Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Satser på Svalbard

Petter Skattum ser store muligheter for Longyearbyen framover. FOTO: Anders Fjellestad

Satser på Svalbard

Med to heltidsansatte og nye lokaler får konsulentselskapet Multiconsult fast base i Longyearbyen.

Utviklingen går raskt i Arktis, og den utviklingen vil rådgiverne og prosjektørene i Multiconsult være med på.

– Vi ser at det er høy aktivitet på Svalbard. Tilstedeværelse er derfor en del av vår satsning på nordområdene. Det er først og fremst innen infrastruktur, olje og gass, energi og industri vi mener det vil være høyest aktivitet, sier Skattum.


Fanger opp ideer

Selskapet har i flere år hatt ubemannede kontorer i Næringsbygget. 1. mai flyttet Multiconsult inn i nye lokaler i Elvesletta Nord, og kontoret skal bemannes av to fast ansatte. Sivilingeniør Petter Skattum leder Svalbard-kontoret.

Han flyttet til Longyearbyen for en måned siden, og får følge av kollega Katrine Apeland i juni. Skattum er overbevist om at selskapets Svalbard-satsing er riktig.

– Vi har et ønske om å være til stede i nordområdene. Da er det viktig at vi har lokal tilstedeværelse. Bare den måneden jeg har vært her, har jeg snakket med en rekke folk og fanget opp flere ideer, sier Skattum som får familien sin til byen etter sommeren.


Svalbard-erfaring

Multiconsult har 1.550 ansatte over hele landet, og er godt kjent med Svalbard. Strategisk havneplan i Longyearbyen, ny Eiscat-antenne, Kartverkets geodesianlegg i Ny-Ålesund, den nye helikopterhangaren ved flyplassen og infrastruktur til Lunckefjell-gruva, er bare noe av det selskapet har prosjektert.

– Jeg tror Svalbard kommer til å bli et viktigere og viktigere knutepunkt i Arktis. Isen trekker seg stadig lengre nordover, og skipstrafikken øker. Det vil skape mer aktivitet, og vi ønsker å være med på den utviklingen, sier han.


Ny energi

I 2011 kjøpte Multiconsult opp samarbeidspartneren Barlindhaug Consult, som da opphørte å eksistere. Barlindhaug Consult hadde holdt til i Longyearbyen siden 1991, men vært uten fast bemanning siden 2009. Siden har Multiconsult benyttet kontorlokalene i Næringsbygget, vegg i vegg med konkurrenten Sweco.

– Det har blitt til at vi har måttet lukke dørene enkelte ganger. For både Sweco og oss tror jeg det er veldig praktisk at vi nå har flyttet i egne lokaler, sier Skattum som ser flere spennende, lokale prosjekter i horisonten. Utvikling og bevaring av kulturminner er ett, miljø er et annet:

– Longyearbyen har en del utfordringer på miljøsida. Det er et paradoks at vi er omgitt av strenge miljøkrav, når pipa til energiverket konstant slipper ut røyk, og vi frakter ned søppel med båt. Vi vil være med på å studere og utvikle bruk av mer miljøvennlige energikilder, sier Skattum.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!