Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Samme kvern fra samme fabrikk

Heinrich Eggenfellner demonterte Care-kverna (t.v.) og Waste Maid-kverna modell 258. Han fant ut at de er mistenkelig like. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Samme kvern fra samme fabrikk

Bydrift har brukt millioner på kvern­prosjektet. Nå viser det seg at skandalekverna Care er byttet ut med en tilsynelatende identisk kvern.

Tekst:

Publisert:

Da Øvre Gruvedalen Boligsameie i slutten av oktober skulle bytte ut de gamle Care-kvernene med Waste Maid, syntes de likheten var mistenkelig.

– Mye oppstyr

«Etter fullstendig demontering av begge kvernene, samt korrespondanse med den amerikanske agenten for Waste Maid, er vi overbevist om at de to kvernene er helt like, og produsert på samme plass i Kina», skriver driftsansvarlig og forretningsfører Heinrich Eggenfellner til Longyearbyen lokalstyre (LL).

Nå ber han Bydrift om å få tilsendt testrapporter og annen dokumentasjon på de nye kvernene, før han bytter ut de gamle.

– Det var mye oppstyr rundt den gamle kverna med brannfare og at den ikke er godkjent. Vi skrev brevet fordi vi mener det er interessant å vite om alt er formelt riktig, når vi etter vårt syn monterer samme kvern på nytt. Vi vil sikre oss forsikringsmessig. Vi har fått kvernene gratis fra Bydrift og vil være sikre på at de holder mål, sier Eggenfellner som også er styreleder i Bydrift.

Bydrift: – Ikke samme kvern


Fikk omsetningsforbud

Kverna fra Activum Consulting ble testet av sertifiseringsselskapet Nemko på oppdrag for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). DSB valgte å gi omsetningsforbud på kverna. De pekte blant annet på at den ikke var godt nok beskyttet mot inntrenging av vann, noe som kunne føre til kortlutning, og at kverna starter av seg selv.

Nå ønsker Eggenfellner, på vegne av sameiet, svar på hvorfor Bydrift mener Waste Maid-kverna er bedre enn Care-kverna.

– Et av ankepunktene mot den gamle kverna var at man ikke kan spore den tilbake til opprinnelsen. Det kan man heller ikke med den nye, sier Eggenfellner.

Han har vært i kontakt med Anaheim Marketing International som eier Waste Maid, men har ikke fått svar på hvilken fabrikk som produserer dem. Begge kvernene er uten merking fra fabrikk og produsent.Billig-versjon

Eggenfellner har plukket kvernene fra hverandre bit for bit og sammenlignet dem. Dekslene er like, bortsett fra fargen, begge kvernene har like tusjmerker på samme sted, og merkingen på delene som er merket er lik.

Når det gjelder den mekaniske sammensetningen, mener Eggenfellner den gamle Care-kverna er bedre enn Waste Maid. Waste Maid kan se ut til å være en nyere versjon, men med mindre solide deler noen steder.

– Det kan se ut som de har optimalisert produksjonen for å få den så billig som mulig, sier Eggenfellner.

Den eneste fordelen han kan se med den nye kverna er at den har et ekstra plastikkdeksel med skumgummi. Det gjør at den lager litt mindre lyd.

I tillegg er bryteren på kverna koblet på en annen måte. Et av problemene med enkelte av de gamle kvernene, var at de startet av seg selv når støpselet var koblet til. Det skal ikke de nye kunne.

– Man kan si den nye er tryggere fordi det ikke står strøm i bunn av kverna hele tiden, sier Eggenfellner.

Han mener imidlertid at det ikke ville vært vanskelig å koble de gamle kvernene slik også, istedenfor å bytte dem ut.Eldre utgave

Et bilde på nettsidene til Anaheim Marketing International som viser en knivskive på en Waste Maid-kverna, forsterker mistanken om at Care-kverna er den samme. Knivskiva på bildet er helt identisk med Care-kverna. Waste Maid-kverna Øvre Gruvedalen Boligsameie har fått, har imidlertid en annen knivskive.

– Det kan tyde på at Care-kverna er en eldre versjon av Waste Maid-kverna, sier Eggenfellner.

Det er Bydrift som sammen med Statsbygg og Store Norske, har valgt ut kvernene.

– Man skulle tro at tre så store huseiere kunne finne en bedre kvern, sier han.

Han mener flere burde fattet mistanke om likheten.

– Jeg syns andre burde reagert.To hatter

Kvernprosjektet har kostet fem ganger mer enn det opprinnelig skulle. Nå viser det seg at de nye kvernene som er kjøpt inn er mistenkelig like de gamle.

– Hva tenker du om det?

– Det vil jeg ikke uttale meg om siden jeg også er styreleder i Bydrift, og ikke har mottatt svar fra dem. Jeg har skrevet brevet som driftsansvarlig og forretningsfører for Øvre Gruvedalen Boligsameie. Jeg har ikke tenkt å blande disse rollene, svarer Eggenfellner.

– Hva var ditt ansvar som styreleder i forbindelse med bestilling av ny kvern?

– Styret er blitt orientert om valget av ny kvern. Vi har ikke lagt oss bort i dette valget, det er ikke vår oppgave, sier styrelederen.

– Hvilke konsekvenser bør dette få for ledelsen i Bydrift?

– Nå vil jeg som boligeier ha svar på de spørsmålene vi stiller om testrapporter og godkjenning, og en begrunnelse på hvorfor den ene kverna er bedre enn den andre, svarer Eggenfellner.

– Burde ikke styret sikre at den nye kverna som ble valgt var godkjent, etter problemene med den forrige kverna?

– Styret kan ikke detaljstyre på den måten. Styret har heller ikke nødvendig kompetanse på området. Her som i alle andre saker må styret ha tillit til fagpersonellet i organisasjonen, sier styrelederen.

Se bildet større

Care-kverna (t.v.) og Waste Maid-kverna har et tusjmerke på samme sted. FOTO: Heinrich Eggenfellner

Se bildet større

Også her er det et tusjmerke på begge kvernene som angir når kniven på kverna ligger i posisjon. Heinrich Eggenfellner har også merket seg at Care-kverna har doble muttere mot vibrasjoner, mens Waste Maid-kverna bare har én. FOTO: Heinrich Eggenfellner

Se bildet større

Care-kverna til venstre og Waste Maid-kverna til høyre. Waste Maid-kverna har et ekstra deksel med skummgummi utenpå som demper støyen noe. FOTO: Heinrich Eggenfellner

Se bildet større

Marianne Aasen er daglig leder for Bydrift og Heinrich Eggenfellner er styreleder. Brevet om kvernene har han skrevet på vegne av Øvre Gruvedalen Boligsameie. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!