Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Selger Klättermusen til bunnpris

Unis-studenter får kjøpt både ullklær, bomullsjakker, dunjakker og skallbekledning fra Klättermusen til innkjøpspris. De to personene på bildet er studenter ved Unis, men har ellers ingenting med saken å gjøre. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Selger Klättermusen til bunnpris

Unis selger turklær til bunnpris til studenter, ansatte og familie. Næringslivet reagerer fordi de taper penger på det utstrakte salget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Unis selger bekledning fra innerst til ytterst til ansatte, studenter og gjesteforelesere. I desember i fjor offentligjorde de avtalen med den svenske klesprodusenten Klättermusen om profilbekledning verdt over to millioner kroner. 1. mai hadde Unis solgt 206 skalljakker, 140 bukser og nær 250 dunjakker samt noen bomullsjakker, luer og ullundertøy til svært lav pris. Ifølge Arctica, som er den eneste forhandleren av Klättermusen-klær i Longyearbyen selger Unis klærne for en tredjedel av markedspris. For sportsbutikkene i Longyearbyen begynner det utstrakte salget å bli et problem, særlig fordi også familien til de ansatte og studentene får kjøpe klærne.

Dårligere omsetning
– Vi merker det på omsetningen, spesielt i mørketida, det er da vi lever på lokalbefolkningen. Vi merker at studenter og ansatte på Unis ikke kjøper skallbekledning og andre varer hos oss. Dersom et statlig organ skal konkurrere med næringslivet i byen blir det feil, sier Morten Pettersen som driver Svalbard Arctic Sport.
Han er redd for at Unis også kommer til å starte salg av andre typer utstyr.
– Da får vi en statlig butikk i byen, sier han.

Vil fortsette å selge
Fred Skancke Hansen, som har ansvaret for klærne på Unis, skjønner at salget deres kan skape problemer, men tror ikke at Unis er med på å undergrave det lokale næringslivet.
– Nei, det håper jeg ikke. Det er jo ikke bare oss de skal leve av, og vi legger jo igjen mye penger ellers.
– Har dere planer om å begynne å selge flere produkter?
– Vi kommer kanskje til å ta inn Klättermusen-sekker, og vi kan komme til å hente inn avtaler med produsenter av skuterdresser og flytedrakter også.

Ikke til familie
Ifølge Klättermusen skal ikke Unis selge klær til ansattes familie og venner.
– Vi selger klær til Unis, og det er meningen at ansatte, gjesteforelesere og studenter skal få kjøpe ett sett hver. Jeg må stole på at Unis kun selger til de som skal ha, sier Eva Askulv som er eksportsjef hos klesprodusenten.
Skancke Hansen sier imidlertid at det hele tiden har vært meningen at klærne også skulle selges til ansattes familie.
– Vi forsto det slik, men jeg ser nå at det ikke står noe om salg til familie i kontrakten. Vi ønsker ingen endring dersom ikke Klättermusen setter seg helt på bakbeina, sier han.
Klättermusen kommer ikke til å sanksjonere.
– Vi vil gå inn i en dialog med Unis for å bli enige om hvordan dette skal foregå. Min målsetting er jo å markedsføre produktet på Svalbard. Markedsføringsverdien er svært stor, og vi får spredd varene over hele verden. Om Unis selger klær til koner og ektemenn kommer ikke jeg til å legge meg opp i, sier Askulv.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!