Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Savnet og hardt skadd

Johannes Buø (14) er savnet etter skytingen på Utøya. Viljar Hanssen (17) er hardt skadd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2011 kl 18:30

Johannes Buø er savnet. Viljar Hanssen ble truffet av flere skudd og ligger hardt skadd på Ullevål Universitetssykehus.

Begge er fra Longyearbyen og deltok på AUFs sommerleir på Utøya.

– Det er ikke vanskelig å forestille seg at ungdommen i Longyearbyen har det vanskelig nå. Etter hvert er det lite håp om å finne Johannes Buø i live. Det er også familien inneforstått med, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Demokratiet viktig

Johannes Buø er sønn av Laila og Einar Buø.

Moren til Viljar, Christin Kristoffersen, har gjennom Sysselmannen ønsket å formidle at hendelsene i Oslo og på Utøya ikke må sette demokratiet tilbake. Demokrati er noe Viljar Hanssen alltid har vært opptatt av. Christin Kristoffersen er Arbeiderpartiets lokalstyrelederkandidat, mens Viljar Hanssen står som nummer fire på partiets liste og leder i Longyearbyen ungdomsråd.

På Facebook har Christin Kristoffersen skrevet «Viljar Hanssen ville være den første til å si at dette ikke må svekke vårt nasjonale samhold». På Facebook er det også opprettet egne støttesider for både Viljar og Johannes.

Svalbardposten frigjør navnene på de to i samråd med de pårørende og Sysselmannen.

Samlinger

Per Andreassen har vært med på tre møter med ungdommen i løpet av dagen i går.

– Vi har prøvd så godt vi kan å komme med faktaopplysninger. Senest i går kom det feil opplysninger som vi måtte korrigere. Ryktene går så fort, sier Andreassen.

I dag er det et nytt møte på ungdomshuset klokken 14 med representanter fra Sysselmannen, sykehuset og Longyearbyen lokalstyre. Klokken 19 i kveld er det lystenning i kirken.

Hardt rammet

Lokalstyreleder Kjell Mork i Svalbard Arbeiderparti kaller hendelsen en utrolig tragedie.

– At Longyearbyen rammes så hardt, forsterker det hele. Ord blir fattige. Det er vanskelig å uttrykke noe annet enn at vi står sammen i sorgen med de som er rammet, sier lokalstyreleder Kjell Mork.

– Ungdommen på Utøya er kremen vår. De er bevisste, oppegående mennesker som er politisk aktive og som vil gjøre Norge til et bedre land å bo i. De hadde fortjent en annen skjebne enn denne, fortsetter han.

Lokalstyrelederen kjenner flere av de drepte.

– En hver med litt fartstid i Arbeiderpartiet, kjenner AUF-ere. Det gjør dette utrolig sterkt, og det er klart vi føler med de pårørende og tenker på dem hele tiden.

Fem ungdommer

Ungdomshuset og kirken er åpne hele dagen for alle som trenger noen å snakke med.

Det var fem ungdommer fra Longyearbyen med på Utøya. Viljar Hanssens bror, Torje Hanssen, var med i tillegg til AUF-leder Astrid Sylte i Longyearbyen og Aslak Klungseth Brattset. De tre er ikke fysisk skadd.

En tragedie

Under gudstjenesten i Svalbard kirke i dag, søndag, snakket prest Ragnar Aase om tragedien på Utøya.

– Vi er alle merket av det som er hendt. Vi vil ha våre tankes hos dem som er hardest rammet, både her hos oss og ellers i landet, sa han under gudstjenesten.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!