Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Selforskernes nye våpen

Den største av de to dronene som er testet, trenger helst et 80 meter langt isflak for å ta av og lande. FOTO: Havforskningsinsituttet

Selforskernes nye våpen

Dette er det nye verktøyet for å overvåke selbestanden.

Siste halvdel av mars gjennomførte forskere fra Havforskningsinstituttet og NORUT i Tromsø et ti dager langt tokt i Vestisen med KV «Svalbard». Målet var å teste om radiostyrte fly, såkalte droner, kan brukes til telling av sel. Konklusjonen er ja, ifølge forskerne Kjell Tormod Nilssen, Tore Haug og Michael Poltermann, som har skrevet om toktet på Havforskningsinstituttets hjemmesider.

To droner
Bildet fra lufta viser sel som ligger på isflakene dronen flyr over.
– Bildene som ble tatt fra dronene var av god kvalitet, og det var relativt lett å se sel på disse, forteller de.
To droner ble brukt på toktet, og den største var i tillegg til digitalt kamera utstyrt med IR-kamera som ble brukt til å ta bilder av kasteområder til grønlandssel og klappmyss. Et mål i prosjektet er å utvikle automatiske bildeanalyser hvor dyrene telles automatisk.

Nytt tokt
Erfaringene fra årets tokt skal bygges videre på til neste år, når miniflyene igjen skal på vingene og ta bilder av sel.
Den minste av dronene trenger ikke mange metrene når den skal lande. Den største med et vingespenn på 3,8 meter, krever imidlertid et stort isflak.
– Helst over 80 meter langt og minst 20 meter bredt. Flytiden er maksimalt 4 timer for den største dronen som vi benyttet, forteller de tre.

Nøkkelord

Se bildet større

Bilde fra lufta. Prikkene på isflakene er sel. Nå skal tellingen automatiseres. FOTO: Havforskningsinsituttet

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!