Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Selvstendighet på Frigjøringsdagen

 

Selvstendighet på Frigjøringsdagen

Jentene er oransjeruss i år, og snart klare for det store spranget ut i verden. Tirsdag markerte de Frigjøringsdagen med diktlesing.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi vet at dagen markerer slutten på andre verdenskrig, men vi er så unge at vi aldri har opplevd krig. Så derfor er dette bare en vanlig dag for oss, sier Sara.
– Den er en merkedag som andre merkedager. Men det er klart at dagen betyr mer for den som har opplevd krig, innskyter Maria.

De to 10. klasse-jentene fremførte dikt på dagen, mens klassekamerat Erik Bergstrøm holdt en kort markeringstale, omkranset av medelever med flaggborg. Det er blitt en årlig begivenhet at elever toger fra skolen til Skjæringa for å markere dagen, og avslutter med å legge ned krans på minnebautaen over de som falt på Svalbard under krigen.

Sara Rønne er fra Tromsø, men sier ikke og ikke ikkje, som ei ekte tromsøpia skal. Det har hun tenkt å gjøre noe med når hun til sommeren flytter tilbake til Tromsø.
Å være 10. klassing er ikke helt ukomplisert – enkelte er blitt 16 år og litt voksen, og har blant annet lov til å kjøre snøskuter, andre er 15 og fortsatt litt barn.

Sara er 16 og har egen skuter. Maria Løkkebo er 15 og sukker over det, men smiler og forteller at hun har kjæreste. Det har ikke Sara – ikke akkurat nå.

De to jentene er representative for ungdommen i Longyearbyen. Sara har bodd her i sju år, Maria knapt ett år. Gjennomtrekket har alltid vært stort på Svalbard, og har ikke blitt mindre de senere år.
– Førsteinntrykket? Å Herregud for en plass, tenkte eg, smiler Maria.
Så har vel knapt noen blitt slått til bakken av Longyearbyens skjønnhet, ikke minst av området før du entrer Longyeardalen.
Desto større var overraskelsen for Maria da hun møtte sine nye klassekamerater.
– Det var kjekt, alle var så positive og vennlige. Og så er det så lett å komme i kontakt med folk, smiler hun.

Sara håper på å komme inn på sirkuslinja på videregående skole i Tromsø, i Tromsdalen.
– Æ vet ikke om æ vil bli sirkusartist, men det e´ det æ liker å holde på med akkurat nå. Men, altså, det e´ ikke sånn vanlig sirkusartist, understreker Sara.
Det handler om Ny-sirkus, en forestilling hvor dans, teater og akrobatikk inngår. Sirkuslinjen er et prøveprosjekt, og fem elever tas opp, forteller Sara.
– Eg har tenkt å bli her oppe. Det er ikke så mange valg på videregående, men vi er sju som har søkt på idrettslinja. Eg liker fotball, det er det eg vil fordype meg i, sier Maria.
Om noen få uker er skolen slutt, og da fyller også Maria 16 år.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!