Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samarbeider om opprydding

Store Norske og Sysselmannen skal lage en femårsplan for opprydding etter gruvedriften i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Store Norske og Sysselmannen er enige om at det skal utarbeides en femårsplan for oppryddingen. Planen skal være ferdig senest februar neste år. Det er spesielt vaiere og kabler, samt farlig avfall Store Norske og Sysselmannen skal konsentrere seg om å fjerne.
– Det ligger mye vaier og kabler der Store Norske har gjort prøveboringer og langs taubanetraseen. Store kveiler med vaier og lange kabler har aldri blitt fjernet. Reinsdyrene gnir gevirene sine mot vaierne, setter seg fast og dør der, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Halvard R. Pedersen. Han forteller at mange skal ha signalisert et ønske om opprydding, blant dem forskere som er ute i felten og finner døde dyr.

Kulturminner
– Det er vanskelig å vite hva som er kulturminner og hva som er skrot, og vi er derfor avhengige av et samarbeid med Sysselmannen for å rydde opp, sier Håvard Fjerdingøy i Store Norske.
Før hver ryddesesong skal Store Norske og Sysselmannen gå over det prioriterte området sammen og bli enige om hva som skal bort og ikke.
– Det er Store Norske som skal stå ansvarlig for ryddearbeidet, vi kommer til å ansette sommerhjelper til oppryddinga. Ansatte fra Sysselmannen skal bistå med frakt der det ikke er bilvei. Dette er en unik mulighet for oss til å få fjernet søppel som er vanskelig tilgjengelig, sier Fjerdingøy.

Prioriterte områder
Nå har Sysselmannen tegnet opp områder de mener bør prioriteres og har kartlagt hva slags utstyr som trengs. Sysselmannen vil også bistå med helikopter for å hente ut avfall fra steder som er vanskelig tilgjengelig.

Områdene som skal prioriteres i femårsplanen er Adventdalen med Endalen, Todalen og Bolterdalen, Gruve 7-fjellet, Gruve 5 og 6, Bjørndalen, Platåberget og nærområdene til Longyeardalen, Burmavegen og Gruve 3.
– Vi mener at dette er et viktig arbeid som må gjøres. Vi har derfor satt en frist til februar for Store Norske til å lage en opprydningsplan og regner med at selskapet vil begynne oppryddingen allerede til sommeren, sier Pedersen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!