Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Selger Klättermusen til bunnpris

Unis-studenter får kjøpt både ullklær, bomullsjakker, dunjakker og skallbekledning fra Klättermusen til innkjøpspris. De to personene på bildet er studenter ved Unis, men har ellers ingenting med saken å gjøre. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Selger Klättermusen til bunnpris

Unis selger turklær til bunnpris til studenter, ansatte og familie. Næringslivet reagerer fordi de taper penger på det utstrakte salget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Unis selger bekledning fra innerst til ytterst til ansatte, studenter og gjesteforelesere. I desember i fjor offentligjorde de avtalen med den svenske klesprodusenten Klättermusen om profilbekledning verdt over to millioner kroner. 1. mai hadde Unis solgt 206 skalljakker, 140 bukser og nær 250 dunjakker samt noen bomullsjakker, luer og ullundertøy til svært lav pris. Ifølge Arctica, som er den eneste forhandleren av Klättermusen-klær i Longyearbyen selger Unis klærne for en tredjedel av markedspris. For sportsbutikkene i Longyearbyen begynner det utstrakte salget å bli et problem, særlig fordi også familien til de ansatte og studentene får kjøpe klærne.

Dårligere omsetning
– Vi merker det på omsetningen, spesielt i mørketida, det er da vi lever på lokalbefolkningen. Vi merker at studenter og ansatte på Unis ikke kjøper skallbekledning og andre varer hos oss. Dersom et statlig organ skal konkurrere med næringslivet i byen blir det feil, sier Morten Pettersen som driver Svalbard Arctic Sport.
Han er redd for at Unis også kommer til å starte salg av andre typer utstyr.
– Da får vi en statlig butikk i byen, sier han.

Vil fortsette å selge
Fred Skancke Hansen, som har ansvaret for klærne på Unis, skjønner at salget deres kan skape problemer, men tror ikke at Unis er med på å undergrave det lokale næringslivet.
– Nei, det håper jeg ikke. Det er jo ikke bare oss de skal leve av, og vi legger jo igjen mye penger ellers.
– Har dere planer om å begynne å selge flere produkter?
– Vi kommer kanskje til å ta inn Klättermusen-sekker, og vi kan komme til å hente inn avtaler med produsenter av skuterdresser og flytedrakter også.

Ikke til familie
Ifølge Klättermusen skal ikke Unis selge klær til ansattes familie og venner.
– Vi selger klær til Unis, og det er meningen at ansatte, gjesteforelesere og studenter skal få kjøpe ett sett hver. Jeg må stole på at Unis kun selger til de som skal ha, sier Eva Askulv som er eksportsjef hos klesprodusenten.
Skancke Hansen sier imidlertid at det hele tiden har vært meningen at klærne også skulle selges til ansattes familie.
– Vi forsto det slik, men jeg ser nå at det ikke står noe om salg til familie i kontrakten. Vi ønsker ingen endring dersom ikke Klättermusen setter seg helt på bakbeina, sier han.
Klättermusen kommer ikke til å sanksjonere.
– Vi vil gå inn i en dialog med Unis for å bli enige om hvordan dette skal foregå. Min målsetting er jo å markedsføre produktet på Svalbard. Markedsføringsverdien er svært stor, og vi får spredd varene over hele verden. Om Unis selger klær til koner og ektemenn kommer ikke jeg til å legge meg opp i, sier Askulv.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!