Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Satte deltakerrekord

Forbereder seg: Linda Vassdal har drevet med hunder i fire år, og forsøker å få med seg de fleste hundeaktivitetene på Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Satte deltakerrekord

Hele 17 spann med stort og smått stilte til start under Hilmar Nøis Trail 2016 søndag. Linda Vassdal har fått smaken på hundesporten.

Tekst:

Publisert:

– Jeg prøver å delta på alt som er av hundeaktiviteter her oppe. Det er veldig artig at klubben arrangerer det, sier hun.

Huskymiljøet vokser

Det er søndag formiddag, og klokka nærmer seg ti og start. 17 team med til sammen 116 hunder står ved startstreken ved den gamle flyplassen i Adventdalen, og støynivået fra hunder som skjønner at de snart skal ut, er høyt. Linda har drevet med huskyer i fire år, debuterte i hundeløp i fjor, og stiller nå med fem hunder i Team Polarpoten.

– Om jeg er spent? Ja, men så er det jo bare en tur. Og det er artig når så mange samles og gjør noe sosialt, sier hun.

Se bildet større

Nytt av året er tre løyper: Janssonhaugen rundt, Passhytta via Adventdalen og Passhytta via Janssonhaugen. FOTO: Hilmar Nøis Trail

Margit Dyrland har ansvaret for starten, siden løpsleder Ingvild Sæbu Vatn selv er kjører og står bak spannet på startstreken. Hundemiljøet har vokst, og aldri før har så mange stilt til start som i år. En annen grunn til deltakertallet er endringene som er nye for året. Kjørerne har tre løyper som varierer fra 30 til 50 kilometer. I tillegg er det ingen begrensninger på antall hunder i åpen klasse.

– Hundemiljøet i Longyearbyen har vokst mye i de siste årene. Vi har hatt en del konkurranser gjennom årene, og noen trener med store ambisjoner, sier hun.

Fallhøyde

Et lite stykke lenger borte sitter Alexander Hovland på huk ved spannet sitt. Han bekrefter mer enn gjerne det siste.

– Det er veldig spennende. Jeg har trent ganske mye i år, så fallhøyden er ganske stor, sier han.

Se bildet større

Ambisjoner: Alexander Hovland har trent med spannet, og nå gleder han seg til å komme igang. FOTO: Eirik Palm


Hovland har kjørt i fire år, og har vært med i både Trappers Trail og Hilmar Nøis Trail, men dette er første gang han deltar med eget åttespann.

– Det viktigste er ikke å vinne, men å ha de lykkeligste hundene. Det må jo være et bra sitat, sier han.

Like etter smeller det, og 17 team setter av gårde innover Adventdalen. Litt kaos blir det når spann krysser hverandre, men det løser seg i løpet av sekunder og det bærer av sted.

Se bildet større

Startskuddet: Teamene setter avgårde innover Adventdalen etter at startskuddet for Hilmar Nøis Trail 2016 har gått. FOTO: Eirik PalmMargit Dyrland røper at hun var litt spent på starten.

– Det var ny rekord i antall som stiller til start, og det gikk egentlig veldig bra. Det var et potensial for kaos, men det gikk supert, fastslår hun idet spannene forsvinner innover dalen.

– Det er stort sett bare private hundeeiere som stiller i dag. Turistnæringen er sannsynligvis opptatt med å kjøre turister nå. Jeg tror de har det travelt med bookingen.

– Og dette er oppvarmingen til Trappers Trail?

– På en måte oppvarmingen, ja. Det er et løp med litt mindre logistikk, men en fin oppvarming.

– Hvem holder du en knapp på?

– Jeg har mine hunder med på et lag som heter La Familia med Gunn Beate Paasche. Så de heier jeg på.

Se bildet større

Ansvarlig for starten: Margit Dyrland går gjennom lista etter at starten har gått. FOTO: Eirik Palm

Flere deltakere

Ingvild Sæbu Vatn er også fornøyd med rennet, selv om hun måtte bryte ved Jernsenga.

Se bildet større

Resultatlista fra Hilmar Nøis Trail 2016. NB! Åpen klasse går til Passhytta via Janssonhaugen. FOTO: Svalbardposten, grafikk

– Dette er det første løpet i året, hvor man får sjekket hvordan man ligger an i forhold til andre, lyset har kommet tilbake, og så er det jo spennende med fellesstart, at man kjører ut sammen med mange hundespann, sier rennlederen, som tror løpene gir en ekstra motivasjon til å kjøre hund gjennom mørketiden.

– Når det har blitt flere deltakere på Hilmar Nøis Trail, blir det kanskje flere på Trappers Trail også?

– Ja, det kan godt hende. Også i Trappers Trail er det endringer i år. Én ting er at det er mange spann, men det er også mange store spann, og i år er det lagt inn ei lengre løype for åpen klasse, sier hun.

Det vil fremdeles være felles overnatting på Kapp Laila før returen neste dag.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!