Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se video av den historiske Fredheim-flyttinga

Full fres etter lang planlegging.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 20:52

Villa Fredheim, fangstmann Hilmar Nøis' berømte hytte i Sassendalen, ble i dag flyttet rundt 50 til 60 meter fra den opprinnelige plasseringen ved fjorden.

Hele operasjonen med å dra Hovedhuset, som var montert på en eneste stor metallslede, ble utført av LNS, tok bare rundt tre minutter og ble - som du kan se over - filmet av LNS-ansatte Jonas Moen. Arbeidet beskrives som vellykket og helt etter planen.

Grunnen til flyttingen er at erosjon truet med å ødelegge kulturminnet som Nøis - også kjent som «Kongen av Sassen» - satte opp i 1924. Bygget har to etasjer og er en av de største fangststasjonene på Svalbard.

Nøis døde i 1975, 84 år gammel. Han hadde da 38 overvintringer bak seg. Det er ingen selvfølge at kulturminner berges fra naturens gang på Svalbard, og Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning, tror Nøis ville satt pris på at hytta får nytt liv lengre opp fra vannkanten.

- Det er en respekt og en hedring av minnet hans, og det han representerer for Svalbards historie, sier Stegarud til Svalbardposten på stedet.

Les mer om flyttingen her.

Se bildet større

Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen, og LNS-snekker Andreas Eriksson diskuterer det videre arbeidet. Håpet er at hytta skal være klar til bruk rundt sommertider. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Fredheim ligger ved Tempel- og Sassenfjorden, rundt tre mil i luftlinje fra Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!