Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se nordlyset

Dette nordlyset kunne man se over Longyearbyen onsdag forrige uke. Utover vinteren blir det flere. FOTO: KHO/Unis

Se nordlyset

Her får du rådene om du vil ut på nordlysjakt. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.11.2010 kl 08:00

I vinter bli det mer nordlys enn i fjor fordi vi er på vei opp fra en bølgedal i solas aktivitetssyklus. Professor Dag Lorentzen har tips til nordlys-jegere.  

– Været må være klart, dere må komme dere ut av byen og øynene må få venne seg til mørket, sier han. 

Professoren understreker at folk må sørge for å stå sikkert og ha våpen, men minst mulig lys gjør øynene mer vare for nordlyset. 

Unis har også egne nettsider, som gir nordlysvarsel en time fram, men akkurat som med værmeldingen, finnes ingen garanti, understreker forskeren. 

Nordlys

Nordlyset kommer fra gasser i den øvre atmosfæren 90 til 500 kilometer over oss. Når gassene blir bombardert med partikler fra sola med en veldig energi, oppstår en kollisjon i atmosfæren. Overskuddsenergien blir sendt ut som lys. 

Styrken på nordlyset avgjøres av hvor mange partikler som treffer atmosfæren. Jo flere partikler, desto kraftigere nordlys. 

Antall solflekker varierer med solas elleveårssyklus. Et stort antall solflekker betyr at sola har stor aktivitet, noe som fører til at mange artikler sendes ut, slik at nordlys kan oppstå. 

Fargefakta

På dagen er nordlyset hovedsakelig rødt, mens det først og fremst er grønt på natten. Dette er fordi partiklene som treffer atmosfæren på dagen og natten har forskjellig energi.

Det røde lyset er ofte vanskeligere for oss å se, fordi menneskers øyne ikke er så sensitive for den røde fargen.

For å se det grønne kveldslyset er tiden mellom klokken 18 og 24 best. For det røde nordlyset på dagen er det best å ta turen mellom klokken 6 og 12. 

 

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!