Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samlet 23 tonn paller

Ovar Theis-Haugland (t.v.) og Andreas Risstad har samlet over 23 tonn med henslengte paller i byen de siste tre ukene. FOTO: Christopher Engås

Samlet 23 tonn paller

Skrot uten eierskap er det mer enn nok av i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

De siste tre ukene har Ovar Theis-Haugland og Andreas Risstad jobbet med å samle inn skrot. De har konsentrert seg om paller og jerrykanner, og hatt mer enn nok å gjøre.

– Så langt har vi samlet inn 160 gamle og rustne jerrykanner, og over 23 tonn med paller, sier de.

Masse bensin

Karene har hatt visse kriterier for å plukke med seg skrot. Jerrykanner som står helt for seg selv, uten merking eller en plassmessig tilknytning til en snøskuter eller noe annet, har blitt tatt. Noen har stått så lenge på samme sted at de nesten hadde «sunket» ned i myrlandskapet.

– Vi fant flere kanner som var helt fulle av bensin, forteller Risstad.

Området rundt Nybyen, og nedenfor Funken beskrives som stedene hvor det var hensatt mest skrot. Men det har vært mye å finne også andre steder.

– Ta ansvar

Hans Petter Lauritsen i Reno Vest, som driver avfallsanlegget, er oppgitt over de dårlige vanene mange i Longyearbyen har.

– Etter min mening må vi begynne å ta ansvar for det vi har stående rundt omkring. Vi kan ikke forvente at kanner og lignende skal bli stående urørt for all tid når de er plassert i terrenget, sier han.

Han etterlyser ei mer bevisst holdning også til regulært avfall, også fra aktører som burde være proffesjonell.

– Må ikke være slik

– I Longyearbyen har jeg funnet hauger med til dels farlig avfall forlatt på gatene av firma som har gjort en jobb. Ved et tilfelle ble det sterk vind, og søppelet kunne blitt spredd om vi ikke hadde grepet inn og ryddet opp, sier han.

På avfallsanlegget blir jerrykanner tatt hånd om på forskriftsmessig vis. Pallene blir kvernet opp til flis, og sendt til fastlandet til forbrenning. Lauritsen vitser om at logoen til Longyearbyen lokalstyre er feil.

– Det var en turist om sa at logoen skulle hatt bilde av en pall, flirer han før han blir mer alvorlig.

– Jeg tenker at vi dømmer jo folk ut fra mange ting, også hvordan de har det i sitt nærmiljø. Norge vil jo framstå som en miljønasjon, og så står det så mye skrot rundt omkring her i Longyearbyen, sier han.

Longyearbyen skal i større grad bli en turistattraksjon, og Lauritsen forteller at guider får reaksjoner fra turister på alt skrotet som ligger hist og pist i nærmiljøet. Han tror det er skadelig for omdømmet på sikt.

– Vel er det et spesielt samfunn vi bor i, men ingen skal fortelle meg at det må være slik. Vi kan bli flinkere, sier Hans Petter Lauritsen.

Se bildet større

60 jerrykanner, noen med bensin, ble funnet. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hans Petter Lauritsen mener det ikke behøver å være så mye henslengt skrot i byen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!