Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Satser høyt i Ny-Ålesund

Statens kartverk vil bygge ny geodesistasjon i Ny-Ålesund for å oppnå bedre presisjon på sin data enn fra dagens stasjon. FOTO: Birger Amundsen

Satser høyt i Ny-Ålesund

Statens kartverk vil bygge ny målestasjon i Ny-Ålesund til nærmere 200 millioner kroner. Det krever at fiberkabelen forlenges fra Longyearbyen til Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2009 kl 08:00

Statens kartverk har i årevis drevet målinger i Ny-Ålesund av de minste variasjoner i jordskorpen. Nå ønsker kartverket å bygge en ny geodesistasjon og fase ut gammelstasjonen ved flystripa i utkanten av bebyggelsen i Ny-Ålesund.

– Vi planlegger å bygge to mindre antenner som erstatning for den vi har i dag. Dette vil forbedre måleresultatene, samtidig som vi kan kjøre lengre måle-serier. Arbeidet med prosjektet er i gang og vi vil fremme det som en av kartverkets satsinger, sier Terje Dalen, kommunikasjonsrådgiver i Statens kartverk.

Knutepunkt

Teknikken som brukes omtales bare som VLBI, hvor det måles med svært høy nøyaktighet. Selv den minste endring og bevegelse i jordskorpen registreres, landheving, havnivå og kontinentalbevegelser.

Målingene brukes også til å korrigere data fra GPS-satellittene.

Kvasarer og fast fjell

For å oppnå høy nok presisjon brukes kvasarer som referansepunkt. Statens kartverk søker nå Sysselmannen om tillatelse til å bore 20 hull i grunnen like ved Brandalspynten, halvannen kilometer nordvest for dagens stasjon. Boringene skal gjøres for å finne fast fjell, som avgjør hvor antennene skal plasseres.

Fiberkabel

– Årsaken til at vi vil bygge den nye stasjonen et annet sted er at dagens stasjon ligger tett ved flystripa. Vi snakker om et 25 års perspektiv, og innen den tid kan det komme nye krav til flystripen. Vi tar ingen sjanser på at vår stasjon må flyttes, derfor ønsker vi et sikrere sted, sier Terje Dalen.

Videre sier han at kalkylene ikke er endelige, men at stasjonen vil koste i underkant av 200 millioner kroner.

Kartverket gjør det også klart at det samtidig må legges fiberoptisk kabel fram til Ny-Ålesund.

– Det er helt nødvendig for prosjektet, slik at data kan leveres til brukerne i sann tid. En fiberkabel vil være et pluss for hele forskningsmiljøet på stedet, sier Dalen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!