Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Selforskernes nye våpen

Den største av de to dronene som er testet, trenger helst et 80 meter langt isflak for å ta av og lande. FOTO: Havforskningsinsituttet

Selforskernes nye våpen

Dette er det nye verktøyet for å overvåke selbestanden.

Siste halvdel av mars gjennomførte forskere fra Havforskningsinstituttet og NORUT i Tromsø et ti dager langt tokt i Vestisen med KV «Svalbard». Målet var å teste om radiostyrte fly, såkalte droner, kan brukes til telling av sel. Konklusjonen er ja, ifølge forskerne Kjell Tormod Nilssen, Tore Haug og Michael Poltermann, som har skrevet om toktet på Havforskningsinstituttets hjemmesider.

To droner
Bildet fra lufta viser sel som ligger på isflakene dronen flyr over.
– Bildene som ble tatt fra dronene var av god kvalitet, og det var relativt lett å se sel på disse, forteller de.
To droner ble brukt på toktet, og den største var i tillegg til digitalt kamera utstyrt med IR-kamera som ble brukt til å ta bilder av kasteområder til grønlandssel og klappmyss. Et mål i prosjektet er å utvikle automatiske bildeanalyser hvor dyrene telles automatisk.

Nytt tokt
Erfaringene fra årets tokt skal bygges videre på til neste år, når miniflyene igjen skal på vingene og ta bilder av sel.
Den minste av dronene trenger ikke mange metrene når den skal lande. Den største med et vingespenn på 3,8 meter, krever imidlertid et stort isflak.
– Helst over 80 meter langt og minst 20 meter bredt. Flytiden er maksimalt 4 timer for den største dronen som vi benyttet, forteller de tre.

Nøkkelord

Se bildet større

Bilde fra lufta. Prikkene på isflakene er sel. Nå skal tellingen automatiseres. FOTO: Havforskningsinsituttet

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!