Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sensasjonelle spor i Gruve 7

Sporene av det planteetende pattedyret er 60 millioner år gamle, og sensasjonelle. FOTO: Birger Amundsen

Sensasjonelle spor i Gruve 7

Onsdag ble fotspor av et forhistorisk pattedyr funnet i Gruve 7 i Longyearbyen. Førsteamanuensis Jørn Hurum ved Universitetet i Oslo sier at funnet er sensasjonelt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Dette er første bevis noen sinne på at store pattedyr gikk og beitet på myrene på Svalbard for 60 millioner år siden, sier Hurum.
Han sier videre at det antakelig er spor av en middels stor planteeter, et lavt dyr som kan ha sett ut som en krysning mellom gris og tapir. Sporene er avlange og rundt 30 centimeter lange. Ifølge Hurum er sporene doble, bakfot er avsatt i samme grop som forfot. Det er tydelig struktur av hud i avsettingen.

Funnet i Gruve 7
Det var onsdag formiddag at sporene ble oppdaget i hengen (taket) seks kilometer inne i Gruve 7 under oppfaringsarbeid. Tre av sporene er tatt løs i hengen og bragt ut av fjellet.
– Det var tydelig at dyret hadde gått, sprunget eller hoppet bortover. Fortsatt står det spor igjen inne i fjellet, sier gruvesjef Jarle Hågensen.
Sporene fortsetter inn i et område i gruva hvor kulla ikke er tatt ut.

60 millioner år gamle
Sporene står plantet som steinavtrykk i kulla. Kullaget er rundt 60 millioner år gammelt, noe som betyr at dyret som avsatte sporene gikk i et myrområde. Hurum sier at flom så har vasket over myra og dekket den med sand. Etter hvert har myra blitt omdannet til kull og sanda til sandstein. Fjellet er nærmere 400 meter tykt der sporene er funnet.

Aldri funnet noe lignende
Det er aldri tidligere blitt funnet lignende spor i gruvene på Svalbard.
– Fossiler og forsteinet tre har vi funnet men aldri noe slikt, sier Hågensen.
Det er heller ikke tidligere funnet spor av pattedyr på Svalbard.
– Vi har lenge lurt på om det fantes dyr som beitet på vegetasjonen etter at dinosaurene døde ut. Dette er beviset, og derfor sensasjonelt, sier Jørn Hurum.
Hurum er inivitert til Longyearbyen av Store Norske i begynnelsen av januar for å undersøke sporene inne i kullgruva nærmere.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!