Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Seminar og sodd til svalbardfolket

Om lag 100 tilhørere møtte til første utgave av Svalbardseminaret på Unis. Etterpå ble det sodd fra svalbardrein på de frammøtte. FOTO: Christopher Engås

Seminar og sodd til svalbardfolket

Det 19. Svalbard­seminaret ble sparket i gang tirsdag, med 95 tilhørere i Møysalen på Unis.

Tekst:

Publisert:

Arrangørene, som er Unis, Sysselmannen på Svalbard og Norsk polarinstitutt, hadde disket opp med sodd fra svalbardrein til de frammøtte. Og det er en rett som passet til første foredrag: «Dyrelivet på Svalbard under klimapisken» av Åshild Ønvik Pedersen og Eva Fuglei.

Usikker reinframtid

Om opphavet til sodden som ble servert etter foredraget, kunne de to forskerne, som begge har solid fartstid på Svalbard, fortelle om en noe usikker framtid.

– Svalbardreinen er en nøkkelart på tundraen, en sentral plantespiser i næringsnettet, og en sentral næringskilde for fjellreven.

– Hva et varmere klima vil bety for denne arten er vanskelig å si. Vi vet at mer regn og snø betyr mer is på tundraen. Dette er negativt for reinen, og fører til bestandsnedgang. På den annen side vil vi få en lengre vekstsesong slik at reinen kan legge seg opp et større fettlag å tære på gjennom vinteren, fortalte de to på skift under foredraget.

Død og brød

Både østmarkmus og svalbardrype vil få det tøft når vintrene blir bestående av mer snø og regn og låste beiter.

Den enes død er den andres brød, heter det i ordtaket. Det er også tilfellet i dyreriket. Men økt dødelighet av rein, mus og rype fører ikke nødvendigvis til en økning i fjellrevpopulasjonen.

– En vinter med høy dødelighet av rein på grunn av mye regn og låste beiter, vil gi reven stor tilgang på kadaver. Men reven responderer med ett års forsinkelse i reproduksjonen. Neste vinter er det sannsynligvis langt færre kadaver å spise av, og det betyr stor hvalpedødelighet, sier forskerne.

Eva Therese Jenssen ved Unis er godt fornøyd med oppmøtet på årets første seminar.

Godt fornøyd

– Oppmøtet varierer etter hvilket tema som står på programmet. Men det skal være noe for alle, for tematikken skal være relatert til Svalbard, sier hun.

Store nasjonale tema som stemmerettsjubileet i fjor og grunnlovsjubileet i år er derfor ikke tema som blir tatt opp i Svalbardseminaret.

I neste uke skal det handle om geopolitikk, Svalbards hemmeligheter under vann, MK Myrlands forlis i 1958 og Svalbards største vitenskapelige ekspedisjon i 1898.

Nøkkelord

Se bildet større

Eva Fuglei forteller om fjellrevens mest sannsynlige kår når klimaet på Svalbard utvikler seg til det varmere og det våtere. Fuglei holdt årets første foredrag i Svalbardseminaret sammen med Åshild Ønvik Pedersen. . FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!