Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Saken mot Bjørn Fjukstad for retten

Ventetiden for tidligere driftsingeniør Bjørn Fjukstad er over. Mandag møter han i Nord-Troms tingrett i Tromsø. FOTO: Birger Amundsen

Saken mot Bjørn Fjukstad for retten

Mandag starter behandlingen av straffesaken mot Bjørn Fjukstad i Nord-Troms tingrett. Fjukstad er tiltalt for å ha opptrådt grovt uaktsomt i forbindelse med dødsulykken i Svea Nord i 2005.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg vil ha en avklaring og komme ut av et håpløst dødvann. Bortsett fra det kommer ikke jeg til å gi noen kommentarer om saken. Nå får retten ta sin avgjørelse og så får vi bøye oss for det som den kommer fram til, sier tidligere driftsingeniør i Store Norske, Bjørn Fjukstad.

Overtredelse av Arbeidsmiljøloven
Fjukstad er tiltalt for overtredelse av Arbeidsmiljøloven «for som arbeidstaker forsettlig eller grovt uaktsomt å ha overtrådt bestemmelser eller pålegg gitt i eller i medhold av denne lov», som det står i tiltalebeslutningen.

Ulykken
Det var søndag 3. juli 2005 at et arbeidslag under arbeidet med å drive en stoll i Svea Nord-gruva ble eksponert for metanholdig, oksygenfattig luft. Ulykken skjedde idet kullbrytningsmaskinen, en såkalt Alpin Bolter Miner (ABM), gjorde gjennomslag inn til et tidligere utdrevet område. 12 menn befant seg i stollen under gjennomslaget.

Døde
I tiltalebeslutningen skriver statsadvokat Torstein Hevnskjel: «Frank Wiggo Karlsen sto på tidspunktet for gjennomslaget fremme på kullbrytningsmaskinens venstre side og betjente bolteaggregatet. Han besvimte, falt ned fra maskinen, og døde noe senere som følge av kvelning. Samtlige øvrige arbeidstakere på stedet mistet bevisstheten for kortere og lengre tidsrom og var dermed i akutt livsfare.»

Vitner
Det er ført opp 21 vitner i saken, flere av dem vil avgi sin forklaring foran et videokamera hos Telenor i Longyearbyen, og bilde og lyd overføres til rettsalen i Tromsø.
Det er satt av en uke til saken og Svalbardposten vil være til stede og bringe daglig referat i www.svalbardposten.no.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!