Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se video av den historiske Fredheim-flyttinga

Full fres etter lang planlegging.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 20:52

Villa Fredheim, fangstmann Hilmar Nøis' berømte hytte i Sassendalen, ble i dag flyttet rundt 50 til 60 meter fra den opprinnelige plasseringen ved fjorden.

Hele operasjonen med å dra Hovedhuset, som var montert på en eneste stor metallslede, ble utført av LNS, tok bare rundt tre minutter og ble - som du kan se over - filmet av LNS-ansatte Jonas Moen. Arbeidet beskrives som vellykket og helt etter planen.

Grunnen til flyttingen er at erosjon truet med å ødelegge kulturminnet som Nøis - også kjent som «Kongen av Sassen» - satte opp i 1924. Bygget har to etasjer og er en av de største fangststasjonene på Svalbard.

Nøis døde i 1975, 84 år gammel. Han hadde da 38 overvintringer bak seg. Det er ingen selvfølge at kulturminner berges fra naturens gang på Svalbard, og Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning, tror Nøis ville satt pris på at hytta får nytt liv lengre opp fra vannkanten.

- Det er en respekt og en hedring av minnet hans, og det han representerer for Svalbards historie, sier Stegarud til Svalbardposten på stedet.

Les mer om flyttingen her.

Se bildet større

Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen, og LNS-snekker Andreas Eriksson diskuterer det videre arbeidet. Håpet er at hytta skal være klar til bruk rundt sommertider. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Fredheim ligger ved Tempel- og Sassenfjorden, rundt tre mil i luftlinje fra Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!