Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Så mye koster byturen

FOTO: Andreas Johansen

Så mye koster byturen

Flust av utesteder, ingen moms eller alkoholavgifter. Drinkene er billigere i Longyearbyen enn på fastlandet, men prisene i byen varierer kraftig.

Tekst:

Publisert:

Svalbardposten har tatt en ringerunde til de fleste stedene som selger alkoholholdige drikkevarer i Longyearbyen. Den viser at prisen for en halvliter øl, enten boks eller tappeøl, varierer med 16 kroner.


Kafeene billigst

Billigst er Fruene og Taste of Thai der en halvliter øl på boks koster 39 kroner. På Husets kafé og nattklubb må du ut med 13 kroner mer for den samme boksen med øl. Det er 33 prosent dyrere. På Barentz Pub på Polarhotellet koster en halvliter 55 kroner, men der får du tappeøl, og ikke boks.

Vi har også sjekket prisen for en standard miksdrink, i dette tilfellet gin & tonic (GT). Karlsberger Pub serverer den billigste GT-en til 52 kroner. Skal du ha den samme drinken på Huset er prisen 64 kroner, mens ­Mary-Anns Polarrigg tar 69 kroner.

Det er vanskelig å sammenligne vin. Restauranter serverer gjerne viner med annen kvalitet enn puber. Men vin er populært på bytur, og vi har derfor valgt å ta med dette. Også her ligger Fruene kafé og Taste of Thai lavest med 39 kroner for et glass vin. Populære utesteder som Svalbar og Barentz Pub ligger rundt 55 kroner, mens Huset tar 65 kroner for et glass av sin røde eller hvite husvin. Forskjellen fra Fruene og Huset er 26 kroner, eller 67 prosent.


Den billigste

Dersom du kjøper både en øl, et glass vin og en GT, er forskjellene store. Av de åtte stedene i byen som selger alle typer alkohol, er Karlsberger Pub den billigste. Her får du disse tre for til sammen 145 kroner. Kroa følger rett etter med 147 kroner. Dyrest er Huset med 181 kroner. Forskjellen mellom Karlsberger Pub og Huset er 36 kroner, eller 25 prosent.

Steve Daldorff Torgersen, eier av Karlsberger Pub, er ikke overrasket over at han er billigst.

– Det er litt som forventet, men det sjokkerer meg at det var så store forskjeller. Prismessig mener jeg vi ligger der vi skal ligge, og jeg mener helt klart at vi ikke er underpriset, sier Torgersen.


Høyere kostnader

Huset kom høyest ut i vår pristest, men restaurantsjef Tommy Örnewald forsvarer prisnivået.

– Hvis en sammenligner med Karlsberger Pub, så kan ikke deres utgifter sammenlignes med våre. Vi har en del flere kvadratmeter det skal betales for. Vi har også 25 ansatte og færre forbipasserende enn de andre stedene i byen, sier Örnewald som ikke kan huske de har fått noen kommentarer på prisene.

Restaurantsjefen peker på at nattklubben har et kortere salgsvindu enn de andre stedene, siden de har storinnrykket mellom klokka 02 og 03 i helgene.

– Men dere tar også hundre kroner i inngangspenger?

– Det stemmer, og det tar vi fordi vi har livemusikk og DJ. Det gjør også de andre stedene når de har livemusikk, sier restaurant­sjefen og legger til:

– Vi ønsker å stå for kvalitet. Ved å ta mer betaling, får kundene mer kvalitet. Det håper jeg folk forstår.


Null avgift, dyr frakt

Som en uhøytidelig sammenligning har vi også samlet inn priser fra seks helt vilkårlige utesteder rundt om på fastlandet. Her koster en halvliter i snitt 75 kroner, eller 50 prosent over prisnivået på utestedene i Longyearbyen. En GT koster i snitt 65 prosent mer på våre utvalgte steder på fastlandet, mens vinen er 33 prosent dyrere. Totalt ligger prisnivået på fastlandsstedene rundt 50 prosent over Longyearbyen. Det synes Torgersen er fornuftig, selv om de slipper unna alt av avgifter og moms.

– Til gjengjeld er frakten grotesk dyr. Når jeg kjøper varer, kjøper jeg i store kvanta for å holde fraktprisen nede, sier Torgersen og legger til:

– Utestedene i byen har også helårsåpent. Mange driver kanskje et par måneder med tap i mørketida, og det skal tjenes inn. Dessuten er lønnskostnaden den største kostnaden.

– Men lønnskostnader har de på fastlandet også?

– Ja, lønnskostnaden er den samme om en lager en GT på Aker brygge eller i Longyearbyen. Men for vår del blir omsetningen kun halvparten så mye. Det gjør at vi får høyere lønnskostnader per omsatt krone sammenlignet med fastlandet, sier han.

Heller ikke Tommy Örnewald på Huset er overrasket over prisforskjellen mellom fastlandet og Longyearbyen.

– Det er som forventet. Selv om alkoholen er langt billigere i innkjøp her enn på fastlandet, kan vi ikke bare ringe en leverandør og få varene et par timer etter. Her må utestedene ut med mye penger i varelager og logistikk. Frakten koster også mye, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!