Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sammenliknet med nordsjødykkerne

I iskald vind marsjerte verdens nordligste 1. mai-tog mot Longyearbyen sentrum. FOTO: Eirik Palm

Sammenliknet med nordsjødykkerne

- Nå har vi det godt og vil ikke vite av dem lenger.

Med stivfrosne fingre ble paroler for like rettigheter og sikring av kulldriften, båret fram i Longyearbyen. Åtte dager tidligere lovte næringsminister Monica Mæland (H) 500 millioner kroner til hjørnesteinsbedriften, og parolen ”Sikre videreføring av kulldriften” viste at utfordringen for Store Norske og dermed arbeiderne ikke er over.


Lovte stemmene
Det var tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen som fikk bære parolen med budskapet til regjeringen og Stortinget. Over var himmelen blå, men ned Adventdalen blåste en isende kald vind som trengte gjennom hansker og penklær mens verdens nordligste 1. mai-tog marsjerte mot Longyearbyen sentrum og monumentet for falne gruvearbeidere.

Hovedtaler Tove Karoline Knutsen (Ap) garanterte sin og sine partifellers stemme for kullselskapet når saken kommer til Stortinget. Flertallet på Stortinget sa allerede i januar at de støttet forslaget om kriselån til kullselskapet.

- Svalbard er viktig og kommer til å bli enda viktigere for Norge framover, slår Knutsen fast.


Nordsjødykkere
Klubbleder Arild Olsen holdt appellen under markeringen inne i kulturhuset, og tar et oppgjør med de som vil fjerne kulldrift og annen industri. Sterke krefter jobber for å legge ned kulldriften på Svalbard, og Olsen trekker paralleler til de som satte liv og helse på spill for at Norge skulle bli et av verdens rikeste land.

- For meg blir dette som nordsjødykkerne som banet vei for velstanden i Norge. Nå har vi det godt, og da vil vi ikke vite av dem, sier han med referanse til falne gruvebuser og andre som var med på å sikre norsk suverenitet på Svalbard gjennom innsatsen i gruva.

- Norge står for 0,2 promille av verdens kullproduksjon, framholder han.

Han startet appellen sin med å lese fra Bergverksnytt fra 1916, hvor det står at kull produsert på Svalbard av Store Norske Spitsbergen Kulkompani i framtida kan bli brukt i nordnorsk metallindustri.

- Det er ikke så langt unna kongstanken vår nå.

Kullselskapet forsøker nå å foredle kullet slik at det kan brukes i metallurgisk industri framfor energiproduksjon.


Oppgjør
Markeringen av 1. mai startet med gudstjeneste i Svalbard kirke, før toget gikk ned til bautaen på Skjæringa for å minnes de som mistet livet under andre verdenskrig. Det var lederen i Svalbard Arbeiderparti, Øyvind Snibsøer som holdt tale og la ned blomster. Snibsøer hedret de falne tok et oppgjør med urett, intoleranse og undertrykkelse.

Se bildet større

Tove Karoline Knutsen og Arild Olsen var begge opptatt av kulldriften, i tillegg til de tradisjonelle fanesakene under 1. mai. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Øyvind Snibsøer hedret dem som falt under andre verdenskrig. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!