Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se opp i natt!

 

Se opp i natt!

Mellom klokken halv elleve og halv ett i natt kan du få med deg en eksklusiv midnattsolformørkelse i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.06.2011 kl 07:00

– En midnattsolformørkelse er ganske eksklusivt for våre breddegrader. Man må være nord for polarsirkelen for å oppleve det, sier astronom ved Naturfagsenteret på Universitetet i Oslo, Knut Jørgen Røed Ødegaard.

I forrige uke var han i Longyearbyen for å holde foredrag om spektakulære himmelbegivenheter på Svalbard. Blant dem er ulike former for solformørkelse, der månen dekker solskiven helt eller delvis. Den første inntreffer i natt.

– En midnattsolformørkelse forekommer i gjennomsnitt hvert 20. år, forteller Røed Ødegaard.

Ifølge han er midnattsolformørkelsen i natt den største siden 1985.

– Årets midnattsolformørkelse er på 60 prosent. Vi må vente til år 2054 for å få en som slår den, sier astronomen.

Vakkert

Det er likevel ikke størrelsen på solformørkelsen som er det spesielle, men at den forekommer midt på natta. 

– Effekten av lav sol med en rødlig lysstemning vil kombineres med effekten av en delvis solformørkelse. Det blir spesielt vakkert, sier Røed Ødegaard.

Den forrige midnattsolformørkelsen var i 2000. Da var astronomen i Karasjok, og det skyet over. Det ønsker han ikke å oppleve igjen. 

– Jeg holder an så lenge jeg kan og drar dit solformørkelsen kan ses avhengig av værforholdene. Da får flybilletten være så dyr den bare vil, sier Røed Ødegaard, som regner med han kommer til å være enten i Bodø eller Tromsø.

Venuspassasje

– Hva er det som er så spesielt med disse fenomenene?

– Det er en naturopplevelse. Samtidig er de en kortvarig hendelse, som varer i knappe to timer. Og noen av dem er historiske begivenheter man bare får oppleve én gang i løpet av et liv, svarer Røed Ødegaard.

Midnattsolformørkelsen i natt er ifølge ham en oppvarming til noen mye større begivenheter i nær framtid. 6. juni neste år vil den siste venuspassasjen på over 100 år finne sted.

– Det er den siste venuspassasjen noen nålevende på jorda får oppleve. Det er en ekte historisk begivenhet, sier Røed Ødegaard.

Ved hjelp av venuspassasjen, der planeten Venus står midt mellom jorda og sola, og samtidig passerer gjennom jordas baneplan, kan man regne seg fram til avstanden til sola. Denne oppdagelsen ga et gjennombrudd for astronomien på 1700-tallet. Den ga også astronomene en metode for å bevise at det finnes liv på andre planeter.

– Neste gang det forekommer en venuspassasje har nok vitenskapen kommet så langt at det kan bevises på andre måter, tror Røed Ødegaard.

Total formørkelse

Høydepunktet kommer 20. mars 2015. Da vil det bli en total solformørkelse som bare kan ses på Svalbard.

– Longyearbyen blir åsted for en verdensbegivenhet som mange ikke skjønner omfanget av. Da vil verdens øyne være rettet mot Svalbard. Det blir natt midt på dagen i to timer, og kanskje man til og med får se dagnordlyset. Det er kjempespennende, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!