Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samiske veivisere på Svalbard

Ul-Juhán Partapuoli (20) Ina-Ristin Danielsen Gundersen (20) og Kristine Marie Inga (19) besøker mandag Longyearbyen. FOTO: Samiske veivisere

Samiske veivisere på Svalbard

Mandag får Longyearbyen skole besøk av tre samiske veivisere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

- Det blir spennende å starte årets reiserute på Svalbard sier de tre ungdommene Ul-Juhán Partapuoli (20) Ina-Ristin Danielsen Gundersen (20) og Kristine Marie Inga (19).
Mandag besøker de Longyearbyen videregående skole, der de blant annet skal forelese om samisk språk og litteratur, kultur og identitet. Etter besøket på Svalbard skal de reise videre til Oslo.

Samisk høgskole
Det femte kullet veivisere som er fra hele det samiske området har så langt brukt høsten ved Samisk høgskole i Kautokeino til utdanning i samis kultur, historie og samfunn.
Ul-Juhán Partapuoli er vokst opp med laksefiske og sauedrift i Masjok i Tana kommune. Ina-Ristin Danielsen Gundersen er sørsame med tilhørighet til reindrifta og kommer fra Hell i Stjørdal kommune. Kristine Marie Inga er nordsamisk med tilhørighet til reindrifta og hun er vokst opp i Kvalsaukan som ligger i Sortland kommune.

Fast tiltak
Prosjektet «Samiske veivisere» ble startet opp i 2004 av daværende Kommunal- og regionaldepartementet (nåværende Arbeids- og inkluderingsdepartementet). Etter en gjennomgående evaluering er prosjektet gjort om til fast tiltak, og det vil utnevnes nytt kull med samiske veivisere hvert år fremover.

Les mer om bakgrunnen for prosjektet og veivisernes dagbøker her!

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!