Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sammen for fly-turisme

Lokal næring frykter innstramminger i regelverket for turistflygninger til Svalbard. I framtida kan rutefly bli eneste luftvei for turister til Svalbard. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Sammen for fly-turisme

Næringsliv og lokalstyre vil ikke gjøre det vanskeligere for turister å fly til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

I et brev til Direktoratet for Naturforvaltning (DN) går næringslivet i Longyearbyen hardt ut mot en innstramming av regelverket for turistflygninger.


Er bekymret

Bakgrunnen er at dagens motorferdselsforskrift for Svalbard skal revideres. I fjor høst anbefalte DN overfor Miljøverndepartementet at forbudet mot sightseeing-flygninger bør utvides til å omfatte all turistflygning. Det innebærer at turister til Svalbard må reise med ordinære rutefly fra SAS og Norwegian. Å fly turister privat til øygruppa blir forbudt. Det liker ikke lokalt næringsliv.

«Vi ser med bekymring på at DN går inn for et generelt forbud mot “turistflyvning”», skriver lokalstyreleder Christin Kristoffersen, reiselivssjef Ronny Brunvoll, næringsforeningsleder Berit Fossland og AECO-generalsekretær Frigg Jørgensen i brevet til DN.

I dag åpner også regelverket for at turister kan fly til Svalbard med chartrede fly. Lokalstyret og næringslivet frykter at charterflygninger kan bli forbudt i en ny forskrift.

«Som viktig næringsliv og aktivitet, foregår det en betydelig chartertrafikk. Det må ikke legges hindringer i veien for at denne trafikken kan fortsette», uttaler de.


Skal på høring

Næringslivet mener dagens regelverk fungerer bra nok til å begrense flytrafikken, og at det derfor ikke trengs noen ytterligere innstramming. Om turistene kommer til Svalbard med rutefly, charterfly eller privatfly, bør være det samme, skriver de.

DN foreslår også nekte tidligere Svalbard-boere å få dispensasjon til å kjøre snøskuter utenfor den såkalte turistsona, Område 10. Direktoratet vil også forby luftputebåt og hydrokopter på Svalbard. Lokalt næringsliv er skeptiske og ber om å få mulighet til å uttale seg i den videre prosessen med forskriften.

Det får de mulighet til. Miljøverndepartementet syr nå sammen et forslag til forskriftsendringer basert på blant annet anbefalingene fra DN.

– Forslagene skal forelegges polarutvalget, deretter skal de ut på høring. Vi tar sikte på at dette skjer i april, med frist til merknader i juni, sier avdelingsdirektør Tore Ising i Miljøverndepartementet.

De fleste endringene kan fastsettes av departementet, og disse kan tre i kraft 1. juli i år om alt går etter planen. Endringer som ikke kan fastsettes av departementet, vedtas ved kongelig resolusjon.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!