Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samarbeider om opprydding

Store Norske og Sysselmannen skal lage en femårsplan for opprydding etter gruvedriften i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Store Norske og Sysselmannen er enige om at det skal utarbeides en femårsplan for oppryddingen. Planen skal være ferdig senest februar neste år. Det er spesielt vaiere og kabler, samt farlig avfall Store Norske og Sysselmannen skal konsentrere seg om å fjerne.
– Det ligger mye vaier og kabler der Store Norske har gjort prøveboringer og langs taubanetraseen. Store kveiler med vaier og lange kabler har aldri blitt fjernet. Reinsdyrene gnir gevirene sine mot vaierne, setter seg fast og dør der, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Halvard R. Pedersen. Han forteller at mange skal ha signalisert et ønske om opprydding, blant dem forskere som er ute i felten og finner døde dyr.

Kulturminner
– Det er vanskelig å vite hva som er kulturminner og hva som er skrot, og vi er derfor avhengige av et samarbeid med Sysselmannen for å rydde opp, sier Håvard Fjerdingøy i Store Norske.
Før hver ryddesesong skal Store Norske og Sysselmannen gå over det prioriterte området sammen og bli enige om hva som skal bort og ikke.
– Det er Store Norske som skal stå ansvarlig for ryddearbeidet, vi kommer til å ansette sommerhjelper til oppryddinga. Ansatte fra Sysselmannen skal bistå med frakt der det ikke er bilvei. Dette er en unik mulighet for oss til å få fjernet søppel som er vanskelig tilgjengelig, sier Fjerdingøy.

Prioriterte områder
Nå har Sysselmannen tegnet opp områder de mener bør prioriteres og har kartlagt hva slags utstyr som trengs. Sysselmannen vil også bistå med helikopter for å hente ut avfall fra steder som er vanskelig tilgjengelig.

Områdene som skal prioriteres i femårsplanen er Adventdalen med Endalen, Todalen og Bolterdalen, Gruve 7-fjellet, Gruve 5 og 6, Bjørndalen, Platåberget og nærområdene til Longyeardalen, Burmavegen og Gruve 3.
– Vi mener at dette er et viktig arbeid som må gjøres. Vi har derfor satt en frist til februar for Store Norske til å lage en opprydningsplan og regner med at selskapet vil begynne oppryddingen allerede til sommeren, sier Pedersen.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!