Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sendes på museum

Foreløpig står bysten av Robert Hermansen i en krok i Næringsbygget. En ny plassering skal bestemmes av lokalstyret 25. september. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sendes på museum

Den nye minnes­merkekomiteen foreslår å plassere bysten av Robert Hermansen i Gruve 3-museet.

– Vi synes det er naturlig å hedre bysten i forbindelse med gruvehistorien. Vi synes også det var viktig å finne en permanent plass til den, sier komitéleder Christin Kristoffersen (Ap).

I november i fjor vedtok minnesmerkekomiteen at bysten av Robert Hermansen skulle plasseres utenfor Post- og bankbygget, der den ble avduket i 2009.

Daværende komitéleder Kjell Mork sa i juni at det var en glipp at saken ikke ble sendt videre til lokalstyret første gang den ble behandlet.

– I og med at det ble gjort feil i behandlingen sist, og vi nå har et nytt lokalstyre, valgte vi å legge saken fram for den nye komiteen, sier Kristoffersen.


Optimistiske

Komiteen foreslår at bysten skal bli stående i Næringsbygget til den kan flyttes til Gruve 3-museet. Det er imidlertid ikke sikkert at det blir bygget noe gruvemuseum. Både Riksantikvaren og kulturministeren har uttalt at de er positive til prosjektet, men foreløpig har ikke Store Norske fått penger til å bygge.

– Anbefalingen er basert på optimisme. Vi er ganske sikre på at vi får til et gruvemuseum, sier Kristoffersen.

Hun forteller at komiteen ikke har vært i kontakt med Store Norske om forslaget, men vil kontakte selskapet når det er naturlig.


Enstemmig komité

Bysten av Hermansen har vært omdiskutert siden Det Norske Svalbardselskap fikk den laget uten at noen visste om det. Formann Torbjørn Torkildsen i selskapet ville hedre Hermansen og hans innsats for Store Norske og Svalbard-samfunnet.

Bysten ble etter avdukingen plassert i en krok på Næringsbygget, der står den fremdeles. I oktober i fjor ble Robert Hermansen dømt for grov korrupsjon.

Kristoffersen forteller at en permanent plassering i gågata mellom Post- og bankbygget og Næringsbygget der bysten ble avduket, ikke var tema da minnesmerkekomiteen behandlet plasseringen mandag.

– Synes du det ville være problematisk å plassere bysten midt i sentrum av Longyearbyen?

– Vedtaket om plassering i tilknytning til Gruve 3-museet er gjort ut fra hensiktsmessighet. Men vi skal ikke se bort fra signaleffekten til handlingene vi gjør. Jeg mener vi skal plassere bysten i tilknytning til den historien den passer inn i, svarer Kristoffersen.

Hun forteller at innstillingen fra komiteen var enstemmig.

Saken om bystens plassering skal endelig behandles i lokalstyremøtet 25. september.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!