Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samiske veivisere på Svalbard

Ul-Juhán Partapuoli (20) Ina-Ristin Danielsen Gundersen (20) og Kristine Marie Inga (19) besøker mandag Longyearbyen. FOTO: Samiske veivisere

Samiske veivisere på Svalbard

Mandag får Longyearbyen skole besøk av tre samiske veivisere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

- Det blir spennende å starte årets reiserute på Svalbard sier de tre ungdommene Ul-Juhán Partapuoli (20) Ina-Ristin Danielsen Gundersen (20) og Kristine Marie Inga (19).
Mandag besøker de Longyearbyen videregående skole, der de blant annet skal forelese om samisk språk og litteratur, kultur og identitet. Etter besøket på Svalbard skal de reise videre til Oslo.

Samisk høgskole
Det femte kullet veivisere som er fra hele det samiske området har så langt brukt høsten ved Samisk høgskole i Kautokeino til utdanning i samis kultur, historie og samfunn.
Ul-Juhán Partapuoli er vokst opp med laksefiske og sauedrift i Masjok i Tana kommune. Ina-Ristin Danielsen Gundersen er sørsame med tilhørighet til reindrifta og kommer fra Hell i Stjørdal kommune. Kristine Marie Inga er nordsamisk med tilhørighet til reindrifta og hun er vokst opp i Kvalsaukan som ligger i Sortland kommune.

Fast tiltak
Prosjektet «Samiske veivisere» ble startet opp i 2004 av daværende Kommunal- og regionaldepartementet (nåværende Arbeids- og inkluderingsdepartementet). Etter en gjennomgående evaluering er prosjektet gjort om til fast tiltak, og det vil utnevnes nytt kull med samiske veivisere hvert år fremover.

Les mer om bakgrunnen for prosjektet og veivisernes dagbøker her!

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!