Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Saken mot Bjørn Fjukstad for retten

Ventetiden for tidligere driftsingeniør Bjørn Fjukstad er over. Mandag møter han i Nord-Troms tingrett i Tromsø. FOTO: Birger Amundsen

Saken mot Bjørn Fjukstad for retten

Mandag starter behandlingen av straffesaken mot Bjørn Fjukstad i Nord-Troms tingrett. Fjukstad er tiltalt for å ha opptrådt grovt uaktsomt i forbindelse med dødsulykken i Svea Nord i 2005.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg vil ha en avklaring og komme ut av et håpløst dødvann. Bortsett fra det kommer ikke jeg til å gi noen kommentarer om saken. Nå får retten ta sin avgjørelse og så får vi bøye oss for det som den kommer fram til, sier tidligere driftsingeniør i Store Norske, Bjørn Fjukstad.

Overtredelse av Arbeidsmiljøloven
Fjukstad er tiltalt for overtredelse av Arbeidsmiljøloven «for som arbeidstaker forsettlig eller grovt uaktsomt å ha overtrådt bestemmelser eller pålegg gitt i eller i medhold av denne lov», som det står i tiltalebeslutningen.

Ulykken
Det var søndag 3. juli 2005 at et arbeidslag under arbeidet med å drive en stoll i Svea Nord-gruva ble eksponert for metanholdig, oksygenfattig luft. Ulykken skjedde idet kullbrytningsmaskinen, en såkalt Alpin Bolter Miner (ABM), gjorde gjennomslag inn til et tidligere utdrevet område. 12 menn befant seg i stollen under gjennomslaget.

Døde
I tiltalebeslutningen skriver statsadvokat Torstein Hevnskjel: «Frank Wiggo Karlsen sto på tidspunktet for gjennomslaget fremme på kullbrytningsmaskinens venstre side og betjente bolteaggregatet. Han besvimte, falt ned fra maskinen, og døde noe senere som følge av kvelning. Samtlige øvrige arbeidstakere på stedet mistet bevisstheten for kortere og lengre tidsrom og var dermed i akutt livsfare.»

Vitner
Det er ført opp 21 vitner i saken, flere av dem vil avgi sin forklaring foran et videokamera hos Telenor i Longyearbyen, og bilde og lyd overføres til rettsalen i Tromsø.
Det er satt av en uke til saken og Svalbardposten vil være til stede og bringe daglig referat i www.svalbardposten.no.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!