Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sender fra seg isbjørnsaken

Denne isbjørnbinna ble skutt ved Austfjordnes. FOTO: Sysselmannen

Sender fra seg isbjørnsaken

Sysselmannen sender saken om isbjørnskyting ved Austfjordnes til statsadvokatene i Troms og Finnmark for påtaleavgjørelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.07.2016 kl 15:19

I juni ble ei nærgående isbjørnbinne skutt på Austfjordnes av de som holder til på fangststasjonen der. Senere ble ungen hennes også avlivet av Sysselmannen fordi den ikke kunne klare seg på egen hånd. Det viste seg at binna ble skutt og drept ved en feil, da meningen var å bruke gummikule. Feiltagelsen besto i at man tok feil av patron med gummikule og ordinær hagleammunisjon.

Politiet har etterforsket saken, men Sysselmannen på Svalbard har nylig sendt saken fra seg.

– Saken er sendt til statsadvokatene i Troms og Finnmark for påtaleavgjørelse. Dette fordi saken har vært gjenstand for allmenn interesse, og fordi jeg ser at det er gjort en del ganger tidligere i lignende tilfeller, sier assisterende sysselmann Berit Sagfossen.

En annen grunn til at Sysselmannen velger å sende saken til statsadvokaten for påtaleavgjørelse, er det faktum at de to som holder til på Austfjordnes leier fangststasjonen av Sysselmannen.

«Sysselmannen finner det derfor riktig at saken forelegges statsadvokaten til vurdering», skriver Sysselmannen på sine nettsider.

En avgjørelse ventes i løpet av august.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!