Linda Vassdal.

Til tross for nesten 40 nye hundehjem vil ikke den nye hundegården være i stand til å ta unna den store etterspørselen, og det vil fortsatt være omlag 20 hunder på venteliste når den nye hundegården står ferdig.

Stor interesse
— Vi opplever at det er en veldig god flow i Norge og på Svalbard, og hundesport er veldig i tiden. Det gjenspeiler seg også her, med den oppslutningen rundt hundeløpene vi har her

I begynnelsen av oktober arrangerte hundeklubben åpen dag, og det var stor interesse fra lokalbefolkningen. Over 100 personer deltok, og mer enn 60 barn fikk være med på kjøreturer med hund.

Se bildet større

To hunder har allerede flyttet inn, men venter spent på resten. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!