Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se video av den historiske Fredheim-flyttinga

Full fres etter lang planlegging.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 20:52

Villa Fredheim, fangstmann Hilmar Nøis' berømte hytte i Sassendalen, ble i dag flyttet rundt 50 til 60 meter fra den opprinnelige plasseringen ved fjorden.

Hele operasjonen med å dra Hovedhuset, som var montert på en eneste stor metallslede, ble utført av LNS, tok bare rundt tre minutter og ble - som du kan se over - filmet av LNS-ansatte Jonas Moen. Arbeidet beskrives som vellykket og helt etter planen.

Grunnen til flyttingen er at erosjon truet med å ødelegge kulturminnet som Nøis - også kjent som «Kongen av Sassen» - satte opp i 1924. Bygget har to etasjer og er en av de største fangststasjonene på Svalbard.

Nøis døde i 1975, 84 år gammel. Han hadde da 38 overvintringer bak seg. Det er ingen selvfølge at kulturminner berges fra naturens gang på Svalbard, og Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning, tror Nøis ville satt pris på at hytta får nytt liv lengre opp fra vannkanten.

- Det er en respekt og en hedring av minnet hans, og det han representerer for Svalbards historie, sier Stegarud til Svalbardposten på stedet.

Les mer om flyttingen her.

Se bildet større

Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen, og LNS-snekker Andreas Eriksson diskuterer det videre arbeidet. Håpet er at hytta skal være klar til bruk rundt sommertider. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Fredheim ligger ved Tempel- og Sassenfjorden, rundt tre mil i luftlinje fra Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!