Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samler kunstnere i Arktis

Stein Henningsen lover mye variert performance-kunst i slutten av neste måned. Ti artister skal utfolde seg i Svalbards naturlige kulisser, og gi publikum noe å tenke på. FOTO: Christopher Engås

Samler kunstnere i Arktis

Stein Henningsen (53) står i spissen for en ti dager lang performance-festival i slutten av september.

Tekst:

Publisert:

I kunstformen performance (opptreden) bruker kunstneren seg selv, objekter og omgivelsene til å komme med et budskap eller et uttrykk overfor publikum. Stein Henningsen har selv drevet med kunstformen i flere år, og i fjor hadde han flere internasjonale kunstnere på besøk i Longyearbyen.

I år skal ti performance-artister fra landene USA, Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island, Kina og Tsjekkia samles i Longyearbyen til en ti dager lang festival i slutten av september. Henningsen har fått om lag 300.000 kroner i støtte fra Nordisk kulturfond, Kulturkontakt Norden og korkpengeordningen for å arrangere festivalen, som har fått navnet Arctic Action.

Spesielt «rom»

Det spesielle med å utøve denne kunstformen på Svalbard er selvfølgelig omgivelsene. Den råe arktiske naturen gir artistene unike kulisser å spille og utrykke seg i.

– Performance er en spesiell kunstform. Det er ikke slik som i andre kunstformer hvor man kan lage ti versjoner av samme bilde, og stille ut det beste. I performance blir det et nytt kunstverk hver gang, siden det alltid vil være noen usikkerhetsmomenter hver gang man framfører et verk. Og det er noe av sjarmen, sier Henningsen.

– I performance må artisten alltid ta hensyn til «rommet» man er i, og utendørs i Arktis er utvilsomt det rette rommet å være i nå for tiden. Her kan artistene spille på lag med den råe naturen og integrere den i sine utrykk, legger han til.

Impulsivt

Henningsen forteller at artistene kommer til å velge seg «scener» når de kommer opp, og annonsere forestillinger kort tid i forveien. Alt vil bli gratis for publikum, det gjelder bare å følge med på hvor og når det skjer. Han regner med at det i løpet av ti dager i september vil bli framført tjue opptredener på ulike steder i byen. Et av stedene han føler seg sikker på at en eller flere av kunstnerne vil bruke, er området mot fjorden nedenfor hundegårdene.

– Her er bakgrunns­kulissene så enorme, med havet og Hiorth­fjellet i bakgrunnen. Det skaper et helt unikt rom for en performance, sier han.

Artistene skal også besøke Pyramiden i tre dager i begynnelsen av festivalen. På forhånd har de fått videoer av omgivelsene der slik at de kan planlegge sine kunstneriske utrykk litt i forkant.

I utgangspunktet er en performance noe som skjer der og da, og som er borte når den er over. Henningsen planlegger imidlertid å «udødeliggjøre» det som skjer i Pyramiden og Longyearbyen gjennom å gjøre videoopptak.

Video

– Vi tar kunsten som framføres av artistene, og lager en ny kunstform av det gjennom videoene. Vi skal filme fra flere vinkler og sette det sammen tilvideoer i ettertid som kan see ska

s på Arctic Action sine nettsider, sier han.

Henningsen sier han trenger frivillige til å hjelpe til under festivalen, og lover at det ikke blir kjedelig.

– Det er ikke godt å vite hva disse artistene plutselig trenger. Det gjelder å improvisere og gjøre så godt man kan. Ellers kan jeg love folk god og tankevekkende performance-kunst i klart og kaldt arktisk vær i perioden, sier Stein Henningsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!