Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Satser i verdens lengste hundesledeløp

I mars kjører Tommy Jordbrudal verdens lengste hundesledeløp i Alaska. Ikke fordi han har ambisjoner om å vinne heder, ære og premier, men fordi han har lyst. FOTO: Christopher Engås

Satser i verdens lengste hundesledeløp

Tommy Jordbrudal begynner allerede nå å forberede seg på å delta i verdens lengste hundesledeløp - Iditarod i Alaska.

Tekst:

Publisert:

Når Svalbardposten leses har akkurat 43-åringen forlatt Boltedalen og Svalbard. Kursen er satt til et sted utenfor Fairbanks i Alaska hvor han skal ha base fram til Iditarod går av stabelen i begynnelsen av mars neste år.

Jordbrudal vet ennå ikke hvilke hunder, eller bikkjer som han liker å kalle dem, han skal bruke i verdens lengste løp. De mange hundene som han har på Svalbard er ikke aktuelle å ta med.

Mye å gjøre

– Det koster rett og slett for mye å ta bikkjene med til Alaska. Dessuten trenger de løpserfaring. De bikkjene jeg har med løpserfaring er for gamle, sier Jordbrudal.

Han er i full gang med å kvitte seg med de hundene familien har i Boltedalen.

– Det første jeg skal gjøre når jeg kommer til Alaska er å kjøpe meg et spann, minst ti bikkjer. Så har jeg inngått en avtale om å få låne reservebikkjer av Robert Sørlie og Rolf Johansen, legger han til.

Robert Sørlie, som har gått god for Jordbrudal slik at han får starte, er den eneste nordmannen som har vunnet Iditarod. Han vant løpet i 2003 og 2005.

For lystens skyld

Tommy Jordbrudal har ingen ambisjoner om å hevde seg blant de beste i Iditarod.

– Nei, det er verken store premier eller ære og berømmelse jeg ønsker meg. Jeg har bare lyst til å delta. Og så passer det seg slik, i og med at samboeren min Janne Søreide skal jobbe i Fairbanks i en periode. Det er på mange måter hun som gjør at det blir mulig for meg å gjøre dette, sier han.

Iditarod går fra Anchorage i sørøst til Nome i nordvest og er om lag 180 kilometer langt. I 2010 satte Lance Mackey rekord da han vant på 8 dager, 23 timer, 59 minutter og 9 sekunder. Jordbrudal har som mål å klare løpet på mellom 10 og 14 dager.

– Men det kommer jo an på hva slags bikkjer jeg får tak i, hvor bra det går med treningen fram til løpet og så videre. Det er også et økonomisk spørsmål å få tak i gode bikkjer, sier han.

En av flere

Tommy Jordbrudal er en av flere med fartstid i Longyearbyen og på Svalbard som skal delta i neste års Iditarod. Yvonne Dåbakk, som bor i Alaska for tiden, skal også delta, og Roger Fossøy skal være mannskap i arrangementet.

Gradvis prosess

– Hvorfor blir folk lidenskapelig interessert i hundekjøring?

– Det er litt vanskelig å si. Greia vokser på deg gradvis. Det går vel en del på det interessante i samspillet i spannet. Jo mer man lærer om bikkjenes atferd, jo med fascinerende blir det. Jeg skjønner ikke de som blir helfrelst etter en tur med hundespann. For meg var det i alle fall en gradvis prosess fra jeg startet i 1992 og fram til i dag, sier Tommy Jordbrudal.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!