Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sender røyken på rens

Variabel HMS: Thomas Feilenreiter og Christin Kristoffersen tok i et spadetak for å legge ned grunnsteinen for det nye renseanlegget. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Sender røyken på rens

Fundamentet til det nye røykgassanlegget er tuftet på kull, sprit og gamle nyheter.

Tekst:

Publisert:

Etter mange års arbeid ble endelig det første spadetaket på det nye røykgassanlegget ved energiverket tatt. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen la samtidig ned en grunnstein, i form av en koffert som inneholdt to kullbiter, en flaske Svalbard-cognac og forrige ukes utgave av Svalbardposten.

– Svalbard er det stedet vi merker klimaendringene først, og derfor er det ekstra viktig å gjøre slike tiltak her, sa Kristoff­ersen.
Med på åpningen var også Store Norske Mandskor, som hadde gjendiktet to av sine sanger til å passe med anledningen, nemlig «Ren som Røken stiger» (Rett som Ørnen stiger) og «Vårt kullkraftverk» (Vårt øl).

Best kledt, minste kledt
Representanten for det tyske firmaet Lab, som har fått i oppdrag å bygge renseanlegget, var den best kledte personen på stedet, men samtidig en av dem med minst klær i den sure vinden bak energiverket.

– Jeg vil gjerne ønske dere alle varmt velkommen, sa Thomas Feilenreiter spøkefullt.

Han trakk linjene tilbake til den gang grunnsteinsnedlegg­elsen var for å blidgjøre gudene og fram til hvordan man gjør det i dag.

– Det er en tid for å stoppe opp, og se at det som lenge har vært et prosjekt på papiret nå blir synlig. Dere har vært tålmodige for å få til dette, sa Feilenreiter, som kalte det nye røykgassanlegget et «symbol på bærekraftighet i Longyearbyen».

– Og til slutt, hvis vi er heldige, vil det fungere også, sa han med et skjevt smil.

Røykgassanlegget skal rense utslippene fra energiverket for svovel og sot, og restavfallet blir salt, vann og nitrogen.

– Det er en naturlig prosess som frigjør stoffer som finnes i naturen, sier Feilenreiter.

Norge er et av få land i Europa som Lab ikke har hatt prosjekter i. Feilenreiter syntes det var ekstra spennende at det første prosjektet i landet finner sted på Spitsbergen.

– Dette er en god sjanse for oss å få oss noen nye venner, sa han.

Lang vei
Veien fram mot renseanlegget har vært lang og komplisert. Longyearbyen lokalstyre er pålagt av Miljødirektoratet, som tidligere het Klima- og forurensingsdirektoratet, å rense utslippene fra energiverket for sot og svovel. I 2011 ble LL tildelt 73 millioner kroner for å bygge et rensenanlegg. Men ved senere prisanalyse viste det seg at renseanlegget ville koste rundt 115 millioner kroner.

I fjor kom de resterende midlene etter at lokalstyret satte hardt mot hardt mot Justisdepartementet. I tillegg har LL fått tilsagn om 4 millioner kroner fra Nox-fondet til NHO.

Teknisk sjef Jørn Myrlund har vært med på hele prosessen, og syntes det var stas å se noe håndfast etter et langt prosjekt.

– I dag har jeg en god følelse. Jeg har jobbet med denne saken siden 2007, så det er deilig å få den realisert, sier Myrlund, og legger til at det også er godt å kunne tilfredsstille de kravene som stilles til LL.

To nye stillinger
Også energisjef Roar Blomstrand er glad for «påbygget».

– Jeg er fornøyd med at vi med dette får et mindre utslipp, sier Roar Blomstrand, som også kan glede seg over at det blir opprettet to ekstra stillinger ved energiverket for å drifte det nye røykgassanlegget.

Se bildet større

Fyldig kor: Store Norske Mandskor bidro med korsang underveis. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Tenker koffert: To kullbiter, en pose fra Svalbardbutikken, en flaske Svalbard-cognac og forrige ukes Svalbardposten var innholdet i kofferten som lokalstyreleder Christin Kristoffersen la ned som grunnstein for det nye renseanlegget ved energiverket. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Ren som Røken stiger

Ren som Røken stiger
op mod Himlen Graa,
gjennem Luftens Riger
Gassen trenger paa,
løftende din Damp
op i Vindens Kamp,
løftende din Damp
op i Vindens Kamp.

Alt, hvad tørt og tennbart,
inn i Ovnen gaar,
alt, hvad sort og brennbart,
helst vaart Verk attraar,
i Turbinens gang
toner Kraftens sang,
i Turbinens gang
toner Kraftens sang.

Frejdig når det virker,
kraft til daglig Brød,
Ingen skal forvolde
kullkraftverkets Død,
Fri for svovelen
strømmer Røken ren,
Fri for svovelen
strømmer Røken ren.

(Mannskorsangen «Rett som Ørnen stiger» ble gjendiktet av Sveinung Lystrup Thesen for anledningen.)

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!