Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se nordlyset

Dette nordlyset kunne man se over Longyearbyen onsdag forrige uke. Utover vinteren blir det flere. FOTO: KHO/Unis

Se nordlyset

Her får du rådene om du vil ut på nordlysjakt. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.11.2010 kl 08:00

I vinter bli det mer nordlys enn i fjor fordi vi er på vei opp fra en bølgedal i solas aktivitetssyklus. Professor Dag Lorentzen har tips til nordlys-jegere.  

– Været må være klart, dere må komme dere ut av byen og øynene må få venne seg til mørket, sier han. 

Professoren understreker at folk må sørge for å stå sikkert og ha våpen, men minst mulig lys gjør øynene mer vare for nordlyset. 

Unis har også egne nettsider, som gir nordlysvarsel en time fram, men akkurat som med værmeldingen, finnes ingen garanti, understreker forskeren. 

Nordlys

Nordlyset kommer fra gasser i den øvre atmosfæren 90 til 500 kilometer over oss. Når gassene blir bombardert med partikler fra sola med en veldig energi, oppstår en kollisjon i atmosfæren. Overskuddsenergien blir sendt ut som lys. 

Styrken på nordlyset avgjøres av hvor mange partikler som treffer atmosfæren. Jo flere partikler, desto kraftigere nordlys. 

Antall solflekker varierer med solas elleveårssyklus. Et stort antall solflekker betyr at sola har stor aktivitet, noe som fører til at mange artikler sendes ut, slik at nordlys kan oppstå. 

Fargefakta

På dagen er nordlyset hovedsakelig rødt, mens det først og fremst er grønt på natten. Dette er fordi partiklene som treffer atmosfæren på dagen og natten har forskjellig energi.

Det røde lyset er ofte vanskeligere for oss å se, fordi menneskers øyne ikke er så sensitive for den røde fargen.

For å se det grønne kveldslyset er tiden mellom klokken 18 og 24 best. For det røde nordlyset på dagen er det best å ta turen mellom klokken 6 og 12. 

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!