Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samarbeider om opprydding

Store Norske og Sysselmannen skal lage en femårsplan for opprydding etter gruvedriften i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Store Norske og Sysselmannen er enige om at det skal utarbeides en femårsplan for oppryddingen. Planen skal være ferdig senest februar neste år. Det er spesielt vaiere og kabler, samt farlig avfall Store Norske og Sysselmannen skal konsentrere seg om å fjerne.
– Det ligger mye vaier og kabler der Store Norske har gjort prøveboringer og langs taubanetraseen. Store kveiler med vaier og lange kabler har aldri blitt fjernet. Reinsdyrene gnir gevirene sine mot vaierne, setter seg fast og dør der, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Halvard R. Pedersen. Han forteller at mange skal ha signalisert et ønske om opprydding, blant dem forskere som er ute i felten og finner døde dyr.

Kulturminner
– Det er vanskelig å vite hva som er kulturminner og hva som er skrot, og vi er derfor avhengige av et samarbeid med Sysselmannen for å rydde opp, sier Håvard Fjerdingøy i Store Norske.
Før hver ryddesesong skal Store Norske og Sysselmannen gå over det prioriterte området sammen og bli enige om hva som skal bort og ikke.
– Det er Store Norske som skal stå ansvarlig for ryddearbeidet, vi kommer til å ansette sommerhjelper til oppryddinga. Ansatte fra Sysselmannen skal bistå med frakt der det ikke er bilvei. Dette er en unik mulighet for oss til å få fjernet søppel som er vanskelig tilgjengelig, sier Fjerdingøy.

Prioriterte områder
Nå har Sysselmannen tegnet opp områder de mener bør prioriteres og har kartlagt hva slags utstyr som trengs. Sysselmannen vil også bistå med helikopter for å hente ut avfall fra steder som er vanskelig tilgjengelig.

Områdene som skal prioriteres i femårsplanen er Adventdalen med Endalen, Todalen og Bolterdalen, Gruve 7-fjellet, Gruve 5 og 6, Bjørndalen, Platåberget og nærområdene til Longyeardalen, Burmavegen og Gruve 3.
– Vi mener at dette er et viktig arbeid som må gjøres. Vi har derfor satt en frist til februar for Store Norske til å lage en opprydningsplan og regner med at selskapet vil begynne oppryddingen allerede til sommeren, sier Pedersen.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!