Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Selger ut ansatte

Ledelsen i SAS vil selge ut datterselskaper, kutte lønninger og redusere staben. Søndag skal styret behandle den foreslåtte spareplanen. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

SAS-krisen:

Selger ut ansatte

Flyselskapet SAS vakler økonomisk. Ti ansatte i Longyearbyen beholder jobben, men får trolig nye arbeidsgivere.

Tekst:

Publisert:

SAS er i dag det eneste selskapet som flyr til Longyearbyen. En konkurs vil derfor få store konsekvenser for fastboende og næringsliv på øygruppa.

Informasjonssjef i selskapet, Knut Morten Johansen, avviser at SAS er nær en konkurs og sier krisen ikke vil ramme tilbudet til Svalbard.

– Ingen ruter kuttes, og alle ruter vil gå som normalt framover, sier Johansen.

– Ingen mister jobben

Mandag la SAS fram en omfattende spareplan. Den skal sikre selskapet statlige kriselån på 3,5 milliarder svenske kroner. 800 ansatte skal bort, og lønninger kuttes. I tillegg skal flyselskapet selge unna Widerøe og bakkeselskapet SAS Ground Handling. Sistnevnte har blant annet ansvaret for innsjekking og håndtering av bagasje, og har ti ansatte i Longyearbyen. De ansatte ved Svalbard lufthavn vil ikke uttale seg om situasjonen.

– Vi ønsker at all informasjon skal samkjøres og komme via pressetjenesten til SAS, sier Sølvi Jacobsen ved SAS Ground Handling i Longyearbyen.

Informasjonssjef Johansen sier at ingen av de SAS-ansatte ved Svalbard lufthavn kommer til å miste jobben.

– Folkene i Longyearbyen skal være trygge på at de fortsatt skal betjene fly, og ingen mister jobben. Men det kan være at de skal jobbe for et annet selskap. Vi forstår at det er følelser forbundet med det å jobbe i SAS. Så langt har vi ikke funnet en kjøper, selv om det har vært flere interesserte, sier Johansen.

Samfunnsansvar

SAS har ingen statlige konsesjonskrav på ruta til og fra Svalbard, men opererer den på vanlige kommersielle betingelser. Dermed kan SAS i utgangspunktet slutte å fly til Svalbard på dagen. Det vil ikke skje, lover flyselskapet.

– Vi har i mange år utvist et samfunnsansvar ved å fly til Longyearbyen både i regn, snø og solskinn. Selv når få flyr, opererer vi ruta, påpeker Johansen.

I et intervju med Sveriges Television denne uka, ville ikke konsernsjef i SAS, Rickard Gustafson, anbefale folk å kjøpe SAS-billetter neste uke.

– Jeg kan ikke bedømme hva hver og en skal gjøre. Jeg synes den personen skal vurdere selv og danne seg sin egen oppfatning, sa Gustafson til tv-kanalen.

Informasjonssjef Johansen sier SVT kryssklippet uttalelsen og tok det hele ut av sin sammenheng.

– Så det er trygt å kjøpe SAS-billetter?

– Ja, for all del. Spareplanen dreier seg om langsiktighet, ikke om noe i neste uke, svarer han.

Langsiktig plan

For å få statlig lån, må de ansatte støtte spareplanen. Signalene fra fagforeningene har variert, og styret behandler planen søndag.

– Planen som vi ønsker de ansatte skal gi sin tilslutning til, handler om at SAS skal være konkurransedyktig i et langsiktig perspektiv, sier Johansen.

– Hva hvis de ansatte sier nei til planen?

– Det blir helt meningsløst å diskutere hypoteser. Vi konsentrerer oss om gjennomføringen av planen, men har også respekt for at mange trenger tid til å fordøye og ta inn over seg hva dette kan bety for den enkelte, sier han.

Se bildet større

– Frykter du for flytilbudet til og fra Svalbard?
Alf Ollila (40), Kirkenes
– Nei, det gjør jeg ikke. SAS kommer til å beholde denne ruta, og snart begynner også Norwegian å fly hit. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Se bildet større

– Frykter du for flytilbudet til og fra Svalbard?
Frigg Jørgensen (46), Longyearbyen
– Nei, jeg gjør ikke det. Men det er synd at SAS skal ha slike utfordringer, selskapet har lange tradisjoner her på Svalbard. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Se bildet større

– Frykter du for flytilbudet til og fra Svalbard?
Tor Inge Nyheim (50), Longyearbyen
– Ikke i det hele tatt. Andre aktører vil komme inn og fly, dessuten må staten sørge for å opprettholde et flytilbud hit. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Se bildet større

– Frykter du for flytilbudet til og fra Svalbard?
Daniel Olsen (35), Longyearbyen
– Jeg frykter ikke for tilbudet. Staten kommer til å gå inn med mer penger, ellers tar noen andre over, så det ordner seg. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!