Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samiske veivisere på Svalbard

Ul-Juhán Partapuoli (20) Ina-Ristin Danielsen Gundersen (20) og Kristine Marie Inga (19) besøker mandag Longyearbyen. FOTO: Samiske veivisere

Samiske veivisere på Svalbard

Mandag får Longyearbyen skole besøk av tre samiske veivisere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

- Det blir spennende å starte årets reiserute på Svalbard sier de tre ungdommene Ul-Juhán Partapuoli (20) Ina-Ristin Danielsen Gundersen (20) og Kristine Marie Inga (19).
Mandag besøker de Longyearbyen videregående skole, der de blant annet skal forelese om samisk språk og litteratur, kultur og identitet. Etter besøket på Svalbard skal de reise videre til Oslo.

Samisk høgskole
Det femte kullet veivisere som er fra hele det samiske området har så langt brukt høsten ved Samisk høgskole i Kautokeino til utdanning i samis kultur, historie og samfunn.
Ul-Juhán Partapuoli er vokst opp med laksefiske og sauedrift i Masjok i Tana kommune. Ina-Ristin Danielsen Gundersen er sørsame med tilhørighet til reindrifta og kommer fra Hell i Stjørdal kommune. Kristine Marie Inga er nordsamisk med tilhørighet til reindrifta og hun er vokst opp i Kvalsaukan som ligger i Sortland kommune.

Fast tiltak
Prosjektet «Samiske veivisere» ble startet opp i 2004 av daværende Kommunal- og regionaldepartementet (nåværende Arbeids- og inkluderingsdepartementet). Etter en gjennomgående evaluering er prosjektet gjort om til fast tiltak, og det vil utnevnes nytt kull med samiske veivisere hvert år fremover.

Les mer om bakgrunnen for prosjektet og veivisernes dagbøker her!

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!