Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se video av den historiske Fredheim-flyttinga

Full fres etter lang planlegging.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 20:52

Villa Fredheim, fangstmann Hilmar Nøis' berømte hytte i Sassendalen, ble i dag flyttet rundt 50 til 60 meter fra den opprinnelige plasseringen ved fjorden.

Hele operasjonen med å dra Hovedhuset, som var montert på en eneste stor metallslede, ble utført av LNS, tok bare rundt tre minutter og ble - som du kan se over - filmet av LNS-ansatte Jonas Moen. Arbeidet beskrives som vellykket og helt etter planen.

Grunnen til flyttingen er at erosjon truet med å ødelegge kulturminnet som Nøis - også kjent som «Kongen av Sassen» - satte opp i 1924. Bygget har to etasjer og er en av de største fangststasjonene på Svalbard.

Nøis døde i 1975, 84 år gammel. Han hadde da 38 overvintringer bak seg. Det er ingen selvfølge at kulturminner berges fra naturens gang på Svalbard, og Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning, tror Nøis ville satt pris på at hytta får nytt liv lengre opp fra vannkanten.

- Det er en respekt og en hedring av minnet hans, og det han representerer for Svalbards historie, sier Stegarud til Svalbardposten på stedet.

Les mer om flyttingen her.

Se bildet større

Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen, og LNS-snekker Andreas Eriksson diskuterer det videre arbeidet. Håpet er at hytta skal være klar til bruk rundt sommertider. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Fredheim ligger ved Tempel- og Sassenfjorden, rundt tre mil i luftlinje fra Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!