Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Savner Store Norske-plan

Det ble en mange timer lang debatt i lokalstyret tirsdag. En av hovedpunktene i høringsnotatet til den foreslåtte svalbardmeldingen er at lokalpolitkerne ønsker en konkret strategi for statens eierskap i Store Norske. FOTO: Christopher Engås

Savner Store Norske-plan

Longyearbyen lokalstyre vil ha en strategi for kullselskapet inn i Svalbardmeldingen.

Tekst:

Publisert:

– Hvis det er noe som forslaget til ny svalbardmelding mangler, er det en strategi for statseide Store Norske (SNSK), slo Terje Aunevik (V) fast fra talerstolen.

I lokalstyremøtet tirsdag skulle Longyearbyen lokalstyres høringsuttalelse til den foreslåtte stortingsmeldingen vedtas. Debatten varte i flere timer, og resultatet ble en nokså konkret oppfordring fra lokalpolitikerne.

Unngå uenighet

I forslaget til høringsuttalelse fra administrasjonen var det lagt fram seks med tilføyninger eller endringer i svalbardmeldingen. Oppfølging av skredet, havneutvikling, energiforsyning, utvikling av reiselivet, forskning og utdanning og statlige arbeidsplasser var med. Det sto imidlertid ingen ting om Store Norske.

Et samlet lokalstyre mente man måtte ha med et punkt om selskapet som eier og forvalter store deler av Longyearbyen. Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) oppfordret medlemmene til å komme opp med en samlet uttalelse.

– Det er helt naturlig at det er dissens i ei forsamling bestående av vidt forskjellige parti. Derfor tror jeg det er unødvendig å vise dette utad i et slikt dokument. Vår uttalelse står sterkere om den er omforent, sa han.

Klar tale

Etter mye fram og tilbake, ble lokalstyret enig om følgende uttalelse vedrørende Store Norske i sin høringsuttalelse.

«Lokalstyret mener det er viktig at de sektorpolitiske målene og den langsiktige strategien for Store Norskes ulike forretningsområder klargjøres så snart som mulig.»

Uttalelsen ble lagt ved som et eget punkt 7 i høringsuttalelsen. Hvordan en klarere eierstrategi skal oppnås, er det ulike oppfatninger om, men at lokalpolitikerne vil ha en mer konkret strategi og retning for kullselskapet i framtiden, er det liten tvil om.

– En måte å gjøre dette på kan være at det nedsettes en komite som skal gi selskapet retning, sa lokalstyreleder Olsen.

Trygghet og infrastruktur

Naturlig nok ble det diskusjoner om enkeltpunkt i høringsuttalelsen. Men etter mange innlegg fra talerstolen, og stor kompromissvilje fra samtlige parti, ble en omforent høringsuttalelse vedtatt.

Kort fortalt ønsker lokalstyret at svalbardmeldingen skal love trygghet for befokningen gjennom oppfølging av anbefalinger i skredrapportene. Det må settes inn ressurser for å utvikle ny havneinfrastruktur, og arbeidet med å utrede Longyearbyens framtidige energibærere må startes umiddelbart.

Videre må svalbardmeldingen si noe om hvordan man reiselivsnæringen skal kunne fortsette å vokse. At det i dag ikke er muligheter for å ta inn direktefly fra utlandet ses på som ei hindring i så måte.

Til slutt vil lokalstyret ha inn i Svalbardmeldingen intensjoner om utbygging av Forskningsparken, og en intensjon om å flytte statlige arbeidsplasser til Longyearbyen.

«Vaskes» og sendes

Administrasjonen har fått i oppdrag å finskrive høringsuttalelsen fra lokalstyret, og sende den inn slik at den kan tas med i stortingsbehandlingen senere i høst. Arild Olsen er fornøyd med utfallet.

– Jeg er fornøyd med at vi har klart å enes om en felles uttalelse, og jeg tror våre innspill vil bli grundig lest og lagt merke til, sier han.

Også det største opposisjonspartiet i lokalstyret var fornøyd etter tirsdagens maratondebatt.

– Det har vært en god debatt, med stor kompromissvilje fra alle parti, uttalte Høyres Geir Hekne fra talerstolen.

Nøkkelord

Se bildet større

Lokalstyreleder Arild Olsen ville ha, og fikk, en høringsuttalelse uten dissens fra de folkevalgte i lokalstyret. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 
Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!