Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se video av den historiske Fredheim-flyttinga

Full fres etter lang planlegging.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 20:52

Villa Fredheim, fangstmann Hilmar Nøis' berømte hytte i Sassendalen, ble i dag flyttet rundt 50 til 60 meter fra den opprinnelige plasseringen ved fjorden.

Hele operasjonen med å dra Hovedhuset, som var montert på en eneste stor metallslede, ble utført av LNS, tok bare rundt tre minutter og ble - som du kan se over - filmet av LNS-ansatte Jonas Moen. Arbeidet beskrives som vellykket og helt etter planen.

Grunnen til flyttingen er at erosjon truet med å ødelegge kulturminnet som Nøis - også kjent som «Kongen av Sassen» - satte opp i 1924. Bygget har to etasjer og er en av de største fangststasjonene på Svalbard.

Nøis døde i 1975, 84 år gammel. Han hadde da 38 overvintringer bak seg. Det er ingen selvfølge at kulturminner berges fra naturens gang på Svalbard, og Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning, tror Nøis ville satt pris på at hytta får nytt liv lengre opp fra vannkanten.

- Det er en respekt og en hedring av minnet hans, og det han representerer for Svalbards historie, sier Stegarud til Svalbardposten på stedet.

Les mer om flyttingen her.

Se bildet større

Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen, og LNS-snekker Andreas Eriksson diskuterer det videre arbeidet. Håpet er at hytta skal være klar til bruk rundt sommertider. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Fredheim ligger ved Tempel- og Sassenfjorden, rundt tre mil i luftlinje fra Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!