Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sammenliknet med nordsjødykkerne

I iskald vind marsjerte verdens nordligste 1. mai-tog mot Longyearbyen sentrum. FOTO: Eirik Palm

Sammenliknet med nordsjødykkerne

- Nå har vi det godt og vil ikke vite av dem lenger.

Tekst:

Publisert:

Med stivfrosne fingre ble paroler for like rettigheter og sikring av kulldriften, båret fram i Longyearbyen. Åtte dager tidligere lovte næringsminister Monica Mæland (H) 500 millioner kroner til hjørnesteinsbedriften, og parolen ”Sikre videreføring av kulldriften” viste at utfordringen for Store Norske og dermed arbeiderne ikke er over.


Lovte stemmene
Det var tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen som fikk bære parolen med budskapet til regjeringen og Stortinget. Over var himmelen blå, men ned Adventdalen blåste en isende kald vind som trengte gjennom hansker og penklær mens verdens nordligste 1. mai-tog marsjerte mot Longyearbyen sentrum og monumentet for falne gruvearbeidere.

Hovedtaler Tove Karoline Knutsen (Ap) garanterte sin og sine partifellers stemme for kullselskapet når saken kommer til Stortinget. Flertallet på Stortinget sa allerede i januar at de støttet forslaget om kriselån til kullselskapet.

- Svalbard er viktig og kommer til å bli enda viktigere for Norge framover, slår Knutsen fast.


Nordsjødykkere
Klubbleder Arild Olsen holdt appellen under markeringen inne i kulturhuset, og tar et oppgjør med de som vil fjerne kulldrift og annen industri. Sterke krefter jobber for å legge ned kulldriften på Svalbard, og Olsen trekker paralleler til de som satte liv og helse på spill for at Norge skulle bli et av verdens rikeste land.

- For meg blir dette som nordsjødykkerne som banet vei for velstanden i Norge. Nå har vi det godt, og da vil vi ikke vite av dem, sier han med referanse til falne gruvebuser og andre som var med på å sikre norsk suverenitet på Svalbard gjennom innsatsen i gruva.

- Norge står for 0,2 promille av verdens kullproduksjon, framholder han.

Han startet appellen sin med å lese fra Bergverksnytt fra 1916, hvor det står at kull produsert på Svalbard av Store Norske Spitsbergen Kulkompani i framtida kan bli brukt i nordnorsk metallindustri.

- Det er ikke så langt unna kongstanken vår nå.

Kullselskapet forsøker nå å foredle kullet slik at det kan brukes i metallurgisk industri framfor energiproduksjon.


Oppgjør
Markeringen av 1. mai startet med gudstjeneste i Svalbard kirke, før toget gikk ned til bautaen på Skjæringa for å minnes de som mistet livet under andre verdenskrig. Det var lederen i Svalbard Arbeiderparti, Øyvind Snibsøer som holdt tale og la ned blomster. Snibsøer hedret de falne tok et oppgjør med urett, intoleranse og undertrykkelse.

Se bildet større

Tove Karoline Knutsen og Arild Olsen var begge opptatt av kulldriften, i tillegg til de tradisjonelle fanesakene under 1. mai. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Øyvind Snibsøer hedret dem som falt under andre verdenskrig. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!