Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Selvsyn ga økt budsjett

Den nederlandske toppolitikeren Stientje van Veldhoven (t.v.) fikk være arkeolog for en dag på Edgeøya. Her sammen med sosiolog Hilde de Laat og arkeolog Marthe Koeweiden i Kraussbukta. FOTO: Frigga Kruse

Selvsyn ga økt budsjett

Nederlandsk toppolitiker var blant de som selv fikk grave i pomorhistorien på Edgeøya.

Nederland har alltid hatt en høy profil på Spitsbergen, og engasjementet på øya er fortsatt tilstede. I august ble den såkalte SEES-ekspedisjonen (Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen) gjennomført.

– I tillegg til vitenskapsfolk som meg selv, hadde vi med oss turister og politikere. Turens formål var primært å studere nærmere restene av pomorenes aktiviteter på Edgeøya i det 18. og 19. århundre. Alle fikk sjansen til å være arkeologer for en dag, sier Frigga Kruse.

Barndomsdrøm

Stientje van Veldhoven, er gruppesekretær for partiet D66, som har tolv seter av totalt 150 i den nederlandske nasjonalforsamlingen. Toppolitikeren, som også er nasjonalforsamlingens talskvinne for klima og bærekraft, grep begjærlig sjansen da SEES-ekspedisjonen ville ha med politikere.

– Det bevilges etter min mening for lite penger til arkeologisk forskning i Arktis. Derfor ville vi gjerne ha noen fra høyere hold med på ekspedisjonen, slik at de skulle få se hva det hele dreier seg om, forteller Kruse.

Og det skulle vise seg å være et lønnsomt trekk.

Slakteplass

I Kraussbukta på Edgeøya ligger rester av hvalrossaktiviteten til pomorene. SEES-ekspedisjonen tok prøver fra grunnen på stedet for å kunne studere det som skjedde for hundrevis av år siden nærmere i laboratorium.

– Prøvene skal nå analyseres, spesielt med hensyn til fosfater. Fosfater kommer av urin, ekskrementer og blod. Hvordan disse er distribuert på et arkeologisk sted, kan si mye om hvordan aktiviteten i sin tid foregikk, sier Kruse.

Mer penger

Stientje van Veldhoven lot seg imponere av det hun så og opplevde på turen. I tillegg til å få innsikt i arkeologi i Arktis, ble hun inspirert til å jobbe hardere med klimasaken. Da ekspedisjonen kom tilbake til Longyearbyen, ventet den nederlandske utenriksministeren Bert Koenders på følget.

– Han annonserte da at forskningsbudsjettet for Arktis skal dobles, fra 300.000 euro i dag til 600.000 euro. Det er selvfølgelig bra, sier Frigga Kruse.

Nøkkelord

Se bildet større

Aktiviteten til Pomorene er fortsatt synlig. Bildet er fra Kapp Lee. FOTO: Frigga Kruse

Se bildet større

Frigga Kruse. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!