Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Satte standard for Topptrimmen

Espen André Øverdal (t.h.) og Ronny Lauritz Berntsen brukte i overkant av seks timer på ti fjelltopper. Øverdal mener den uoffisielle rekorden er mulig å slå, men at det garantert vil være slitsomt. Her er de to avbildet etter målkomst nedenfor Lindholmhøgda. FOTO: Privat

Satte standard for Topptrimmen

Espen André Øverdal og Ronny Lauritz Berntsen feide over ti fjelltopper rundt Longyearbyen på 6 timer og 11 minutter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.08.2015 kl 19:58

– Da initiativtaker til Topptrimutfordringen, Kjetil Dahl Knutsen, sa at det ikke var om å gjøre å ha det travelt, ble vi tente og ville løpe ruta så fort som over hodet mulig, ler Espen André Øverdal.

– Og tiden vår ble bra den. På forhånd trodde vi ikke det var mulig å løpe så fort, legger han til.

Færre med

Dermed har friskusen lagt agnet, og lista, for neste år, da det selvfølgelig vil bli interessant å se om noen klarer å løpe fortere.

Topptrimutfordringen 2015, der ruta går over ti fjelltopper rundt Longyearbyen, fikk ikke så mange deltakere som det først kunne se ut til. Av over 80 interessenter, var det 33 som gikk ut fra Taubanelageret lørdag morgen.

– At vi fikk færre deltagende enn først antatt har en del med at reinjakta startet samme dag, og været. Mange syntes nok det var litt nifst med tidvis tett tåke i fjellene, sier initiativtaker Kjetil Dahl Knutsen som selv brukte like i underkant av ni timer på den strabasiøse turen.

– Jeg er strålende fornøyd med arrangementet, og tilbakemeldingene var utelukkende positive. Dette er et arrangement som er kommet for å bli, og jeg håper selv å være med også i framtiden, sier Dahl Knutsen som flytter til fastlandet i høst.

– Sinnsykt gøy

Tilbake til de som gikk raskest. Espen André Øverdal og Ronny Lauritz Berntsen hadde som mål å klare turen på under åtte timer. Det ble fort klart at de ville knuse dette målet med god margin.

– Da vi kom opp på Nordenskjoldtoppen, og så at vi bare hadde brukt litt over to timer, forsto vi at dette kom til å gå fort. Vi tok oss en liten pust i bakken, før vi kastet oss ned morenesiden, og kom fort ned på Longyearbreen. Så bar det nesten rett opp på Sarkofagen, forteller Øverdal som sammen med kompis Berntsen hadde et mantra å leve etter på lørdag.

– Det var at det ikke var lov til å stoppe. Hvis vi gjorde det ville vi få melkesyre. Det var bare å holde koken, sier han.

Kjekt å bidra

Svalsat var den eneste bedriften som stilte «lag» i Topptrimutfordringen. Anført av sjef Ole Petter Storstad, gikk gjengen fra topp til topp, og kom inn på respektable 11 timer og 15 minutter. Målet da gjengen la ut var å klare turen på tolv timer.

– Men planen er å gå tur, ikke haste veldig. Det er kjekt med et slikt arrangement, og da ønsker vi jo å bidra med å delta, fortalte Hilde Ivesdal før start.

Det nye marathon

Racerne Espen André Øverdal og Ronny Lauritz Berntsen hadde følge av Christian Svarstad til Sarkofagen, men da måtte sysselmannsførstebetjenten sakke akterut. Øverdal ser på Topptrimutfordringen som mye artigere enn Spitsbergen Marathon.

– Det hadde vært morsomt med større deltagelse i framtiden, da dette er en fantastisk tur spekket med svalbardreklame, sier han.

– Ble dere ikke lei av stein på turen?

– Jo, det ble vi. Jeg gikk og bannet over steinlandskapet i halvannen time. Men det er en del av det hele. Man må være skjerpet for å unngå å tråkke over i dette terrenget, sier Espen André Øverdal.

– Tror du det er mulig å slå tiden deres?

– Å ja. Topptrente personer skal klare det, men de skal nok få slite litt.

Nøkkelord

Se bildet større

Deltagerne ble forståelig nok lei av stein i løpet av den lange fjellturen. Her fra Nordenskiöldtoppen. FOTO: Privat

Se bildet større

Turen er spekket med svalbardreklame, mener Espen André Øverdal. Her fra Sarkofagen. FOTO: Privat

Se bildet større

Hilde Ivesdal (t.v.) og Trine Håkonsen var blant de 33 som stilte på Topptrimutfordringen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!