Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samiske veivisere på Svalbard

Ul-Juhán Partapuoli (20) Ina-Ristin Danielsen Gundersen (20) og Kristine Marie Inga (19) besøker mandag Longyearbyen. FOTO: Samiske veivisere

Samiske veivisere på Svalbard

Mandag får Longyearbyen skole besøk av tre samiske veivisere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

- Det blir spennende å starte årets reiserute på Svalbard sier de tre ungdommene Ul-Juhán Partapuoli (20) Ina-Ristin Danielsen Gundersen (20) og Kristine Marie Inga (19).
Mandag besøker de Longyearbyen videregående skole, der de blant annet skal forelese om samisk språk og litteratur, kultur og identitet. Etter besøket på Svalbard skal de reise videre til Oslo.

Samisk høgskole
Det femte kullet veivisere som er fra hele det samiske området har så langt brukt høsten ved Samisk høgskole i Kautokeino til utdanning i samis kultur, historie og samfunn.
Ul-Juhán Partapuoli er vokst opp med laksefiske og sauedrift i Masjok i Tana kommune. Ina-Ristin Danielsen Gundersen er sørsame med tilhørighet til reindrifta og kommer fra Hell i Stjørdal kommune. Kristine Marie Inga er nordsamisk med tilhørighet til reindrifta og hun er vokst opp i Kvalsaukan som ligger i Sortland kommune.

Fast tiltak
Prosjektet «Samiske veivisere» ble startet opp i 2004 av daværende Kommunal- og regionaldepartementet (nåværende Arbeids- og inkluderingsdepartementet). Etter en gjennomgående evaluering er prosjektet gjort om til fast tiltak, og det vil utnevnes nytt kull med samiske veivisere hvert år fremover.

Les mer om bakgrunnen for prosjektet og veivisernes dagbøker her!

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!