Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samler kunstnere i Arktis

Stein Henningsen lover mye variert performance-kunst i slutten av neste måned. Ti artister skal utfolde seg i Svalbards naturlige kulisser, og gi publikum noe å tenke på. FOTO: Christopher Engås

Samler kunstnere i Arktis

Stein Henningsen (53) står i spissen for en ti dager lang performance-festival i slutten av september.

Tekst:

Publisert:

I kunstformen performance (opptreden) bruker kunstneren seg selv, objekter og omgivelsene til å komme med et budskap eller et uttrykk overfor publikum. Stein Henningsen har selv drevet med kunstformen i flere år, og i fjor hadde han flere internasjonale kunstnere på besøk i Longyearbyen.

I år skal ti performance-artister fra landene USA, Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island, Kina og Tsjekkia samles i Longyearbyen til en ti dager lang festival i slutten av september. Henningsen har fått om lag 300.000 kroner i støtte fra Nordisk kulturfond, Kulturkontakt Norden og korkpengeordningen for å arrangere festivalen, som har fått navnet Arctic Action.

Spesielt «rom»

Det spesielle med å utøve denne kunstformen på Svalbard er selvfølgelig omgivelsene. Den råe arktiske naturen gir artistene unike kulisser å spille og utrykke seg i.

– Performance er en spesiell kunstform. Det er ikke slik som i andre kunstformer hvor man kan lage ti versjoner av samme bilde, og stille ut det beste. I performance blir det et nytt kunstverk hver gang, siden det alltid vil være noen usikkerhetsmomenter hver gang man framfører et verk. Og det er noe av sjarmen, sier Henningsen.

– I performance må artisten alltid ta hensyn til «rommet» man er i, og utendørs i Arktis er utvilsomt det rette rommet å være i nå for tiden. Her kan artistene spille på lag med den råe naturen og integrere den i sine utrykk, legger han til.

Impulsivt

Henningsen forteller at artistene kommer til å velge seg «scener» når de kommer opp, og annonsere forestillinger kort tid i forveien. Alt vil bli gratis for publikum, det gjelder bare å følge med på hvor og når det skjer. Han regner med at det i løpet av ti dager i september vil bli framført tjue opptredener på ulike steder i byen. Et av stedene han føler seg sikker på at en eller flere av kunstnerne vil bruke, er området mot fjorden nedenfor hundegårdene.

– Her er bakgrunns­kulissene så enorme, med havet og Hiorth­fjellet i bakgrunnen. Det skaper et helt unikt rom for en performance, sier han.

Artistene skal også besøke Pyramiden i tre dager i begynnelsen av festivalen. På forhånd har de fått videoer av omgivelsene der slik at de kan planlegge sine kunstneriske utrykk litt i forkant.

I utgangspunktet er en performance noe som skjer der og da, og som er borte når den er over. Henningsen planlegger imidlertid å «udødeliggjøre» det som skjer i Pyramiden og Longyearbyen gjennom å gjøre videoopptak.

Video

– Vi tar kunsten som framføres av artistene, og lager en ny kunstform av det gjennom videoene. Vi skal filme fra flere vinkler og sette det sammen tilvideoer i ettertid som kan see ska

s på Arctic Action sine nettsider, sier han.

Henningsen sier han trenger frivillige til å hjelpe til under festivalen, og lover at det ikke blir kjedelig.

– Det er ikke godt å vite hva disse artistene plutselig trenger. Det gjelder å improvisere og gjøre så godt man kan. Ellers kan jeg love folk god og tankevekkende performance-kunst i klart og kaldt arktisk vær i perioden, sier Stein Henningsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!