Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Saugnes samler  trådene

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes vil være en nær og lyttende leder for ansatte i foretakene. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Saugnes samler trådene

175 ansatte i foretakene får administrasjonssjef Lars Ole Saugnes som ny sjef fra nyttår. Han lover å være nær og lyttende.

Tekst:

Publisert:

– Hvordan vil ansatte i foretakene merke at de har fått ny sjef?

– Det første de vil merke er at det blir jobbing med felles bedriftskultur og en felles, etisk plattform. Men det er nok ledersjiktet som vil oppleve den største endringen. I skole og barnehager, eller på energiverket eller i havna, vil den daglige driften gå som før.

– Den siste tiden har du besøkt alle enhetene som skal inn under din kontroll. Hva har du lært av det?

– Jeg har kjent på en positiv bedriftskultur. Så å si alle de ansatte jeg har møtt har vært ivrige til å bidra. Det har gitt meg en glød til å fortsette arbeidet. Og jeg har møtt takknemlighet for at jeg kommer og snakker med dem.

– I innspillene fra de ansatte er det flere som frykter at avgjørelsene nå kommer til å gå langt over hodet på dem. Hva skal du gjøre for å hindre dette?

– Det tror jeg er en ubegrunnet frykt. De har allerede opplevd at administrasjonssjefen er ute og snakker med dem. Og det vil jeg fortsette med. Nærkontakt med alle ansatte er viktig for meg. Det bidrar til en positiv bedriftskultur. Og jeg vil bidra selv, ikke bare snakke om det.

– Vil det være naturlig at dagens ledere for foretakene blir sektorledere?

– Det vil jeg drøfte med de tillitsvalgte.

– Men det er du som har fullmakt til å ansette sektorlederne. Hva legger du vekt på når du skal finne de rette personene?

– For det første må de ha kompetanse på det de skal drive med. For det andre er det viktig å ha folkeskikk. De må ha en etisk standard som jeg har tro på. Dessuten er det viktig med glimt i øyet og humor. Det må gå an å fleipe litt, og te seg raust og romslig.

– Hvordan skal du stå i mot fristelsen til å velge ja-mennesker som du kan styre?

– Jeg skal ha med meg tillitsvalgte. Selv om arbeidsgiver kan kreve å ha flertallet i ansettelsesprosessen, er ikke dette en enmannsjobb.

– Du har ledet «Snu 2», et prosjekt som anbefaler politikerne å gi mer makt til administrasjonssjefen – altså deg. Er ikke dette problematisk?

– Jeg forstår at man kan bli mistrodd ved å karre til seg makt, men her var oppdraget tydelig allerede i ansettelsesprosessen. Jeg skulle lede organisasjonen inn i noe helt nytt, og har brukt mye tid på å forstå oppdraget. Alternativet hadde vært å bruke mer penger på konsulenter utenfra fordi jeg ikke er nøytral nok eller habil nok. Men da burde de ventet med å ansette meg til det var gjort.

– Hvem er det som holder deg i ørene?

– Det er lokalstyret. Min aller nærmeste sjef er lokalstyreleder Christin Kristoffersen. Men jeg er administrasjonssjef for alle, også de som er i opposisjon. Jeg har like stort ansvar for å hjelpe Konsekvenslista som Arbeiderpartiet.

– Får du ikke fryktelig mye å gjøre framover?

– Nei, nei. Jeg har mange dyktige medarbeidere å spille på.

– Er du overbevist om at lokalstyret blir et bedre lokalstyre etter nyttår?

– Altså, lokalstyret har bestilt en enklere organisering for å gjenvinne beslutningskraften. Det er jeg sikker på at vi har fått til. Det ble et litt kronglete svar, men det jeg mente å si var «ja».

Faktaboks

Endret lokalstyre

• Denne uka vedtok politikerne å om-organisere Longyearbyen lokalstyre.

• Det fører til at foretakene Bydrift, Oppvekstforetaket og Kultur- og Fritidsforetaket blir fjernet.

• I stedet blir det innført en to-nivå-modell der det øverste nivået skal bestå av administrasjonssjef Lars Ole Saugnes og to sektorledere. Saugnes skal ha siste ord på dette nivået.

• I nivået under ligger de ulike enhtene som bibliotek, kulturhus, barnehagedrift, skole, vann og plan og bygg.

• Tiltakene blir satt i verk fra nyttår.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!