Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Selv om du bor på Svalbard, er du ikke immun

Uvedkomne tok seg i september inn i lokalene til Better Moments og stjal utstyr for titusenvis av kroner. Dørene sto i god Svalbard-ånd ulåste. Men nå er det slutt: – Nå er dette Fort Knox, sier daglig leder Eivind Aksnes. FOTO: Geir Barstein

– Selv om du bor på Svalbard, er du ikke immun

Forsikringsbransjen advarer mot ulåste dører-tradisjonen.

I september ble lokalene til Better Moments rundstjålet for verdier opp mot 50.000 kroner, inkludert flere datamaskiner og GPS-enheter.

Nå er saken henlagt, sier daglig leder Eivind Aksnes.

– Det var vanskelig å forvente annet. Politiet fant ingen spor, sier Aksnes.

Det er ikke helt klart når på døgnet tyveriet fant sted, men dørene til lokalet sto – som så mange andre steder i Longyearbyen – ulåst på dag- så vel som nattetid.

Aksnes medgir i ettertid at det kanskje var naivt, selv i en by som «alltid» har stått ulåst.

– Dette var øyeblikket vi fikk verden til Longyearbyen. Kanskje vi har bodd her for lenge?

– Det er mange forskjellige folk som jobber hos oss. Vi har egentlig aldri hatt særlig med verdier liggende, og tenkt det var trygt på Svalbard, sier han.

Regimet fra nå av blir helt annerledes.

– Nå er det Fort Knox. Nå låses vi alt: hjemmet, biler og skutere, sier Aksnes, og legger til at de ikke søkte å få igjen noe på forsikringen.

– Det ville ikke vært noen vits, forteller han.

Kan tape mye

Konklusjonen hos forsikringsselskapene Svalbardposten har vært i kontakt med er enstemmig.

Ulåste hus- og bildører vil kunne føre til potensielt store avkortninger i erstatningen.

– Det samme gjelder for Svalbard som resten av landet. For at forsikringen skal være fullt ut gyldig, må det låses og sikres forsvarlig, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i IF.

Hvor stor en eventuell avkortning blir, vurderes i hvert enkelt tilfelle.

– Men i ytterste fall kan du risikere at du ikke får igjen noe, sier Berge.

Ikke immun

Selv om Svalbard – sammenliknet med resten av kongeriket – er skånet for det aller, aller meste av kriminalitet, råder han folk til ikke å være naive og bruke det som en sovepute.

– Innbrudd og tyveri skjer overalt. Vi har sluttet å bli overrasket over hva som kan forekomme. Selv om du bor på et sted som er isolert fra de verste tingene, er du ikke immun, sier Berge.

Informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige minner om at det også er stor gjennomtrekk av folk på flyktige Svalbard-besøk.

– Det er mye turister, og det bør en være oppmerksom på. Selv om sannsynligheten er liten for at noe skjer på et sted som Svalbard, er den der, sier han.

Færre anmeldelser

Assisterende Sysselmann Jens Olav Sæther sier det generelt er et svært lovlydig samfunn, men at hver og en må ta sine forholdsregler.

– Jeg har forstått at det er en lang tradisjon med å la husene stå ulåst, men det er ingen garantier for at du slipper uvelkomment besøk. Personlig låser jeg døra, sier Sæther.

Ifølge tall Svalbardposten har gått gjennom fra Statistisk sentralbyrå (SSB), er det ingen holdepunkter for å konkludere med at kriminalitetsbildet på Svalbard er blitt særlig bedre eller verre de siste 12 åra.

Se bildet større

Antallet anmeldte lovbrudd på Svalbard ligger nokså stabilt fra 2002 til 2014. Justert for befolkningsøkningen i samme periode er det en nedadgående trend i antallet anmeldelser. FOTO: SSB

Siden 2002 har det vært mellom 80 og 121 anmeldelser i året.

I fjor var tallet 110.

Justert for befolkningsøkningen i samme periode er anmeldelsestrenden nedadgående, noe som samsvarer med gjennomsnittet for resten av landet.

Tyverier fra ulåst bolig har vært så godt som fraværende på øygruppa.

– Så vidt jeg vet, har ikke det blitt anmeldt på mange år, sier Sæther.

– Men det har vært noe klær, sko og mobiltelefoner som har forsvunnet fra idrettshallen og garderober på utestedene, sier han.

Enorme regresskrav

Det har også vært et par tilfeller av «tjuvlånte» biler det siste halvannet året.

Ifølge forskrift om bruk av kjøretøy er fører pålagt å «treffe hensiktsmessige tiltak for å hindre uvedkommende bruk».

Å etterlate en ulåst bil med nøkkelen i tenningen kan dermed få store konsekvenser dersom det skjer en ulykke, advarer Jon Berge i forsikringsselskapet IF.

– Du vil kunne få et regresskrav, avhengig av omstendighetene rundt. Og det er ikke skadene på bilen som er det verste, men eventuell skade på mennesker. Beløpene kan komme i timillionersklassen, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!