Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Selger sopp-husene

Skifter eiere: Store Norske selger to murbygg på Skjæringa. Husene ble reist i 1960-årene og pusset opp på 1980-tallet. arkivfoto: FOTO: Birger Amundsen

Selger sopp-husene

Høsten 2010 tømte Store Norske bolighus på Skjæringa for folk etter funn av muggsopp. Nå er bygningene til salgs som «attraktive boliger».

Tekst:

Publisert:

Like før jul ble Store Norske-boligene på Skjæringa annonsert til salgs. «Attraktive leiligheter både med tanke på kjøp og utleie», står det i annonsen.


Råtemugg og sopp

Høsten 2010 skrev Svalbard­posten at det ble funnet muggsopp i bygningsmassen. En rapport fra sopp- og råte spesialisten Mycoteam konkluderte med rik vekst av ulike muggsopparter, trådformede bakterier med ubehagelig lukt og middekskrementer.

«Det er uvanlig å finne raggråtemugg i luftprøver fordi sporene er tunge og lar seg ikke ofte fange opp i luftanalyser. Når vi finner de i luftanalyser kan det tyde på at det er rikelig med sporer i området og at det trolig er vekst i tilstøtende områder», skrev Mycoteam.

Det var Knut Johannessen, en av beboerne, som engasjerte Mycoteam for å ta prøver av Bolig 310 på Skjæringa. Johannessen hadde vært plaget med såre, rennende øyne, vond hals og hodepine.


Har utbedret

Daglig leder Håvar Fjerdingøy i Store Norske Boliger forteller at det bare var muggsopp i kjelleren i den ene av de to bygningene.

– Hvorfor står det ikke noe om muggsoppen i annonsen?

– Fordi vi har fjernet det som var av muggsopp. Vi reiv opp alt som var infisert og desinfiserte området, sier Fjerdingøy.

Han forteller at det var noen av beboerne som hadde lagret paller i kjelleren som var blitt fuktige.

– Det var utslagsgivende, sier han.

– Har folk fra Mycoteam befart bygningen etter utbedringene?

– Nei, men vi har vært der og kontrollert. Vi har tatt prøver av leiligheter og sendt dem inn. Prøvene var helt fine, sier Fjerdingøy.


Ombestemte seg

I fjor høst skisserte daglig leder Håvar Fjerdingøy to forslag: Enten skulle bygningene rives og det skulle bygges opp igjen nye, ellers skulle de selges slik de står.

Først ble det vedtatt at Store Norske skulle gjøre det første. De søkte og fikk støtte fra Svalbards Miljøvernfond til å bygge nye boliger i heltre. Så ombestemte de seg.

– Hvorfor valgte dere å selge istedenfor å bygge nytt?

– Vi hadde lyst til å utvikle hele Skjæringa-området til område for familieboliger. Siden Bydrift ønsket å selge sitt bygg, ble det ikke noe samarbeid der. Da valgte vi å selge vi også, i stedet for å rive de to byggene og bygge nytt for oss selv. Og så trenger jo bygningene en del renovering, sier Fjerdingøy.

– Dersom byggene trenger en del renovering, burde ikke det stått i annonsen?

– Når det gjelder opplysninger, går alt gjennom megler. Det er lagt ut bilder og alle interessenter får komme på befaring, svarer Fjerdingøy.

I annonsen er det oppgitt én pris på 5,9 millioner kroner. Denne gjelder imidlertid bare for ett av de to byggene, ifølge Fjerdingøy. Det andre koster 5,8 millioner kroner.

– Hvordan har interessen vært?

– Det har vært en viss interesse. Vi får se, sier Håvar Fjerdingøy.

Nøkkelord

Se bildet større

Flyttet: Knut Johannesen var en av dem som måtte flytte på grunn av muggsoppen høsten 2010. FOTO: Faksimile: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!