Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samarbeider om opprydding

Store Norske og Sysselmannen skal lage en femårsplan for opprydding etter gruvedriften i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Store Norske og Sysselmannen er enige om at det skal utarbeides en femårsplan for oppryddingen. Planen skal være ferdig senest februar neste år. Det er spesielt vaiere og kabler, samt farlig avfall Store Norske og Sysselmannen skal konsentrere seg om å fjerne.
– Det ligger mye vaier og kabler der Store Norske har gjort prøveboringer og langs taubanetraseen. Store kveiler med vaier og lange kabler har aldri blitt fjernet. Reinsdyrene gnir gevirene sine mot vaierne, setter seg fast og dør der, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Halvard R. Pedersen. Han forteller at mange skal ha signalisert et ønske om opprydding, blant dem forskere som er ute i felten og finner døde dyr.

Kulturminner
– Det er vanskelig å vite hva som er kulturminner og hva som er skrot, og vi er derfor avhengige av et samarbeid med Sysselmannen for å rydde opp, sier Håvard Fjerdingøy i Store Norske.
Før hver ryddesesong skal Store Norske og Sysselmannen gå over det prioriterte området sammen og bli enige om hva som skal bort og ikke.
– Det er Store Norske som skal stå ansvarlig for ryddearbeidet, vi kommer til å ansette sommerhjelper til oppryddinga. Ansatte fra Sysselmannen skal bistå med frakt der det ikke er bilvei. Dette er en unik mulighet for oss til å få fjernet søppel som er vanskelig tilgjengelig, sier Fjerdingøy.

Prioriterte områder
Nå har Sysselmannen tegnet opp områder de mener bør prioriteres og har kartlagt hva slags utstyr som trengs. Sysselmannen vil også bistå med helikopter for å hente ut avfall fra steder som er vanskelig tilgjengelig.

Områdene som skal prioriteres i femårsplanen er Adventdalen med Endalen, Todalen og Bolterdalen, Gruve 7-fjellet, Gruve 5 og 6, Bjørndalen, Platåberget og nærområdene til Longyeardalen, Burmavegen og Gruve 3.
– Vi mener at dette er et viktig arbeid som må gjøres. Vi har derfor satt en frist til februar for Store Norske til å lage en opprydningsplan og regner med at selskapet vil begynne oppryddingen allerede til sommeren, sier Pedersen.

Siste nytt i Nyheter

– Skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!