Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samler drømmer fra nord

Biblioteksjef Elin Anita Olsrud (t.v.) og bibliotekar Karina Halgunset bistår de som vil forevige sine framtidsdrømmer i neste uke. FOTO: Christopher Engås

Samler drømmer fra nord

De som har drømmer for framtiden bes møte på biblioteket i neste uke.

I forbindelse med grunnlovsjubileumet skal NRK samle vanlige folks drømmer for det framtidige Norge. Noen blir med i et TV-innslag om prosjektet, og alle blir liggende på NRK sine nettsider.

– For historien er det verdt å merke seg at alle bidrag skal lagres i Nasjonalbiblioteket. Drømmesamlingen blir en slags tidskapsel som kan tas frem på et senere tidspunkt, sier biblioteksjef i Longyearbyen Elin Anita Olsrud.

Hjelp og veiledning

Olsrud meldte tidlig sin interesse for NRK-prosjektet «Drømmer for Norge», sammen med folkebibliotek i hele landet. Neste uke kalles «drømmeuka», og da kan folk møte opp på biblioteket, og fortelle om sin framtidsdrøm. Innslaget blir filmet, og lagt ut på nettsidene.

– Det er fullt mulig for folk å gjøre dette selv i sin egen stue. Men for de som trenger mer informasjon, hjelp, eller mangler utstyr, skal biblioteket stille opp. I hele neste uke vil vi ha utstyr på plass for å gjøre opptak, så det er bare å møte opp, sier Olsrud.

– Viktig med Svalbard

Olsrud mener det er flere grunner til at Svalbard bør ha noen bidrag med i prosjektet.

– Vi bor på en så spesiell plass, og har derfor et spesielt perspektiv på mange ting. Da er det viktig at også vi, som en del av Kongeriket Norge, kommer med våre drømmer, sier biblioteksjefen.

– Hvordan tror du Svalbard-drømmene vil være annerledes enn fastlands-drømmene?

– Det er vanskelig for meg å spekulere i det. Men jeg innbiller meg at vi kanskje har et litt større miljøperspektiv, siden vi føler klimaendringene på kroppen med nedsmelting av breer og så videre. En annen ting som har slått meg, er at mange her er oppvokst i en gjenbrukstankegang. Vi leverer videre det vi har brukt, bytter og deler, og får kanskje en litt annen holdning til det med eiendom. I sum handler dette om at vi har en litt annen kultur her enn på fastlandet, og at det også har sin plass i et prosjekt som dette, sier Elin Anita Olsrud.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede kabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!