Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samler kunstnere i Arktis

Stein Henningsen lover mye variert performance-kunst i slutten av neste måned. Ti artister skal utfolde seg i Svalbards naturlige kulisser, og gi publikum noe å tenke på. FOTO: Christopher Engås

Samler kunstnere i Arktis

Stein Henningsen (53) står i spissen for en ti dager lang performance-festival i slutten av september.

Tekst:

Publisert:

I kunstformen performance (opptreden) bruker kunstneren seg selv, objekter og omgivelsene til å komme med et budskap eller et uttrykk overfor publikum. Stein Henningsen har selv drevet med kunstformen i flere år, og i fjor hadde han flere internasjonale kunstnere på besøk i Longyearbyen.

I år skal ti performance-artister fra landene USA, Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island, Kina og Tsjekkia samles i Longyearbyen til en ti dager lang festival i slutten av september. Henningsen har fått om lag 300.000 kroner i støtte fra Nordisk kulturfond, Kulturkontakt Norden og korkpengeordningen for å arrangere festivalen, som har fått navnet Arctic Action.

Spesielt «rom»

Det spesielle med å utøve denne kunstformen på Svalbard er selvfølgelig omgivelsene. Den råe arktiske naturen gir artistene unike kulisser å spille og utrykke seg i.

– Performance er en spesiell kunstform. Det er ikke slik som i andre kunstformer hvor man kan lage ti versjoner av samme bilde, og stille ut det beste. I performance blir det et nytt kunstverk hver gang, siden det alltid vil være noen usikkerhetsmomenter hver gang man framfører et verk. Og det er noe av sjarmen, sier Henningsen.

– I performance må artisten alltid ta hensyn til «rommet» man er i, og utendørs i Arktis er utvilsomt det rette rommet å være i nå for tiden. Her kan artistene spille på lag med den råe naturen og integrere den i sine utrykk, legger han til.

Impulsivt

Henningsen forteller at artistene kommer til å velge seg «scener» når de kommer opp, og annonsere forestillinger kort tid i forveien. Alt vil bli gratis for publikum, det gjelder bare å følge med på hvor og når det skjer. Han regner med at det i løpet av ti dager i september vil bli framført tjue opptredener på ulike steder i byen. Et av stedene han føler seg sikker på at en eller flere av kunstnerne vil bruke, er området mot fjorden nedenfor hundegårdene.

– Her er bakgrunns­kulissene så enorme, med havet og Hiorth­fjellet i bakgrunnen. Det skaper et helt unikt rom for en performance, sier han.

Artistene skal også besøke Pyramiden i tre dager i begynnelsen av festivalen. På forhånd har de fått videoer av omgivelsene der slik at de kan planlegge sine kunstneriske utrykk litt i forkant.

I utgangspunktet er en performance noe som skjer der og da, og som er borte når den er over. Henningsen planlegger imidlertid å «udødeliggjøre» det som skjer i Pyramiden og Longyearbyen gjennom å gjøre videoopptak.

Video

– Vi tar kunsten som framføres av artistene, og lager en ny kunstform av det gjennom videoene. Vi skal filme fra flere vinkler og sette det sammen tilvideoer i ettertid som kan see ska

s på Arctic Action sine nettsider, sier han.

Henningsen sier han trenger frivillige til å hjelpe til under festivalen, og lover at det ikke blir kjedelig.

– Det er ikke godt å vite hva disse artistene plutselig trenger. Det gjelder å improvisere og gjøre så godt man kan. Ellers kan jeg love folk god og tankevekkende performance-kunst i klart og kaldt arktisk vær i perioden, sier Stein Henningsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!